Το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας σήμερα είναι η αβεβαιότητα. Κανείς δεν γνωρίζει τί θα κληθεί να αντιμετωπίσει στο άμεσο χρονικό διάστημα.
Από τις πολιτικές εξελίξεις καθίσταται σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση κινείται χωρίς κανένα απολύτως πρόγραμμα, αδυνατώντας να διαχειριστεί τα καθημερινά προβλήματα που προκύπτουν στο εσωτερικό και παρακολουθώντας ως απλός τρίτος θεατής τις πολιτικές εξελίξεις στο εξωτερικό.
Η κυβέρνηση υπολείπεται θέσεων και προγράμματος, και αυτός είναι ο λόγος που κάθε ζήτημα αντιμετωπίζεται με προχειρότητα, χωρίς ξεκάθαρο λόγο, με αποτέλεσμα να χάνεται στις διαπραγματεύσεις κάθε κεκτημένο.
Η διγλωσσία των κυβερνητικών προσώπων είναι παροιμιώδης. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης, από το βήμα του συνεδρίου του “Economist”, παραδέχθηκε ότι “κανείς δεν περίμενε μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους”. Η ελληνική κυβέρνηση, ενώ γνώριζε εκ των προτέρων, ότι δεν πρόκειται να πάρει τίποτα για το χρέος και για λόγους λαϊκισμού και μόνο, σήκωσε ψηλά τον “πήχη” της διαπραγμάτευσης, μη επιλέγοντας θέματα που θα μπορούσε να κερδίσει κάτι, ελαφρύνοντας το βάρος από τις πλάτες των Ελλήνων φορολογουμένων, καθαρά για λόγους επικοινωνιακούς.
Σε όλα τα παραπάνω, ήρθε να προστεθεί και η αναφορά του επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ότι «οι τότε εξελίξεις και η αναστροφή των μεταρρυθμίσεων του 2015, ανέβαλαν την ανάκαμψη της οικονομίας για αρκετά χρόνια και κόστισαν στη χώρα ένα μεγάλο ποσό χρημάτων».
Διότι, η χώρα, το 2014, επί κυβερνήσεως Σαμαρά, είχε βγει στις αγορές και, εάν δεν υπήρχε η αρνητική στάση της αντιπολίτευσης του Αλέξη Τσίπρα και των συν αυτώ, εκτός της οικονομικής επιβάρυνσης που επωμίστηκε η χώρα, θα αποφεύγαμε την καθημερινή αβεβαιότητα που δημιούργησε η σημερινή κυβέρνηση.
Η προχειρότητα στην διακυβέρνηση εμφανίζεται και σε πιο απλά θέματα, όπως η επιστροφή 19 επίορκων υπαλλήλων του ΕΦΚΑ λόγω του ότι δεν συγκροτήθηκαν εγκαίρως πειθαρχικά συμβούλια ή τη συνολική διαχείριση του θέματος των σκουπιδιών.
Εν μέσω θέρους και τουριστών η Ελλάδα πνίγηκε από τα σκουπίδια και τις “μυρωδιές”, δυσφημίζοντας στο εξωτερικό το καλύτερο “προϊόν” μας, που δεν είναι άλλο από τον τουρισμό. Ας σημειωθεί ότι η φετινή χρονιά θεωρείται τουριστικά, λόγω πολλών εξωτερικών συγκυριών, η καλύτερη των τελευταίων ετών.
Μπορεί βεβαίως κάποιος να αναρωτηθεί, μα για ποιον λόγο έχει ευθύνη η κυβέρνηση για τις απεργίες των συμβασιούχων στην καθαριότητα; Η ευθύνη είναι αποκλειστικά της κυβέρνησης διότι ως “αριστερή” κυβέρνηση δεν μιλά με καθαρό πολιτικό λόγο.
Στην Ελλάδα έχουμε μπερδέψει, εδώ και πολλά χρόνια, με πρωτεργάτες τους συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ, τον όρο συμβασιούχος. Συμβασιούχος είναι αυτός που εργάζεται για συγκεκριμένο έργο για να καλύψει συγκεκριμένες προσωρινές ανάγκες ορισμένου χρόνου. Για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, συμβασιούχος είναι αυτός που προαλείφεται να γίνει μόνιμος. Δεν είναι η πρώτη φορά που με το πέρας των 24 μηνών, συμβασιούχοι κάποιου φορέα πιέζουν την εκάστοτε κυβέρνηση να μονιμοποιηθούν.
Εάν υπολογίσουμε ότι είμαστε ήδη στους 30 μήνες διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝελ, θα συμπεράνουμε εύκολα ποιος τους προσέλαβε και για ποιον λόγο αποδέχονται την αντισυνταγματική παράταση στη σύμβασή τους, την οποία τους προτείνει η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, και θα αναμένουν την μονιμοποίησή τους μέσω υψηλής μοριοδότησης.
Ας μην λησμονούμε ότι μόλις στις αρχές του 2017, η κυβέρνηση προσέλαβε επιπλέον 1800 συμβασιούχους στους ΟΤΑ...
* του Μάνου Καμπανέλλη