Μητσοτάκης: Προσδοκούμε σύντομα την επέκταση της συμφωνίας μας με την Αίγυπτο

Μητσοτάκης: Προσδοκούμε σύντομα την επέκταση της συμφωνίας μας με την Αίγυπτο

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Αιγύπτιος πρόεδρος συμφώνησαν να ενδυναμωθεί ο μηχανισμός συνεργασίας Ελλάδας- Αυγύπτου - Κύπρου
Ολοκληρώθηκαν οι κοινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

Σημειώνεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, βρίσκεται στo Kάιρο στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης του στην Αίγυπτο. Τον Κυριάκο Μητσοτάκη υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο της Αιγυπτιακής πρωτεύουσας ο αναπληρωτής υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτού Πλούτου, της Αιγύπτου, Τάρεκ Ελ Μόλα και ο Έλληνας πρέσβης στην χώρα, Νίκος Γαριλίδης.

Αλ Σίσι: Ενδυνάμωση της συνεργασίας Ελλάδας -Αιγύπτου -Κύπρου
Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Αιγύπτιος πρόεδρος επισήμανε ότι η «συνάντηση σήμερα ήταν καλή ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων γύρω από τις περιφερειακές υποθέσεις». «Σε αυτό το πλαίσιο συμφώνησα για τη σημαντικότητα της ενδυνάμωσης της συνεργασίας Ελλάδας -Αιγύπτου -Κύπρου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αλ Σίσι.

Παράλληλα σημείωσε ότι οι συνομιλίες με τον Έλληνα πρωθυπουργό, εξελίχθηκαν με τις τελευταίες εξελίξεις στο Παλαιστινιακό ζήτημα, ενώ πρόσθεσε ότι εξετάστηκαν και οι τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη. «Ενημέρωσα επίσης για τις διαπραγματεύσεις όσον αφορά το ζήτημα του φράγματος της αναγέννησης», δήλωσε επιπρόσθετα.

Μητσοτάκης: Στηρίζουμε τη μετατροπή της Μεσογείου σε θάλασσα που δεν χωρίζει αλλά ενώνει
Παίρνοντας το λόγο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι είναι η τρίτη φορά από τότε που ανέλαβε πρωθυπουργός που επισκέπτεται την Αίγυπτο. «Οι δεσμοί των λαών μας χάνονται στο βάθος των αιώνων και ενισχύονται στο παρόν από τις επιλογές των κυβερνήσεων», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Αίγυπτος και Ελλάδα στηρίζουν τη μετατροπή της Μεσογείου σε μία θάλασσα που δεν θα χωρίζει αλλά θα ενώνει. Με όρους ισότιμης κυριαρχίας, χωρίς αναθεωρητικές βλέψεις ή προθέσεις ή παρεμβάσεων στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Παράδειγμα αποτελεί η συμφωνία για την οριοθέτηση μέρους των θαλασσίων οικονομικών ζωνών. Προσδοκώ ότι σύντομα θα βρει την συνέχεια της με την επέκταση της στο υπόλοιπο εύρος των νερών που μας ενώνουν», πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Κυπριακό: «Δεν νοείται λύση πέρα του δεσμευτικού πλαισίου»
Ακόμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι Ελλάδα και Αίγυπτο μοιράζονται την ίδια οπτική για τη συνεχιζόμενη δοκιμασία της Κύπρου. «Δεν νοείται λύση πέρα του δεσμευτικού πλαισίου, μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, με μία κυριαρχία με μία ιθαγένεια και μία προσωπικότητα», διευκρίνισε ο πρωθυπουργός.

«Ισχυρισμοί περί δύο κρατών είναι εκτός θέματος αφού αντίκεινται στις αποφάσεις του συμβουλίου ασφαλείας, πολύ περισσότερο όταν συνοδεύονται από επ απειλούμενες κινήσεις», τόνισε και συμπλήρωσε: «Ενδεχόμενη υλοποίηση των σχεδίων θα υπονομεύσει ακόμα περισσότερο τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού».

«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις εξελίξεις στη Λιβύη. Ταυτίζονται οι θέσεις μας, απαραίτητη προϋπόθεση η αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων», σημείωσε επεξηγηματικά. «Φαντάζομαι ότι ο κ. Αλ Σίσι συμμερίζεται την ενόχληση της Ελλάδας για τη μη συμμετοχή της στη δεύτερη υπουργική διάσκεψη για το ζήτημα αυτό στο Βερολίνο», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία στην ηλεκτρική σύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου μέσω ενός υποβρύχιου υποβρυχίου, είναι ένα πράσινο έργο που θα ενώνει τα κράτη και τις ηπείρους μας», επισήμανε στη συνέχεια.

Οι δηλώσεις Μητσοτάκη - Αλ Σίσι

Ολόκληρη η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τη συνάντησή του με τον Αλ Σίσι
«Κύριε Πρόεδρε,

Σας ευχαριστώ θερμά για την πολύ ζεστή σας υποδοχή, αλλά και για τις γόνιμες συνομιλίες τις οποίες είχαμε. Είναι η τρίτη φορά από τότε που ανέλαβα Πρωθυπουργός που επισκέπτομαι την Αίγυπτο και οι επαφές μας θα ήταν σίγουρα ακόμα περισσότερες, αν δεν είχε ορθώσει τα δικά της εμπόδια η πανδημία.

Όλοι ξέρουν -το είπατε και εσείς εξάλλου- ότι οι δεσμοί των λαών μας, αλλά και των πολιτισμών μας χάνονται στο βάθος των αιώνων. Όμως ενισχύονται και στο παρόν από τις επιλογές των κυβερνήσεών μας.

Γιατί Αίγυπτος και Ελλάδα υπηρετούν αταλάντευτα κοινές αρχές: Τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Τη μετατροπή της σε μια θάλασσα που δεν θα χωρίζει, αλλά θα ενώνει. Τη συνεννόηση με πυξίδα το Διεθνές Δίκαιο και φυσικά τις σχέσεις καλής γειτονίας. Με όρους ισότιμης κυριαρχίας και αμοιβαίου σεβασμού. Χωρίς αναθεωρητικές βλέψεις ή προθέσεις επικυριαρχίας ή -όπως είπατε- παρεμβάσεων στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών.

Κοινοί, συνεπώς, είναι και οι στόχοι μας. Με πρώτον, ανάμεσά τους, την αποφυγή νέων περιπετειών στη γειτονιά μας. Και παράδειγμα διμερούς πρωτοβουλίας, αλλά και διεθνούς θετικής ακτινοβολίας αποτελεί η συμφωνία για την οριοθέτηση μέρους των Θαλασσίων Οικονομικών Ζωνών των κρατών μας.

Ήταν μία συναπόφαση με εθνικό περιεχόμενο η οποία, όμως, παράγει ταυτόχρονα ένα τετελεσμένο ειρήνης και νομιμότητας σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο και προσδοκώ ότι σύντομα θα βρει τη συνέχειά της, και με την επέκτασή της στο υπόλοιπο εύρος των νερών που μας ενώνουν.

Με τον Πρόεδρο Abdel Fatah El-Sisi μοιραζόμαστε την ίδια οπτική και για τη συνεχιζόμενη δοκιμασία της Κύπρου, με την οποία άλλωστε οι δυο χώρες μας συμπλέουν στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνεργασίας. Η Αίγυπτος -το επανέλαβε και σήμερα ο κ. Πρόεδρος- υποστηρίζει σταθερά τα σχετικά ψηφίσματα του Ο.Η.Ε. Ενώ, από την πλευρά μου, είχα ξανά την ευκαιρία να τονίσω ότι δεν νοείται λύση πέραν των δεσμευτικών κανόνων, του δεσμευτικού πλαισίου, που αυτά τα ψηφίσματα προβλέπουν: Δηλαδή, μία Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα. Μία λύση λειτουργική, μια λύση συμβατή με την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και με την ιδιότητά της ως κράτους-μέλους της ΕΕ.

Ισχυρισμοί περί δύο κρατών είναι εκτός θέματος αφού αντίκεινται τόσο στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, όσο και στο ίδιο το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Πολύ περισσότερο, όταν συνοδεύονται και από επαπειλούμενες ενέργειες, όπως το περαιτέρω άνοιγμα των Βαρωσίων και τα σχέδια για ίδρυση βάσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο κατεχόμενο Λευκόνοικο.

Ενδεχόμενη υλοποίηση των σχεδίων αυτών θα υπονομεύσει ακόμη περισσότερο τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού. Αλλά και θα απειλήσει όχι μόνο μία χώρα, όπως είναι η Κύπρος ούτε απλώς τα συμφέροντα μιας ηπείρου, όπως η Ευρώπη, αλλά συνολικά τη διεθνή σταθερότητα. Το κύρος του ΟΗΕ. Και, βέβαια, την ασφάλεια όλων των κρατών της περιοχής.

Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τον κ. Πρόεδρο σήμερα και τις εξελίξεις στη Λιβύη. Και οι θέσεις μας ταυτίζονται απόλυτα. Υποστηρίζουμε την ειρήνευση, την ομαλότητα στη γειτονική χώρα, απαραίτητη προϋπόθεση για την οποία είναι η αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων, τακτικών στρατών, αλλά και μισθοφόρων, ο αποκλεισμός άλλων επιρροών και τελικά η προοπτική δημοκρατικών εκλογών πριν το τέλος του έτους, την 24η Δεκεμβρίου, έτσι ώστε ο Λιβυκός λαός μόνος του και χωρίς καμία ξένη επιρροή να μπορεί να αποφασίσει για το μέλλον του και την τύχη του.

Και οι προσπάθειες, λοιπόν, του φίλου Προέδρου για την αίσια έκβαση της Λιβυκής κρίσης έχουν την αμέριστη υποστήριξή μας. Όπως κι εκείνος -πιστεύω- ότι συμμερίζεται την βαθιά ενόχλησή μας για τη μη συμμετοχή της Ελλάδας στη Β΄ Υπουργική Διάσκεψη για το ζήτημα αυτό, μεθαύριο, στο Βερολίνο.

Δυστυχώς, οι πληγές όπως αυτές της Κύπρου και της Λιβύης στην περιοχή μας, είναι πολλές. Όπως είπα όμως, απέναντι στην αστάθεια, απέναντι σε οποιεσδήποτε προκλητικές συμπεριφορές οι χώρες μας αντιτάσσουν το δικό τους υπόδειγμα συνεργασίας στο φως του Διεθνούς Δικαίου, της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών και του Δικαίου της Θάλασσας. Και αυτή τη στάση τηρεί και η Ελλάδα έναντι της γειτονικής Τουρκίας. Αναμένοντας τα λόγια να μεταφραστούν σε πράξεις, οι προκλήσεις σε προσεγγίσεις και οι αγεφύρωτες διαφορές για τις θαλάσσιες ζώνες να αποκτήσουν έναν ορίζοντα διευθέτησης στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Τόσο απλά και τόσο καθαρά γιατί για εμάς η προβολή ισχύος είναι πάντα η προβολή επιχειρημάτων.

Ενημέρωσα τον πρόεδρο Sisi ότι σε αυτό το πνεύμα κινήθηκα και κατά την πρόσφατη συνάντησή μου με τον Τούρκο Πρόεδρο, τον κ. Ερντογάν, με στόχο οι διαμετρικά αντίθετες θέσεις μας να μην εμποδίζουν εκείνες στις οποίες μπορούμε να συγκλίνουμε, όπως το περιβάλλον, ο τουρισμός και η οικονομία. Και ενώ οι δεύτερες θα κλιμακώνουν τα οφέλη προς τους δύο λαούς, οι πρώτες να αποκλιμακώνουν την ένταση, αναζητώντας πρόοδο πάντα στο Διεθνές Δίκαιο. Όπως, άλλωστε, κινήθηκε και η Αίγυπτος δρώντας με αποφασιστική σύνεση ώστε να υπάρξει εκεχειρία στην τελευταία σύρραξη μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων.

Είναι αλήθεια πως η κατάσταση θα παραμένει εύθραυστη, όσο γι’ αυτό που αποκαλείται Μεσανατολικό, δεν διαφαίνεται προοπτική οριστικής λύσης, το γνωρίζει άλλωστε και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, ο όποιος -όπως ξέρετε- ταξίδεψε και εδώ για επαφές με όλες τις πλευρές, σε μία περιοδεία καταλλαγής μέσα στην κρίση.

Παρά τις αντιξοότητες, λοιπόν, με πρώτο βήμα την εδραίωση της ανακωχής, θα πρέπει να ξεκινήσει και πάλι η ειρηνευτική διαδικασία και σε αυτήν την πορεία ο ρόλος της Αιγύπτου, αγαπητέ κ. Πρόεδρε, χωρίς καμία αμφιβολία θα είναι και πάλι καθοριστικός.

Στηρίζουμε απόλυτα, επίσης, τις αιγυπτιακές θέσεις γύρω από το ζήτημα που αφορά στο Φράγμα της Αναγέννησης, αναγνωρίζοντας απόλυτα τον υπαρξιακό κίνδυνο για την Αίγυπτο, σε περίπτωση που δεν διευθετηθεί με ειρηνικό τρόπο το ζήτημα της σταθερής ροής των νερών του Νείλου.

Κύριε Πρόεδρε, καθώς η πολιτική διπλωματία μας διεκδικεί την ειρήνη και την ηρεμία, η οικονομική υπηρετεί την κοινή ευημερία. Απόδειξη ότι μία συμφωνία την οποία εξέτασαν σήμερα οι Υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας μπορεί να είναι ένα βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση. Αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία, όπως συζητήσαμε, στην ηλεκτρική σύνδεση μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου, μέσω ενός υποβρυχίου καλωδίου μεγάλης δυναμικότητας που θα μεταφέρει στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη ηλεκτρική ενέργεια, η οποία θα παράγεται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές. Είναι ένα πράσινο έργο, από τα μεγαλύτερα στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, που θα ενώνει τα κράτη και τις ηπείρους μας με βάση τις ανάγκες της εποχής μας. Και το σχετικό μνημόνιο το οποίο θα δρομολογεί τις λεπτομέρειες αυτής της συνεργασίας είναι πρακτικά έτοιμο και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σε αυτήν την κατεύθυνση, χάρη στη μεθοδική και αθόρυβη εργασία των δύο επιτελείων μας. Και έτσι μπορεί να μπει στην τελική της φάση η μελέτη ενός προγράμματος, συμβατού με την ευρωπαϊκή «Ατζέντα 2030», αλλά και αναγκαίο για την ενεργειακή αναβάθμιση της Αιγύπτου. Είναι ένα χειροπιαστό παράδειγμα που μετατρέπει τις θάλασσές μας σε πεδία συνεργασίας, πεδία ανάπτυξης και προόδου μεταξύ των λαών μας.

Αποτελεί ίσως τον καλύτερο και τον πιο ελπιδοφόρο επίλογο της σημερινής μας συνομιλίας. Και σας ευχαριστώ και πάλι, κύριε Πρόεδρε, για την τόσο παραγωγική συνάντηση, για τη ζέστη σας υποδοχή και είμαι σίγουρος ότι θα ξαναβρεθούμε σύντομα είτε στο Κάιρο είτε στην Αθήνα.

Και πάλι σας ευχαριστώ πολύ».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS