Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεσμεύτηκαν χθες Πέμπτη στη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο να συνεργαστούν για να αμυνθούν ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα και να αντιταχθούν τις αντιδημοκρατικές ενέργειες της Κίνας.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι επαναδιατύπωσε τις ανησυχίες του στην Γερμανίδα καγκελάριο αναφορικά με τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, που θα μεταφέρει ποσότητες από ρωσικά κοιτάσματα στη γερμανική και ευρωπαϊκή αγορά και ο οποίος, όπως φοβάται η Ουάσινγκτον, θα αυξήσει την ευρωπαϊκή εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες μετά τη συνάντησή τους, ο Μπάιντεν είπε ότι εκείνος και η Γερμανίδα καγκελάριος συμφώνησαν πως η Ρωσία δεν πρέπει να χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο για να εκφοβίσει τους γειτόνους της.
«Είμαστε ενωμένοι και θα συνεχίσουμε να είμαστε ενωμένοι, για να υπερασπιστούμε τους συμμάχους μας της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα», δήλωσε ο Μπάιντεν.
Η Ρωσία έχει αποδυθεί σε κούρσα με τον χρόνο για την ολοκλήρωση του Nord Stream 2 και την έναρξη της μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω Βαλτικής στη Γερμανία. Ο αγωγός παρακάμπτει την Ουκρανία, στερώντας της έσοδα από τις προμήθειες για τη διέλευση του αερίου από το έδαφός της και δυνητικά πλήττοντας την προσπάθειά της να αντιμετωπίσει αυτήν που το Κίεβο και δυτικές χώρες χαρακτηρίζουν ρωσική επιθετικότητα.
«Και ενώ διατύπωσα ξανά τις ανησυχίες μου για τον Nord Stream 2, η καγκελάριος Μέρκελ και εγώ είμαστε απολύτως ενωμένοι στην πεποίθησή μας ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στην Ρωσία να χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο για να εξαναγκάζει ή να απειλεί τους γείτονές της», πρόσθεσε.
Από την πλευρά της η Μέρκελ τόνισε στους δημοσιογράφους στην κοινή συνέντευξη Τύπου ότι η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, έχει διαφορετικές απόψεις από τις ΗΠΑ αναφορικά με τον αγωγό. Ωστόσο, σημείωσε ότι το Βερολίνο θεωρεί την Ουκρανία ως μια χώρα διαμετακόμισης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πιστεύει ότι ο αγωγός φυσικού αερίου θα πρέπει να συνεχίσει να διέρχεται από την Ουκρανία, ακόμη και αν η κατασκευή του αγωγού ολοκληρωθεί.
Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι υπάρχει ένας «αριθμός εργαλείων» που μπορεί να χρησιμοποιήσει η Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων, εάν η Ρωσία δεν εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της προς την Ουκρανία αναφορικά με τον αγωγό.
Η Ρωσία τονίζει ότι η κατασκευή του αγωγού ύψους 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ένα έργο του οποίου ηγούνται η κρατική εταιρεία ενέργειας Gazprom και δυτικοί εταίροι της, θα ολοκληρωθεί αργότερα φέτος.
Ο Μπάιντεν είπε ότι «καλοί φίλοι μπορούν να διαφωνούν» για ένα έργο όπως ο Nord Stream 2 και ότι και οι δύο ηγέτες ζήτησαν από τις ομάδες τους να εξετάσουν πρακτικά μέτρα που μπορούν να λάβουν οι χώρες στον αγωγό εάν αποδυναμωθεί η ενεργειακή ασφάλεια της Ουκρανίας.
Παράλληλα, ο ένοικος του Λευκού Οίκου σημείωσε ότι και οι δύο χώρες θα υπερασπιστούν τις δημοκρατικές αρχές και τα οικουμενικά δικαιώματα όταν βλέπουν την Κίνα ή οποιαδήποτε άλλη χώρα να εργάζεται για να υπονομεύσει μια ελεύθερη και ανοιχτή κοινωνία.
Βερολίνο και Ουάσινγκτον διαφωνούν επίσης για τη φιλοσοφία της συνεργασίας με την Κίνα σε ό,τι έχει να κάνει με επιχειρηματικά σχέδια, με την προσωρινή άρση της πατέντας των εμβολίων Covid-19 που έχει στόχο την επιτάχυνση της παγκόσμιας παραγωγής εμβολίων και με τους συνεχιζόμενους περιορισμούς των Ευρωπαίων που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ.
ΗΠΑ και Γερμανία είναι βασικοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, αλλά η σχέση των δύο χωρών δοκιμάστηκε στα χρόνια της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ. Ο Μπάιντεν και η Μέρκελ γνωρίζονται και συνεργάζονται εδώ και χρόνια. Και οι δύο δεσμεύθηκαν να ενισχύσουν τους δεσμούς των δύο χωρών τους.
Η Ουάσινγκτον επαναξετάζει την απαγόρευση ταξιδιών στην Ευρώπη
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες ότι η αμερικανική κυβέρνηση επανεξετάζει πότε μπορεί να άρει τους περιορισμούς που απαγορεύουν στους περισσότερους μη Αμερικανούς υπηκόους να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ από το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, αφού η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ του έθεσε το ζήτημα στη χθεσινή τους συνάντηση στον Λευκό Οίκο.
«Βρίσκονται σε εξέλιξη τώρα», δήλωσε ο Μπάιντεν αναφορικά με τις συζητήσεις για το πότε θα μπορούσαν να αρθούν οι περιορισμοί. Σημείωσε ότι αναμένει να είναι σε θέση να έχει απαντήσεις «μέσα στις επόμενες μέρες για το τι είναι πιθανό να συμβεί... Περιμένω να ακούσω από τα μέλη της κυβερνητικής ομάδας COVID για το πότε αυτό αναμένεται να γίνει».
Η Μέρκελ ανέφερε ότι ο Μπάιντεν είπε στην ίδια στην κατ' ιδίαν τους συνάντηση όσα ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης και οι δυο τους συζήτησαν τον αντίκτυπο της παραλλαγής Δέλτα του νέου κορωνοϊού. «Αυτή πρέπει να είναι μια βιώσιμη απόφαση. Σίγουρα δεν είναι λογικό να χρειαστεί να παρθεί πίσω η απόφαση μετά από λίγες ημέρες», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.
Αεροπορικές εταιρείες και άλλοι έχουν προτρέψει την αμερικανική κυβέρνηση να άρει τους περιορισμούς που αφορούν τους περισσότερους μη Αμερικανούς υπηκόους που πρόσφατα βρέθηκαν στη Βρετανία, τα 26 κράτη της Σένγκεν στην Ευρώπη, την Ιρλανδία, την Κίνα, την Ινδία, τη Νότια Αφρική, το Ιράν και τη Βραζιλία.
Πολλές χώρες που δεν υπόκεινται σε ταξιδιωτικούς περιορισμούς έχουν πολύ υψηλότερα ποσοστά COVID-19 από πολλές ευρωπαϊκές χώρες που υπόκεινται στους περιορισμούς που ισχύουν από τον Μάρτιο του 2020.