Εμβόλιο Οξφόρδης: Ενθαρρυντικά νέα, παράγει αντισώματα που καταπολεμούν τον κορωνοϊό

Εμβόλιο Οξφόρδης: Ενθαρρυντικά νέα, παράγει αντισώματα που καταπολεμούν τον κορωνοϊό

Ελπίδες σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο γεννούν οι ανακοινώσεις που έγιναν πριν από λίγο όσον αφορά στο εμβόλιο κατά του κορονοϊού από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, που χαρακτηρίζει το εμβόλιο ασφαλές για τον οργανισμό, αλλά και πάρα πολύ υποσχόμενο.

Όπως μεταδίδει το BBC το εμβόλιο που παρασκευάστηκε από το φημισμένο Πανεπιστήμιο είναι ανεκτό από τον οργανισμό.

Οι δοκιμές που έγιναν σε 1.077 άτομα έδειξαν ότι το εμβόλιο οδήγησε στην δημιουργία αντισωμάτων και λευκών κυττάρων που καταπολεμούν τον κορονοϊό.

Τα ευρήματα χαρακτηρίζονται ελπιδοφόρα, αλλά είναι ακόμα πολύ νωρίς για να ξέρουμε αν είναι αρκετό το συγκεκριμένο εμβόλιο για να προστατεύσει τον οργανισμό και για τον λόγο αυτό γίνονται κλινικές δοκιμές σε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών.

Πώς «λειτουργεί» το εμβόλιο

Το εμβόλιο – που ονομάζεται ChAdOx1 nCoV-19 – αναπτύσσεται με πρωτοφανή ταχύτητα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Κατασκευάζεται από έναν γενετικά τροποποιημένο ιό που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα στους χιμπατζήδες.

Έχει τροποποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, πρώτον, ώστε να μην προκαλεί λοιμώξεις σε ανθρώπους, αλλά και να το κάνει να μοιάζει περισσότερο με κοροναϊό.

Οι επιστήμονες το πέτυχαν μεταφέροντας τις γενετικές οδηγίες για την «ακίδα πρωτεΐνης» του κοροναϊού – το κρίσιμο εργαλείο που χρησιμοποιεί για να εισβάλει στα κύτταρα μας – στο εμβόλιο που ανέπτυξαν.

Αυτό σημαίνει ότι το εμβόλιο μοιάζει με τον κοροναϊό, ούτως ώστε το ανοσοποιητικό μας σύστημα να μάθει πώς να του επιτίθεται.

Είναι ασφαλές;

Στην ερώτηση αν είναι ασφαλές, το BBC απαντά «ναι, αλλά υπάρχουν παρενέργειες».

Δεν υπήρχαν επικίνδυνες παρενέργειες από τη λήψη του εμβολίου, ωστόσο, το 70% των ατόμων στη δοκιμή εμφάνισαν πυρετό ή πονοκέφαλο αναφέρει το δημοσίευμα. Ωστόσο σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με παρακεταμόλη.

Την ίδια στιγμή καθηγήτρια Sarah Gilbert, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης τονίζει πως: «Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει προτού μπορέσουμε να επιβεβαιώσουμε εάν το εμβόλιο μας θα βοηθήσει στη διαχείριση της πανδημίας COVID-19, αλλά αυτά τα πρώιμα αποτελέσματα είναι υποσχόμενα».

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS