Porsche Macan T ... δύναμη και πολυτέλεια [test]

Porsche Macan T ... δύναμη και πολυτέλεια [test]

Μόλις πρόσφατα, η νέα Macan "T" ,ήρθε να προστεθεί στην επιτυχημένη σειρά "Τ" των μοντέλων της γνωστής εταιρείας της Στουτγάρδης. 

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ

 Είναι η πρώτη φορά που ένα τετράθυρο sport μοντέλο της Porsche,  αποκτά αυτόν τον ιδιαίτερο χαρακτηρισμό "Τ", καθώς έως τώρα εκδόσεις "Τ" είχαν μόνο οι 911 και  οι 718.

ΑΠΟ ΤΟ 1960

Το γράμμα "Τ" χαρακτηρίζει ορισμένα μοντέλα της  ήδη εταιρείας ήδη από την δεκαετία του 60. Σημαίνει «Touring» και σηματοδοτεί μοντέλα με ειδικές  ρυθμίσεις, έμφαση στην απόδοση του κινητήρα, την συμπεριφορά τους στον δρόμο καθώς και στον μοναδικό τους εξοπλισμό. 

ΠΛΟΥΣΙΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ 

Ακολουθώντας τα πρότυπα της Porsche 911 T  του 1968, η νέα Macan T χαρακτηρίζεται από το ειδικό set-up των μηχανικών μερών, τον ελαφρύ δίλιτρο κινητήρα turbo, το sport  design στις  λεπτομέρειες του αμαξώματος και από μια ευρεία γκάμα εξοπλισμού προσανατολισμένη στο να ικανοποιεί όσους αρέσκονται στην sport οδήγηση και τα ταξίδια. Η νέα έκδοση, τοποθετείται από πλευράς γκάμας μεταξύ της Macan και της Macan S. 

S22 0124 fine 6

 ΙΔΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ

Ο δίλιτρος, τετρακύλινδρος κινητήρας turbo της Macan T, είναι εύστροφος, χαμηλού βάρους και περιορισμένων διαστάσεων, αποτελώντας ένα μηχανικό σύνολο με ιδανικό συνδυασμό βάρους και επιδόσεων. 

ΕΛΑΦΡΥΤΕΡΟΣ  ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 

Συγκρινόμενος με τον V6 biturbo των 2,9 λίτρων των Macan S και GTS, ο κινητήρας της Macan T, είναι κατά 58,8 κιλά πιο ελαφρύς  και επιβαρύνει πολύ λιγότερο τον εμπρός άξονα, δίνοντας έτσι στο αυτοκίνητο πιο «άμεση οδική συμπεριφορά». 

265 ΙΠΠΟΙ

Ο κινητήρας βενζίνης των 1984 κυβικών εκατοστών της Macan T,  αποδίδει 265 ίππους (195 KW) και 400 Νm μέγιστης ροπής στρέψης –στοιχεία που υπογραμμίζουν τον ξεχωριστό και σπορ χαρακτήρα του αυτοκινήτου. 

Ο παντοδύναμος κινητήρας συνοδεύεται αποκλειστικά  από  ένα γρήγορο 7άρι κιβώτιο διπλού συμπλέκτη (PDK) και τετρακίνηση Porsche Traction Management (PTM). 

Η εξαιρετική ροπή, εξασφαλίζει άμεση απόκριση και επιτάχυνση κάτω από όλες τις συνθήκες και σε συνδυασμό με το (standard) Sport Chrono Package, η Macan T φτάνει από στάση στα 100 χλμ/ώρα σε 6,2 δευτ. και έχει τελική ταχύτητα 232 χλμ/ώρα.   

Από πλευράς κατανάλωσης τα 8.8 λίτρα είναι μια τιμή που μπορείς να πετύχεις με προσεκτική οδήγηση και μια μέση τιμή είναι τα 10.2 λίτρα, αν δεν κάνεις βέβαια πλήρη χρήση των δυνατοτήτων του κινητήρα. 

S22 0125 fine

ΚΛΑΣΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ

Η Macan T είναι το μόνο μοντέλο της Porsche κλασσικής διάταξης ανάρτησης και επί πλέον είναι εξοπλισμένη (standard εξοπλισμός) με το Porsche Active Suspension Management (PASM) και με χαμηλωμένο αμάξωμα κατά 15 χλστ. Η αντιστρεπτική δοκός εμπρός είναι πιο σκληρή και γενικά οι ρυθμίσεις ανάρτησης, κινητήρα και συστήματος διεύθυνσης, έχουν ως αποτέλεσμα το αυτοκίνητο να αντιδρά αμεσότερα στις εντολές του οδηγού.

Το Porsche Traction Management (PTM) είναι επίσης ρυθμισμένο ώστε να διαχειρίζεται καλύτερα την δύναμη που περνά στους πίσω τροχούς.

ΕΠΙ ΠΛΕΟΝ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Το αυτοκίνητο μπορεί  να  εξοπλιστεί προαιρετικά με τις ρυθμιζόμενες πνευματικές αναρτήσεις, το σύστημα PASM και με την δυνατότητα το αμάξωμα να μπορεί να χαμηλώνει επιπλέον 10 χλστ. Η επιλογή αυτή, προσφέρεται για πρώτη φορά σε Macan με τετρακύλινδρο κινητήρα. Επιπλέον εξοπλισμό αποτελεί και το Porsche Torque Vectoring Plus (PTV) που συνεισφέρει ακόμη περισσότερο στην sport οδική συμπεριφορά των μοντέλων «Τ». 

16482230416846273585750993937431

ΝΕΕΣ   ΣΧΕΔΙΑΣΤΙΚΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Το αμάξωμα ξεχωρίζει  από σχεδιαστικές λεπτομέρειες  βαμμένες σε απόχρωση Agate Grey Metallic  τονίζοντας έτσι τον μοναδικό χαρακτήρα της Macan T σε σχέση με τις άλλες εκδόσεις της σειράς. Αυτή η μοναδική βαφή τονίζει τους εξωτερικούς καθρέπτες, την πίσω αεροτομή οροφής και τα λογότυπα του αυτοκινήτου στο πίσω μέρος. Οι sport απολήξεις των εξατμίσεων, τα μαύρα (high gloss) «φιλέτα» στα πλαίσια των παραθύρων και τα logo «Μacan T» αποτελούν επίσης μέρος του βασικού εξοπλισμού, όπως και οι τροχοί των 20 ιντσών με τις ζάντες σε απόχρωση dark titanium. Οι ευτυχείς αγοραστές , μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε 13 απλά, μεταλλικά ή πιο ειδικών αποχρώσεων βαφές  για το εξωτερικό του αμαξώματος. 

ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ

Στο εσωτερικό, η Macan T, προσφέρει επίσης την δική της μοναδική και ξεχωριστή ατμόσφαιρα. Τα standard sport ηλεκτρικά καθίσματα ρυθμιζόμενα σε 8 σημεία είναι επενδυμένα με μαύρο δέρμα, με το κεντρικό τους τμήμα σε μοτίβο Sport-Tex και τα προσκέφαλα να έχουν χαραγμένα το λογότυπο της Porsche.

S22 0127 fine

ΑΣΗΜΕΝΙΕΣ ΡΑΦΕΣ

Δημιουργώντας μια φωτεινή αντίθεση οι ραφές στα καθίσματα, στα προσκέφαλα και στο τιμόνι είναι ασημένιες. Στον βασικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβάνεται και το θερμαινόμενο πολλαπλών λειτουργιών τιμόνι GT, και το Sport Chrono στο κέντρο του ταμπλό.  Το «κατώφλι» των θυρών είναι σε μαύρο αλουμίνιο με χαραγμένο το λογότυπο «Macan T». Στον προαιρετικό εξοπλισμό, υπάρχει ως επιλογή, ένα πολλαπλών λειτουργιών τιμόνι GT με ανθρακονήματα σε επιλεγμένα σημεία του καθώς και ένας ιονιστής.

ΝΕΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΟΝΣΟΛΑ

Ακόμη, η Macan T, έχει ενσωματώσει στο βασικό της εξοπλισμό, όλα τα νέα επιμέρους στοιχεία, όπως αυτά εμφανίστηκαν στις εκδόσεις Macan το καλοκαίρι του 2021, για παράδειγμα τη νέα κεντρική κονσόλα με τις επιφάνειες αφής, το πλήρως διασυνδεδεμένο Porsche Communication Management (PCM) με την οθόνη αφής των 10,9 ιντσών και το online σύστημα καθοδήγησης. 

ΑΙΣΘΗΣΗ ΠΛΗΡΟΤΗΤΑΣ

Η αίσθηση πληρότητας, ποιότητας και άψογου φινιρίσματος, μόλις μπεις στο σαλόνι, δημιουργούν μια μοναδική και σπάνια αύρα πολυτελείας και χλιδής, που δικαιολογούν με το παραπάνω την τιμή του αυτοκινήτου σε κάθε περίπτωση. 

Άπλετοι είναι και χώροι για τέσσερα με πέντε άτομα, που απολαμβάνουν πολύ καλή αίσθηση ευρυχωρίας για τα πόδια και τα κεφάλια τους. 

Με την σειρά τους οι χώροι αποσκευών κρίνονται καλοί κυμαινόμενοι μεταξύ 458 και 1503 λίτρων. 

S22 0130 fine 1

ΑΨΟΓΗ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ

Βασισμένη σε ένα ήδη γνωστό από άλλα μοντέλα, ιδιαίτερα άκαμπτο πλαίσιο και με προσεκτικά ρυθμισμένες αναρτήσεις, η Macan T, εκπλήσσει σε κάθε είδους δρόμο και ενθαρρύνει τον οδηγό να χρησιμοποιεί πλήρως τις δυνατότητες του κινητήρα. 

Ο έλεγχος των 1850 κιλών του αμαξώματος είναι θαυμάσιος και δεν αφήνει περιθώρια  επικρίσεων, έστω και αν ξεπερνάς τα όρια. Τίποτε δεν σε ξαφνιάζει ούτε σε φέρνει σε δύσκολη θέση και αυτό ισχύει και για τα φρένα. 

ΑΝΕΤΗ ΚΑΙ ΞΕΚΟΥΡΑΣΤΗ 

Από την άλλη, παρά τις πρόσθετες επεμβάσεις και τις σπορ ρυθμίσεις των αναρτήσεων, οι επιβάτες νοιώθουν ξεκούραστοι ακόμη και στα μακρινά ταξίδια και σπάνια ενοχλούνται από τις εδαφικές ανωμαλίες. 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 

Ένα αυτοκίνητο για πραγματικούς και ενθουσιώδεις οδηγούς που ξέρουν να απολαμβάνουν τα πλεονέκτημα μιας Porshe

Εντυπωσιακή και ξεχωριστή στην εμφάνιση, με υποδειγματική  πολυτέλεια, πληρότητα και ποιότητα, πλήρη  εξοπλισμό ,άνετους χώρους, θαυμάσιες επιδόσεις

και άψογη οδική συμπεριφορά και άνεση, η Macan "T" μπορεί και δικαιολογεί με το παραπάνω την τιμή αγοράς της ξεφεύγοντας εύκολα του σκληρού ανταγωνισμού. 

του Δημήτρη Κληρονόμου

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS