Ο Έλληνας υπουργός οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, χαριτολογώντας στο χθεσινοβραδινό Eurogroup και απευθυνόμενος στον ομόλογό του Ιταλό, Τζιοβάνι Τρία, σχολίασε: «Τhat used to be me» («Κάποτε ήμουν εγώ στη θέση του»).
Είναι τουλάχιστον φαιδρό να πιστεύει κάποιος, και ειδικά ο Έλληνας υπουργός οικονομικών, ότι Ιταλία είναι στην ίδια θέση με την Ελλάδα. Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα το καλοκαίρι του 2015 ήταν πολύ κοντά στην έξοδο από το ευρώ. Ο μόνος λόγος που η Ελλάδα παρέμεινε στο ευρώ ήταν η ορθή σκέψη και στήριξη σύσσωμης της αντιπολίτευσης στην ψήφιση των σκληρών μέτρων που έφερε η ελληνική κυβέρνηση, μετά την καταστροφική διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου του 2015.
Στην αντίθετη περίπτωση, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στα έδρανα της αντιπολίτευσης, σήμερα θα ήμασταν εκτός του ευρώ. Aυτό το έχει αποδείξει με τη συνολική πολιτική του στάση και με τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται, και πολιτεύθηκε, με μοναδικό σκοπό να ανέλθει στην εξουσία.
Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ που κατηγορούσε προεκλογικά τις άλλες κυβερνήσεις για τα μέτρα που πήραν κατά το πρόσφατο παρελθόν, βρέθηκε στη θέση να στηρίζει τις μνημονιακές περικοπές μισθών και συντάξεων.
Η Ιταλία όχι μόνο δεν είναι στην ίδια θέση με την Ελλάδα, αλλά αντιθέτως μπορεί και έχει την διαπραγματευτική ισχύ να επιτύχει τη βέλτιστη συμφωνία για τους πολίτες της. Η έξοδος της Ιταλίας από το ευρώ δεν είναι μία εφικτή επιλογή, όπως η έξοδος μίας από τις λεγόμενες μικρές χώρες.
Πρέπει να γνωρίζουμε ότι Ιταλία είναι μία αυτάρκης χώρα στο σύνολο σχεδόν των προϊόντων της, βιομηχανικών και μη. Αυτό μπορούμε εύκολα να το διαπιστώσουμε εάν γνωρίζουμε ότι η Ιταλία είναι η έβδομη μεγαλύτερη εξαγωγική οικονομία στον κόσμο. Το 2016 οι Ιταλοί είχαν εξαγωγές 449 δισ. δολάρια και εισαγωγές 397 δισ. δολάρια, έχοντας θετικό πρόσημο 52,78 δισ. δολαρίων. Ακόμα και υπό το υποθετικό σενάριο της εξόδου από το ευρώ, η Ιταλία θα μπορούσε άνετα να καλύψει τις ανάγκες των πολιτών της χώρας.
Στην αντίθετη πλευρά, η χώρα μας, ακόμα και με την αύξηση των εξαγωγών κατά το 2017, άγγιξε τα 28,83 δισ., αλλά με εισαγωγές 50,25 δισ., χωρίς να έχει αυτάρκεια στα βασικά προϊόντα διαβίωσης των πολιτών της.
Αναρωτιέμαι, ο υπουργός οικονομικών της χώρας μας με ποια δεδομένα αισθάνεται ότι ο ομόλογός του Ιταλός είναι στην ίδια θέση; Διότι, ακόμα και με την χιουμοριστική διάθεση που πιστεύουμε ότι το είπε, είναι μία από τις αποδείξεις γιατί έφτασε η ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί τα πάντα σε επίπεδο διαπραγματεύσεων …
* του Μάνου Καμπανέλλη