Το "προσωπικό" ταξίδι του Μπάρακ Ομπάμα στην Αθήνα

Το "προσωπικό" ταξίδι του Μπάρακ Ομπάμα στην Αθήνα

Το ταξίδι του Μπάρακ Ομπάμα ολοκληρώθηκε σήμερα και η ελληνική ιστορία τον κατέγραψε ως τον τέταρτο Αμερικανό Πρόεδρο που επισκέφθηκε την χώρα μας.

Τα συναισθήματα ανάμικτα, διότι μία επίσκεψη του Πλανητάρχη έχει πάντα πολιτικό ενδιαφέρον, ποιος, όμως, είναι ο λόγος της διήμερης επίσκεψης του Ομπάμα στην Αθήνα;

Μία εκδοχή είναι η επιθυμία του να βοηθήσει την Ελλάδα λίγο πριν εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο.

Μήπως, όμως, το ταξίδι αυτό οργανώθηκε προσεκτικά, από τον ίδιο προσωπικά, στο πλαίσιο της υστεροφημίας του, σκεπτόμενος την ιστορική καταγραφή της συγκεκριμένης επίσκεψης;

Ο Μπάρακ Ομπάμα, από την αρχή της προεκλογικής εκστρατείας του μέχρι και σήμερα, κινείται πολύ προσεκτικά γύρω από την εικόνα του. Ακόμα και στην πολιτική που ακολούθησε τα οκτώ αυτά χρόνια της προεδρίας του, παρατηρούμε την προσέγγιση θεμάτων που παλαιότεροι πρόεδροι δεν ήθελαν να “ακουμπήσουν”.

Ο Μπάρακ Ομπάμα ήρθε στην Αθήνα διότι ήθελε στο τελευταίο του επίσημο ταξίδι να μιλήσει στη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία. Είναι πολύ σημαντική για τον ίδιο προσωπικά, αλλά και για τις επόμενες γενιές των Αμερικανών, η καταγραφή της σημερινής ημέρας ως μνημείο δημοκρατίας. Εξαρχής είχε επιλέξει τη χρονική στιγμή αυτού του ταξιδιού του, μόλις 45 ημέρες πριν παραδώσει τα κλειδιά του Λευκού Οίκου στον επόμενο Πρόεδρο.

Αναλύοντας τις δηλώσεις του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών κατά την διήμερη επίσκεψή του, θα παρατηρήσουμε ότι μίλησε θετικά για τις προσπάθειες της Ελλάδας και των Ελλήνων, αφήνοντας, όμως, πάντα ανοιχτές τις δυνατότητες επίλυσης των προβλημάτων με συνεργασία, είτε στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, είτε στο θέμα του χρέους.

Πιο συγκεκριμένα, στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Πρωθυπουργό, ο κ. Ομπάμα υπογράμμισε ότι "ο δρόμος παραμένει δύσκολος για την Ελλάδα, ωστόσο οι Έλληνες έχουν αποδείξει ότι μπορούν να τα καταφέρνουν στα δύσκολα" και σημείωσε ότι "η Ελλάδα, παρά την κρίση, συνέχισε να δαπανά το 2% του ΑΕΠ της για αμυντικές δαπάνες και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό”. Βεβαίως οι αμυντικές δαπάνες, στο μεγαλύτερο μέρος τους, αφορούν την αγορά εξοπλισμού από τις ΗΠΑ.

Επίσης ανέφερε ότι, θα συνεχίσει να βοηθάει, όσο μπορεί, την Ελλάδα να επιστρέψει στο δρόμο της ανάπτυξης, αλλά και να αντιμετωπίσει το προσφυγικό, και ότι θα συνεχίσει να ενθαρρύνει τους πιστωτές για να οδηγήσουν την Ελλάδα στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Κλείνοντας την ομιλία του, αναφέρθηκε στο Κυπριακό ζήτημα λέγοντας: “Οι συνθήκες για μια διζωνική λύση είναι καλύτερες από ποτέ”.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα, με την ομιλία του στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, έριξε την αυλαία στην πολιτική του καριέρα, παρουσιάζοντας, με έμμεσο τρόπο, το έργο των οκτώ ετών διακυβέρνησής του, στον τόπο που γέννησε τη δημοκρατία. Ο λόγος του μεστός, έθιξε όλα τα θέματα εντός και εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, και έδωσε ένα μάθημα δημοκρατίας.

Οι θέσεις του για την Ελλάδα ήταν πάντα φιλικές, αλλά γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλον ότι δεν μπορεί να επηρεάσει το Βερολίνο, σε σχέση με το ελληνικό χρέος, ιδιαιτέρως τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή που “αφήνει” τον Λευκό Οίκο.

Εν κατακλείδι, το όποιο ουσιαστικό όφελος της επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου για την ελληνική κοινωνία, απογειώθηκε μαζί με τον Αμερικανό Πρόεδρο, ο οποίος πραγματοποίησε το παιδικό του όνειρο, επισκέφθηκε την Αθήνα, και με αυτόν τον τρόπο ολοκληρώνει το “προσωπικό” του ταξίδι.

Φωτογραφία: Γ.Τ. Πρωθυπουργού | Andrea Bonetti
Μάνος Καμπανέλλης - YSTEROGRAFONEWS

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ