Τα σχέδια του Ερντογάν για το Ορούτς Ρέις - Κυρώσεις στην Άγκυρα μελετά η ΕΕ

Τα σχέδια του Ερντογάν για το Ορούτς Ρέις - Κυρώσεις στην Άγκυρα μελετά η ΕΕ

Σήμερα, Κυριακή, αναμένεται να λήξει η παράνομη τουρκική Navtex.

Το πιθανότερο σενάριο είναι να αποσυρθεί το Ορούτς Ρέις. Αν δεν αποσυρθεί και συνεχίσει να κυκλοφορεί με νέα Navtex, θα είναι για λίγες μέρες, καθώς η Άγκυρα γνωρίζει ότι ένα τέτοιο βήμα δεν είναι υπέρ της ενόψει της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συζητήθηκε, ωστόσο, το ενδεχόμενο της παράτασης της Navtex, όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης.

Το θέμα είναι τι θα γίνει και με τις διερευνητικές επαφές μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας. Μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου στην Τουρκία δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να γίνει μια πρόσκληση προς την ελληνική πλευρά για διάλογο.

Η Άγκυρα θεωρεί ότι δεν θα υπάρξουν σοβαρές κυρώσεις σε βάρος της. 

Εντωμεταξύ το μέτωπο υπέρ των κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας ενισχύεται.

Όπως αναφέρει και η Καθημερινή, στις κυρώσεις προσχωρεί και η Σερβία. Το πλαίσιο για τις συγκεκριμένες κυρώσεις υιοθετήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Βάσει αυτού, επιβάλλεται απαγόρευση μετακινήσεων στην Ε.Ε. των ατόμων στα οποία έχουν επιβληθεί τα περιοριστικά αυτά μέτρα και πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων (το πεδίο εφαρμογής των μέτρων επεκτείνεται πλέον και στη Σερβία).

Υπενθυμίζεται ότι χθες, με συντριπτική πλειοψηφία (631 ψήφους υπέρ, 3 αρνητικές και 59 αποχές) εγκρίθηκε μη δεσμευτικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που καταδικάζει τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια και ζητεί την επιβολή κυρώσεων κατά της Αγκυρας.

Ζητείται, επίσης, από την Τουρκία «να αντιστρέψει την απόφαση αυτή και να αποφύγει μονομερείς ενέργειες». 

Παράλληλα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στο Politico δήλωσε ότι η Γερμανία δεν ανταποκρίνεται στον ηγετικό της ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν απορρίπτει τις εκκλήσεις της Αθήνας για επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.

Ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι εάν οι ηγέτες της ΕΕ κάνουν το ίδιο με την Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, ακόμα και αν τελικά αποχωρήσει το Ορούτς Ρέις αυτή την εβδομάδα από την περιοχή, αυτό θα σήμαινε ότι δεν είχαν μάθει το μάθημά τους.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ