Στην Αίγυπτο ο Κ. Μητσοτάκης- Η ατζέντα των συζητήσεων

Στην Αίγυπτο ο Κ. Μητσοτάκης- Η ατζέντα των συζητήσεων

Επίσκεψη στην Αίγυπτο πραγματοποιεί σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με αξιωματούχους.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, στις 12:00 (ώρα Ελλάδας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι,  El-Sisi, στο Προεδρικό Μέγαρο Al-Ittihadiya, στο Κάιρο. 

Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη αποτελεί ευκαιρία για επιβεβαίωση των εξαιρετικών διμερών σχέσεων Ελλάδος - Αιγύπτου, αλλά και της στρατηγικής φύσης των σχέσεων των δύο χωρών, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.

Όπως προσθέτουν, επιδίωξη και των δύο πλευρών είναι η συνεργασία με βάση τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας και της καλής γειτονίας, που προωθεί και διασφαλίζει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Μάλιστα, απτό παράδειγμα των αποτελεσμάτων αυτής της συνεργασίας, όπως χαρακτηριστικά λέγεται, αποτελεί η Συμφωνία Οριοθέτησης ΑΟΖ των δύο χωρών τον περασμένο Αύγουστο, η οποία είναι υπόδειγμα συνεργασίας γειτονικών χωρών με αντικείμενες ακτές.

Πάντως, συναντίληψη ανάμεσα σε Αθήνα και Κάιρο απαντάται και για περιφερειακά ζητήματα, όπως αυτό της επίτευξης πολιτικής λύσης στη Λιβύη, επί τη βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του και της Διαδικασίας του Βερολίνου.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν, δε, πως οι δύο χώρες συμφωνούν ότι προϋπόθεση για την εμπέδωση της εκεχειρίας και την πορεία της χώρας προς τη σταθεροποίηση είναι η αποχώρηση όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων.

Επιπλέον, διαπιστώνεται πεδίο διμερούς συνεργασίας στον οικονομικό και τον εμπορικό τομέα, ενώ, όπως σημειώνεται, κομβική αναμένεται και η συνεργασία στον τομέα της πράσινης ενέργειας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS