Σε κόκκινο συναγερμό η Ουκρανία – Nέες επαφές Μπάιντεν – Πούτιν σήμερα

Σε κόκκινο συναγερμό η Ουκρανία – Nέες επαφές Μπάιντεν – Πούτιν σήμερα

Ο Μπάιντεν κάλεσε όλους τους Αμερικανούς να εγκαταλείψουν τη χώρα, εκτιμώντας ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος πολέμου

Στη μέγγενη των ρωσικών στρατιωτικών γυμνασίων που διεξάγονται ταυτόχρονα στα βόρεια, ανατολικά και νότια σύνορά της βρίσκεται η Ουκρανία. Εξι αποβατικά πλοία του ρωσικού πολεμικού ναυτικού βρίσκονται στη Μαύρη Θάλασσα και την Αζοφική, απέναντι από τις ουκρανικές ακτές, ενώ συνεχίζονται τα μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια στη Λευκορωσία και τη νοτιοδυτική Ρωσία, κοντά στις περιοχές που ελέγχουν οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία.

Στην πιο έντονη δημόσια προειδοποίηση που έχει απευθύνει μέχρι σήμερα, ο Τζο Μπάιντεν κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στην Ουκρανία να την εγκαταλείψουν το συντομότερο λόγω αυξημένου κινδύνου ρωσικής εισβολής. «Τα πράγματα μπορεί να τεθούν εκτός ελέγχου ταχύτατα», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος σε συνέντευξή του στο NBC. Τόνισε μάλιστα ότι δεν πρόκειται να στείλει Αμερικανούς στρατιώτες στην Ουκρανία ούτε καν για την ασφαλή μεταφορά ομοεθνών τους, γιατί κάτι τέτοιο θα μπορούσε να πυροδοτήσει παγκόσμιο πόλεμο. «Μιλάμε για έναν από τους μεγαλύτερους στρατούς του κόσμου. Οταν Αμερικανοί και Ρώσοι αρχίζουν να πυροβολούν ο ένας τον άλλον, τότε βρισκόμαστε σε έναν πολύ διαφορετικό κόσμο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν δήλωνε από την Αυστραλία: «Υπάρχει ένα ανοιχτό παράθυρο για την εισβολή, η οποία θα μπορούσε να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή – για να είμαι σαφής, ακόμη και στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων».

Πολλοί είχαν εικάσει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα προχωρούσε σε εισβολή στη διάρκεια της Χειμερινής Ολυμπιάδας του Πεκίνου (λήγει στις 20 Φεβρουαρίου) για να μη δυσαρεστήσει τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ.

Der Spiegel: Ρωσική επίθεση στις 16 Φεβρουαρίου «βλέπουν» οι ΗΠΑ

Από την πλευρά της, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, η CIA αναμένει ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας την επόμενη Τετάρτη και οι ΗΠΑ έχουν ενημερώσει σχετικά τους συμμάχους τους.

Σύμφωνα με το περιοδικό, η CIA εξέδωσε την πλέον επείγουσα μέχρι τώρα προειδοποίηση προς τους συμμάχους του ΝΑΤΟ για επικείμενη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τόσο η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών όσο και οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ενημέρωσαν σήμερα την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και άλλα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ ότι, με βάση νέες πληροφορίες, υπάρχει ο φόβος ότι μια επίθεση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου.

Το Spiegel αναφέρει ακόμη ότι οι ΗΠΑ έδωσαν πολλές λεπτομέρειες για τα στοιχεία τους, περιγράφοντας από τις διαδρομές μιας ρωσικής εισβολής έως και τα καθήκοντα που θα αναλάβει κάθε ρωσική μονάδα και σημειώνει ότι δυτικοί στρατιωτικοί και διπλωμάτες μετέφεραν στοιχεία ότι η ρωσική ηγεσία έχει προετοιμάσει τον στρατό για την ερχόμενη Τετάρτη, χωρίς όμως να μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα αν αυτό συνιστά απόφαση επίθεσης.

Διπλωματικός μαραθώνιος

Πάντως, ενώ οι προειδοποιήσεις εντείνονται, σήμερα, Σάββατο αναμένεται να συνεχιστούν και οι διπλωματικές προσπάθειες με στόχο την αποκλιμάκωση. 

Το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti μετέδωσε ότι οι Βλαντίμιρ Πούτιν και Τζο Μπάιντεν, θα συνομιλήσουν τηλεφωνικά σήμερα, επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Ο κ. Πεσκόφ είπε ότι το τηλεφώνημα γίνεται με πρωτοβουλία των ΗΠΑ.

Ο κ. Πούτιν θα μιλήσει επίσης και με τον ομολόγό του της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, σύμφωνα με το πρακτορείο Tass.

Ακαρπες συνομιλίες

Όλα αυτα σε συνέχεια του χθεσινού νέου γύρου ειρηνευτικών διαβουλεύσεων στο πλαίσιο της «Ομάδας της Νορμανδίας» (Ρωσία, Ουκρανία, Γαλλία, Γερμανία), που έλαβε χώρα στο Βερολίνο, που έληξε χωρίς αποτέλεσμα.

Εξι ρωσικά αποβατικά στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ συνεχίζονται τα γυμνάσια στη Λευκορωσία.

Οι εκπρόσωποι των τεσσάρων απέτυχαν να γεφυρώσουν τις διιστάμενες απόψεις όσον αφορά την ερμηνεία των συμφωνιών του Μινσκ για την ειρήνευση στο Ντονμπάς. Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντιμίτρο Κουλέμπα, απέρριψε την πίεση της Μόσχας για απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ του Κιέβου και των ρωσόφωνων αυτονομιστών. «Αν κάνουμε κάτι τέτοιο, τότε θα αλλάξει το στάτους της Ρωσίας, η οποία, από μέρος της σύγκρουσης θα γίνει μεσολαβητής. Αυτό δεν θα το δεχτούμε ποτέ», δήλωσε ο Ουκρανός αξιωματούχος.

Στη Μόσχα, το υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε τη δυσφορία του για το γεγονός ότι η Ε.Ε. έδωσε συλλογική απάντηση στις προτάσεις για την ευρωπαϊκή ασφάλεια που είχε στείλει η ρωσική κυβέρνηση σε κάθε ένα από τα 27 κράτη-μέλη της.

«Η κίνηση αυτή δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί παρά ως δείγμα διπλωματικής αγένειας και έλλειψης σεβασμού», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. Εξάλλου, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου επικαλέστηκε την γκάφα της Βρετανίδας υπουργού Εξωτερικών, Λις Τρας, ως δείγμα για την άγνοια Δυτικών ηγετών γύρω από την πραγματική κατάσταση στην περιοχή.

«Αυτή είναι η πραγματικότητα μέσα στην οποία οφείλουμε να υπερασπιστούμε τις θέσεις μας», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ σε ερώτηση για το ολίσθημα της Τρας.

Οπως αποκάλυψε η ρωσική εφημερίδα Kommersant, κατά την κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση που είχε την Πέμπτη η επικεφαλής του Φόρεϊν Οφις με τον Σεργκέι Λαβρόφ, στη Μόσχα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών τη ρώτησε αν αναγνωρίζει τη ρωσική κυριαρχία στο Ροστόφ και το Βορονέζ, δύο περιοχές της νότιας Ρωσίας όπου διεξάγονται στρατιωτικά γυμνάσια.

Η Τρας απάντησε ότι το Λονδίνο δεν θα αναγνωρίσει ποτέ αυτές τις περιοχές ως ρωσικές, θεωρώντας ότι ο Λαβρόφ αναφερόταν σε ουκρανικές επαρχίες. Χρειάστηκε η παρέμβαση του Βρετανού πρεσβευτή στη Μόσχα για να διορθωθεί η παρεξήγηση.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ