του Μάνου Καμπανέλλη
Εδώ και πέντε μήνες ζούμε καθημερινά στο ρυθμό της συμφωνίας ή μη με τους θεσμούς, στην υπογραφή ή μη ενός νέου μνημονίου, στην έξοδο ή όχι της Ελλάδας από το ευρώ.
Τη μία ημέρα συγκεντρώνεται κόσμος στο Σύνταγμα παρακινούμενος από το ΣΥΡΙΖΑ ενισχύοντας την κυβέρνηση για την "σκληρή" διαπραγμάτευση και την αντίσταση κατά των θεσμών.
Την επόμενη ημέρα συγκεντρώνεται κόσμος ο οποίος υποστηρίζει την παραμονή μας στη ζώνη του ευρώ και επιθυμεί διακαώς την υπογραφή μίας συμφωνίας, που θα βγάλει τη χώρα από αυτήν την παγωμένη ατμόσφαιρα.
Κατοικούμε στη χώρα του παραλόγου όπου οι πολίτες, συχνά μετανιώνουν για ό, τι έχουν ψηφίσει, ανάλογες δε με τον παραλογισμό αυτό είναι και οι κυβερνήσεις που αναλαμβάνουν την εξουσία.
Οι Έλληνες ψήφισαν τον Τσίπρα για να "σκίσει" τα μνημόνια αλλά και να κρατήσει τη χώρα στο ευρώ, να λάβουμε την χρηματοδότηση από τους θεσμούς, αλλά με τους δικούς μας όρους. Οι Έλληνες ψήφισαν Τσίπρα, αλλά όσοι είχαν χρήματα τα έχουν βγάλει στο εξωτερικό φοβούμενοι την πολιτική του ενώ την περίοδο της συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας - ΠΑΣΟΚ, μολονότι την θεωρούσαν κακή, εν τούτοις οι ίδιοι άνθρωποι κρατούσαν τα χρήματά τους στις ελληνικές τράπεζες.
Σε μία χώρα που οι πολίτες της άλλο πιστεύουν, άλλο προσμένουν και άλλο ψηφίζουν, δεν μπορεί να ελπίζει κάποιος σε καλύτερες ημέρες. Μάθαμε πολλά χρόνια να ζούμε σε μία εικονική οικονομική πραγματικότητα, σε μία “φούσκα”, όπου όταν στις αρχές του 2009 ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής προσπάθησε να “σκάσει”, το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου γύρισε την πλάτη, λέγοντας “λεφτά υπάρχουν” και κερδίζοντας τις εκλογές με 44%, λίγους μήνες αργότερα.
Επίκαιρο είναι εξάλλου το θέμα του σχεδίου Αλμούνια για την αποφυγή του μνημονίου, που κατέγραψε στο βιβλίο του ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου, και περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο το απέρριψε δύο φορές ο Παπανδρέου και μετά έβαλε τη χώρα στο μνημόνιο.
Ας μη λησμονούμε ότι στην εξουσία τον Γιώργο Παπανδρέου τον ανέβασε το 44% του ελληνικού λαού που πριν 5 μήνες ψήφισε ένα κόμμα κατά του μνημονίου αλλά τώρα διαμαρτύρεται υπέρ του μνημονίου.
Σήμερα, η χώρα βρίσκεται σε μία από τις κρισιμότερες στιγμές στη νεότερη πολιτική ιστορία της και πρέπει να δείξουν όλοι, πολιτικοί και πολίτες, την υπευθυνότητα που αρμόζει στην ιστορική αυτή στιγμή, διότι τα λάθη δεν διορθώνονται πάντοτε εύκολα και διότι το παρελθόν ποτέ δεν αναμορφώνεται...