Θα βοηθήσει τον Τραμπ στις εκλογές η φωτό με την υψωμένη γροθιά μετά την απόπειρα δολοφονίας του;
Featured

Θα βοηθήσει τον Τραμπ στις εκλογές η φωτό με την υψωμένη γροθιά μετά την απόπειρα δολοφονίας του;

Η φωτογραφία με την υψωμένη γροθιά του Ντόναλντ Τραμπ μετά την απόπειρα δολοφονίας του στην Πενσιλβάνια είναι από τα ενσταντανέ που γράφουν ιστορία.

Αυτό εκτιμά το Politico, σημειώνοντας ότι ο θυμός των Ρεπουμπλικανών μετατράπηκε σε θαυμασμό για την ενστικτώδη αντίδραση του αιμόφυρτου ινδάλματός τους.

Η φωτογραφία του Evan Vucci για το Associated Press με τον Ντόναλντ Τραμπ να στέκεται αμέσως όρθιος μετά τους πυροβολισμούς ατρόμητος, με τη γροθιά του υψωμένη παρά το αίμα που έτρεχε στο αυτί και στο μάγουλό του, έγινε αμέσως σύμβολο των Ρεπουμπλικανών και ίσως αλλάξει τον ρουν της Ιστορίας, εκτιμά το ίδιο μέσο.

«Η υψωμένη γροθιά θα γίνει εμβληματικό σύμβολο», προέβλεψε ο μακροχρόνιος στρατηγικός αναλυτής των Ρεπουμπλικανών, Μάικ Μέρφι. «Υποπτεύομαι ότι θα τον εκτινάξει πίσω στον Λευκό Οίκο», σχολίασε από την πλευρά του ο Πιρς Μόργκαν.

Είναι μια άποψη την οποία συμμερίζονται οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές, όχι όμως και ο Αμερικανός ακαδημαϊκός, αναλυτής επικοινωνίας και δημοσκόπος Φρανκ Λουντζ, που θεωρεί ότι ναι μεν η υψωμένη γροθιά του Τραμπ μετά τη δολοφονική απόπειρα εις βάρος του θα συσπειρώσει ακόμη περισσότερο τους ψηφοφόρους του, αλλά δεν θα επηρεάσει από μόνη της την έκβαση της εκλογικής μάχης, αφού δεν υπάρχει ικανός αριθμός αναποφάσιστων ψηφοφόρων, ώστε -ακόμη κι αν ψηφίσουν τον Ρεπουμπλικανό προεδρικό υποψήφιο- να γείρει αποφασιστικά η πλάστιγγα υπέρ του.

Η βαθιά πολωμένη Αμερική

Όπως αναφέρει ο Λουντζ σε άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα The Telegraph, από τις σφυγμομετρήσεις στις ΗΠΑ προκύπτει μια λίαν ζοφερή εικόνα, με ποσοστό άνω του 80% να θεωρεί ότι η χώρα είναι πιο διχασμένη απ’ όσο έχουν βιώσει στη διάρκεια της ζωής τους, παρόμοιο ποσοστό θα θεωρεί ότι η Αμερική έχει πάρει λάθος κατεύθυνση και η εμπιστοσύνη στους δημοκρατικούς θεσμούς που την κυβερνούν και τους κυβερνώντες βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό.

Την ώρα που οι ηγεσίες Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών εκτοξεύουν αλλήλοις πυρά για τη χρήση εμπρηστικής ρητορικής, η κοινή γνώμη βυθίζεται στην απαισιοδοξία και την πόλωση με την απόπειρα κατά του Τραμπ να αποτελεί το λογικό αποτέλεσμα του πολιτικού μίσους που κυριαρχεί σήμερα στη χώρα.

Ορισμένοι εκλογολόγοι προβλέπουν δημοσκοπικό άλμα του Τραμπ τα επόμενα 24ωρα, ακόμη και σαρωτική νίκη ιστορικών διαστάσεων στην αναμέτρηση του Νοεμβρίου. Υποθέτουν, όμως, ότι υπάρχουν αρκετοί ψηφοφόροι πρόθυμοι να αλλάξουν γνώμη, και η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν.

Ελάχιστοι ψηφοφόροι δεν έχουν ήδη διαλέξει Τραμπ ή Μπάιντεν

Όπως σημειώνει στο άρθρο του ο Λουντζ, ως δημοσκόπος και πολιτικός αναλυτής για σχεδόν 40 χρόνια έχει μάθει να ξεχωρίζει όσους δηλώνουν αναποφάσιστοι αλλά έχουν σαφή προτίμηση προς έναν υποψήφιο από τους πραγματικούς. Και με τις εκλογές να πλησιάζουν, μόνον το 4% των Αμερικανών είναι όντως αναποφάσιστοι - το χαμηλότερο ποσοστό εδώ και δεκαετίες, λόγος για τον οποίο δεν παρατηρήθηκε σημαντική αλλαγή μετά την καταδίκη του Τραμπ και τις 24 ποινικές υποθέσεις του ή μετά την καταστροφική εμφάνιση του Μπάιντεν στο ντιμπέιτ με τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του.

Κι όσο σοκαριστική και αποκρουστική κι αν είναι η δολοφονική απόπειρα κατά του Τραμπ και η υψωμένη γροθιά του όταν σηκώθηκε από τη σκηνή, μάλλον θα έχει ανάλογο αντίκτυπο, εκτιμά ο Αμερικανός δημοσκόπος, θεωρώντας ότι στο τέλος οι περισσότεροι ψηφοφόροι θα επιστρέψουν στην παραδοσιακή κομματική τους προτίμηση και οι ελάχιστοι που θα μετακινηθούν από συμπάθεια προς τον Τραμπ τα επόμενα 24ωρα το πιθανότερο είναι ότι μετά τα συνέδρια των δύο κομμάτων θα γυρίσουν πίσω.

Η απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ θα συσπειρώσει τη βάση των οπαδών του στις κάλπες

Αλλά η επίθεση κατά του Τραμπ θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στις κάλπες, αφού θεωρείται δεδομένο ότι όσοι τον υποστηρίζουν σήμερα, θα τον ψηφίσουν στις 5 Νοεμβρίου. Τους τελευταίους μήνες οι οπαδοί του Τραμπ ήταν πιο παθιασμένοι σε σύγκριση με εκείνους του Μπάιντεν και η δολοφονική απόπειρα θα μετατρέψει σε χάσμα αυτή τη διαφορά έντασης. Αυτή η διαφορά συμμετοχής αντιστοιχεί σε ποσοστό τουλάχιστον 1%-2% και θα είναι σημαντικότερη στην Πενσιλβάνια, μια από τις πολιτείες-κλειδιά, χωρίς να σημαίνει απαραίτητα αυτό ότι θα μεταφραστεί σε νίκη του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου.

Αλλά ο δύσκολος, σπαρμένος αγκάθια δρόμος του Μπάιντεν έγινε ακόμη δυσκολότερος, καθώς οι ψηφοφόροι του αντιπάλου του είναι ενεργοποιημένοι και οι δικοί του αποθαρρυμένοι.

Η υψωμένη γροθιά του αιμόφυρτου Τραμπ καθώς τον απομάκρυναν οι πράκτορες από τη σκηνή θα είναι αυτό που θα θυμούνται οι ψηφοφόροι όταν πάνε να ψηφίσουν. «Παλέψτε» είπε αποχωρώντας ο Τραμπ, κι αυτό ακριβώς θα κάνουν οι ψηφοφόροι του μέχρι τη μέρα των εκλογών.

Αντίθετα, οι ψηφοφόροι του Μπάιντεν, ή όποιου υποψηφίου κατεβάσουν οι Δημοκρατικοί απέναντι στον Τραμπ, δεν θα έχουν την ίδια ένταση ή βεβαιότητα προσέλευσης στις κάλπες. Και δύσκολα μπορεί κανείς να φανταστεί τον Μπάιντεν να εξαπολύει ολομέτωπη επίθεση στον Τραμπ, χάνοντας έτσι την ευκαιρία να τον εμφανίζει ως απειλή για τη δημοκρατία, όταν μόλις επέζησε μιας πραγματικής απειλής για τη δημοκρατία.

Ο Λουντζ εκτιμά πως, μολονότι η απόπειρα εις βάρος του Τραμπ θα κυριαρχήσει για μέρες στις πολιτικές συζητήσεις και στα ΜΜΕ, το σημαντικότερο γεγονός της προεδρικής καμπάνιας δεν θα αποδειχθεί η επιλογή του υποψήφιου αντιπροέδρου του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου, ή τα συνέδρια των δύο κομμάτων, ούτε όσα θα πουν ή θα κάνουν οι δύο μονομάχοι το προσεχές διάστημα, αλλά το πρώτο και πιθανώς τελευταίο ντιμπέιτ τους, που άφησε τον Μπάιντεν να μοχθεί να παραμείνει αξιόπιστος και στην κούρσα.

«Η Αμερικανική Δημοκρατία κλυδωνίζεται στο χείλος του γκρεμού, αλλά είναι στο χέρι του Τραμπ να χάσει τις εκλογές», καταλήγει ο Αμερικανός αναλυτής.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ