Το φετινό καλοκαίρι φαίνεται ότι πολιτικά θα είναι θερμό, μια και η νέα κυβέρνηση θέλει να αποδείξει ότι όλες οι προεκλογικές εξαγγελίες δεν ήταν απλά υποσχέσεις αλλά ένα πρόγραμμα καλά επεξεργασμένο το οποίο είναι έτοιμο να εφαρμοστεί.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μία χρυσή ευκαιρία να επαναφέρει τη χώρα στην κανονικότητα. Και ο λόγος είναι ότι κατά τα χρόνια των μνημονίων οι πολίτες αυτής της χώρας έχασαν πολλά και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να συνειδητοποιήσουν ότι, εάν θέλουμε κάποια στιγμή να μπορέσουμε να σταθούμε στα δικά μας πόδια, πρέπει όλοι μαζί να αξιοποιήσουμε τις θυσίες που μας υποχρέωσαν να κάνουμε και να προχωρήσουμε μπροστά.
Είναι η πρώτη φορά από την μεταπολίτευση και μετά που οι πολίτες της χώρας ψηφίζουν και δίνουν την αυτοδυναμία, στο κόμμα το οποίο τους υποσχέθηκε λιγότερα. Ο προεκλογικός λόγος του Κυριάκου Μητσοτάκη χαρακτηρίστηκε από συγκρατημένες δηλώσεις χωρίς φουσκωμένες εξαγγελίες. Εάν μιλούσες με κάποιον Έλληνα ψηφοφόρο του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015, θα σου έλεγε ότι, το 10% να κάνει από αυτά που λέει είναι αρκετά. Σήμερα δεν ισχύει το ίδιο˙ γνωρίζουν ότι ο νέος πρωθυπουργός δεν υποσχέθηκε ψέματα και δεν απαιτούν μόνο το 10% της υλοποίησης του προγράμματος αλλά το 100%. Η Νέα Δημοκρατία, στο προεκλογικό της πρόγραμμα, δεν έχει μόνο οικονομικές ελαφρύνσεις αλλά θεμελιώδεις αλλαγές σε καταστροφικές επιλογές της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Πώς είναι δυνατόν να ξεχάσουμε τους υπουργούς Παιδείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι επέλεξαν να τιμωρήσουν την αριστεία και να επαναφέρουν των αιώνιους φοιτητές από την πρώτη ημέρα που ανήλθαν στην εξουσία;
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει ένα πρόγραμμα υλοποιήσιμο και πρέπει για το καλό της χώρας να το πετύχει. Υπάρχουν όμως δύο σημεία στα οποία θα πρέπει να ρίξει ιδιαιτέρως το βάρος της:
(α) Το πρώτο είναι η φοροδιαφυγή. Η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι οι καταστροφικές επιλογές του Αλέξη Τσίπρα στον τομέα της οικονομίας οδήγησαν τη χώρα σχεδόν στο μηδενισμό κάθε αναπτυξιακού δείκτη και οδήγησαν πολλές νέες ελληνικές επιχειρήσεις σε κοντινές χώρες των Βαλκανίων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινάει με μείωση της φορολογίας των εταιρειών και μείωση του ποσοστού των μερισμάτων από το 2020. Μία κίνηση με αναπτυξιακό χαρακτήρα που σίγουρα θα αγκαλιάσει και θα βοηθήσει την οικονομία. Το κομβικό σημείο όμως είναι η προσπάθεια μείωσης της φοροδιαφυγής που στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ γιγαντώθηκε. Η ελληνική κυβέρνηση καλείται να δαμάσει την παραοικονομία, η οποία αφαιρεί πολλά έσοδα από το κράτος και, εάν στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ανάγκη για την επιβίωση μίας επιχείρησης, σήμερα πρέπει να παταχθεί για να μπορέσουν να εφαρμοσθούν οι φοροελαφρύνσεις. Η σημερινή κυβέρνηση γνωρίζει ότι με την μείωση της φορολογίας θα χάσει το πρώτο διάστημα ένα σημαντικό έσοδο αλλά σε δεύτερο χρόνο αναμένει την αύξηση και των επιχειρήσεων αριθμητικά αλλά και των εσοδών από αυτές, οπότε να επιτύχει περισσότερα έσοδα για το δημόσιο από αυτά που εισπράττει σήμερα. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να επαναφέρει την οικονομία της χώρας και να δημιουργήσει εκ νέου ανάπτυξη, μία λέξη η οποία ήταν άγνωστη για τους προκατόχους του Μαξίμου.
(β) Το δεύτερο σημαντικό σημείο για την επιτυχία της κυβέρνησης είναι η αποφυγή επεισοδίων. Μπορεί οι πρώτες ημέρες διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να φαίνεται ότι κυλάνε ήρεμα, αλλά στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη γνωρίζουν καλά ότι αυτό δεν θα συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο λόγος είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πριν γίνει κυβέρνηση είχε χρησιμοποιήσει την ένταση για να επιτύχει το στόχο του. Είναι λοιπόν κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι, αφού αφήσει να περάσει ένα μικρό χρονικό διάστημα για να μην κατηγορηθεί ότι μόλις πήγε στην αντιπολίτευση ξεκίνησε επεισόδια, θα επιστρέψει στη γνώριμη τακτική της πόλωσης του κλίματος, μέσα από επεισόδια τα οποία θα δημιουργήσει.
Ποιος μπορεί να ξεχάσει, τον μέχρι πρότινος υπουργό εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλο, ο οποίος, τον Οκτώβριο του 2013, σε τηλεοπτική του εμφάνιση υποστήριζε ότι δικαιολογείται η βία ακόμα και σε δημοκρατικά καθεστώτα αν ο λαός νιώθει ότι υπόκειται σε καταπίεση, όπως επίσης το συνταγματικά καινοφανές ότι η κοινωνία είναι αυτή που θέτει τα όρια στις αντιδράσεις των πολιτών, ή τον μετέπειτα βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Δουζίνα ο οποίος ήταν θιασώτης του κινήματος «Δεν Πληρώνω» ως αντίδραση στο δημοκρατικό έλλειμμα της χώρας και στην παραβίαση κοινωνικών δικαιωμάτων από το μνημόνιο.
Αλλά δεν χρειάζεται να αναφερόμαστε σε πρώην υπουργούς και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όταν και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, τον Μάιο του 2012, είχε χαρακτηρίσει την Κερατέα «πόλη-σύμβολο για όλη την Ελλάδα», διότι εκεί λάμβαναν χώρα επεισόδια για τέσσερις μήνες και η αιτία των συγκρούσεων ήταν τα κυβερνητικά σχέδια για την κατασκευή ΧΥΤA, ή είχε επισκεφθεί τα διόδια για να στηρίξει όσους σήκωναν τις μπάρες.
Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, εάν πατάξει αυτά τα φαινόμενα, έχει την ευκαιρία να κερδίσει το στοίχημα της επιτυχίας και μαζί της και όλη η χώρα.