Βουλή: Σήμερα η ονομαστική ψηφοφορία για τη συμφωνία καθορισμού ΑΟΖ με την Αίγυπτο

Βουλή: Σήμερα η ονομαστική ψηφοφορία για τη συμφωνία καθορισμού ΑΟΖ με την Αίγυπτο

Με ενισχυμένη πλειοψηφία υπερψηφίστηκε από την Βουλή των Ελλήνων, η συμφωνία για τον καθορισμό των ΑΟΖ Ελλάδας - Ιταλίας.

Το μεσημέρι σήμερα, ακολουθεί η διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας για την κύρωση της συμφωνίας καθορισμού ΑΟΖ με την Αίγυπτο, που έχει ζητήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το άρθρο 2 που αφορά τις οριοθετήσεις των περιοχών.

Υπέρ της κύρωσης της συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ιταλικής Δημοκρατίας για την οριοθέτηση των αντίστοιχων θαλασσίων ζωνών τους, τάχθηκαν επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, ενώ με διαφορετικό σκεπτικό καταψήφισαν το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25.

Η διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας που έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στο άρθρο της συμφωνίας μεταξύ των κυβερνήσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ των δύο κρατών, θα ξεκινήσει στις 3 το μεσημέρι και θα ολοκληρωθεί γύρω στις 8 το απόγευμα, καθώς οι βουλευτές θα προσέρχονται ανά ομάδες των 100 βουλευτών για να ψηφίσουν, εξ αιτίας της επαναφοράς στις συνεδριάσεις της Βουλής, των αυξημένων προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση του covid 19.

Η συμφωνία με την Αίγυπτο επί της αρχής και των άρθρων - πλην αυτού που έχει τεθεί σε ονομαστική ψηφοφορία - υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «παρών», ενώ καταψήφισαν το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25.

Η κριτική Μητσοτάκη για το «παρών» του ΣΥΡΙΖΑ

Η στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επιλέξει «παρών» προκάλεσε την αντίδραση του πρωθυπουργού. Στη δευτερολογία του, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ομιλία του κ. Τσίπρα, τονίζοντας ότι με βάση αυτά ουσιαστικά προσδιορίζεται η συμφωνία που έχει έρθει στο Κοινοβούλιο. «Εγείρεται λοιπόν το εύλογο ερώτημα: εάν συμφωνείτε ως προς όλα τα επιμέρους, πώς δικαιολογείτε το ‘παρών' ως προς την επίσημη θέση του κόμματος σε αυτή την κρίσιμη ψηφοφορία» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι το «παρών» είναι «απών» αναφερόμενος - σε αντιδιαστολή - στη στάση που τηρεί το ΚΙΝΑΛ παρά το γεγονός ότι έχει τις επιφυλάξεις του.

«Η κριτική μας στην Συμφωνία αφορά τον 28ο Μεσημβρινό. Εμείς δεν θα υπογράφαμε κάτι τέτοιο. Εσείς το κάνετε και με τα δύο χέρια» απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας για να προσθέσει πως «δεν αποδεχθήκαμε να υπογράψουμε μια τμηματική συμφωνία που θα υιοθετούσε την γραμμή της Τουρκίας. Δεν αποδεχθήκαμε την ντε φάκτο απόφαση γκριζαρίσματος». «Παριστάνατε τους χλαμυδοφόρους αλαλάζοντες στα ρηχά νερά Πρεσπών αλλά στα βαθιά νερά του Αιγαίου φοράτε πυτζάμες». κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος στα έδρανα της ΝΔ.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ