Ροζάκης: Η Τουρκία έχει ξαναθέσει ζητήματα αποστρατικοποίησης και «γκρίζων ζωνών» αλλά έχουν απορριφθεί

Ροζάκης: Η Τουρκία έχει ξαναθέσει ζητήματα αποστρατικοποίησης και «γκρίζων ζωνών» αλλά έχουν απορριφθεί

«Τα ζητήματα των «γκρίζων ζωνών» και της αποστρατικοποίησης είχαν ξαναμπεί στο παρελθόν στις διερευνητικές επαφές και είχαν απορριφθεί», σημειώνει ο Χρήστος Ροζάκης. 

Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών και ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα τόνισε ότι η Τουρκία το είχε αποδεχθεί αυτό καθώς δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς, από τη στιγμή που η Ελλάδα είχε απορρίψει οποιαδήποτε συζήτηση πέραν της αιγιαλίτιδας ζώνης. 

Παράλληλα, τόνισε ότι παρά το γεγονός ότι το κλίμα ανάμεσα στις δύο πλευρές δεν είναι το καλύτερο, είναι προτιμότερο να συζητάμε παρά να μην συζητάμε. Αναφορικά με τους λόγους που η Τουρκία προσέρχεται τώρα σε διάλογο, ο κ. Ροζάκης εκτίμησε ότι όλα τα άλλα μέσα που χρησιμοποίησε έχουν αποτύχει. 


Ο κ. Ροζάκης, ο οποίος συμμετείχε στις διερευνητικές του 2016, που ήταν και οι τελευταίες, εξήγησε ότι «οι συζητήσεις είχαν μείνει στο εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης, κατά συνέπεια κατά βάση εκεί θα πρέπει να γυρίσουμε. Η Τουρκία αρχικά είχε αποδεχθεί τα 12ν.μ. από τις ηπειρωτικές ακτές και μικρότερο εύρος από τις νησιωτικές, όμως σε κάποιο στάδιο των διαπραγματεύσεων υπαναχώρησε ως προς το θέμα των 12 ν.μ. Εκτιμώ ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι μετριοπαθής στο θέμα αυτό. Σύμφωνα με τη Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να επεκτείνει μονομερώς έως τα 12νμ. την αιγιαλίτιδα ζώνη. Όμως η 'χρήση' του Αιγαίου γίνεται από τις παρευξείνιες χώρες, τις χώρες που συνδέονται με αυτές, αλλά βεβαίως και τις Ρωσία και ΗΠΑ. Ως εκ τούτου τα δικαιώματα διέλευσης των τρίτων χωρών πρέπει να ληφθούν υπόψη, όχι βέβαια στο βαθμό που θα θίγονται τα δικαιώματα της χώρας μας. Είχα προτείνει τα 10 ν.μ. από τις νησιωτικές ακτές ως εναλλακτική λύση, γιατί αφήνουν μία λωρίδα ελεύθερης θάλασσας για τις ανάγκες των τρίτων χωρών η οποία μπορεί και να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες και της ναυσιπλοποιιας. Με τη λύση αυτή διατηρείται ακέραιος και ο εναέριος χώρος, γιατί υπάρχει το παράδοξο να έχουμε εναέριο χώρο 4ν.μ. μεγαλύτερο από την αιγιαλίτιδα ζώνη».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ