Ουκρανία: Οι ΗΠΑ καταδικάζουν τη ρωσική πυραυλική επίθεση στο λιμάνι της Οδησσού - Συνάντηση της επιτροπής του Κογκρέσου με Ζελένσκι

Ουκρανία: Οι ΗΠΑ καταδικάζουν τη ρωσική πυραυλική επίθεση στο λιμάνι της Οδησσού - Συνάντηση της επιτροπής του Κογκρέσου με Ζελένσκι

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν τη ρωσική πυραυλική επίθεση στο λιμάνι της Οδησσού, στη νότια Ουκρανία, τονίζοντας ότι «εγείρει σοβαρές αμφιβολίες» για τη δέσμευση της Ρωσίας να ξεμπλοκάρει τις εξαγωγές σιτηρών στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπέγραψε στην Κωνσταντινούπολη.

«Αυτή η επίθεση εγείρει σοβαρές αμφιβολίες για την αξιοπιστία της δέσμευσης της Ρωσίας στη συμφωνία και υπονομεύει το έργο του ΟΗΕ, της Τουρκίας και της Ουκρανίας για τη μεταφορά ζωτικής σημασίας τροφίμων στις παγκόσμιες αγορές», αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε νωρίτερα ότι η ρωσική επίθεση στο λιμάνι της Οδησσού έδειξε ότι η Μόσχα θα βρει τρόπους για να μην εφαρμοσθεί η συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών.

Συνάντηση της επιτροπής Κογκρέσου με τον Ζελένσκι

Αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου συναντήθηκε χθες Σάββατο με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, διαβεβαιώνοντάς τον πως θα προσπαθήσει να διασφαλίσει τη διαρκή υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία απέναντι στη ρωσική εισβολή.

Μεταξύ των αμερικανών αξιωματούχων που βρέθηκαν στο Κίεβο ήταν ο Άνταμ Σμιθ, πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με τους συμμάχους και τους εταίρους τους σε όλον τον κόσμο, στάθηκαν στο πλευρό της Ουκρανίας παρέχοντας οικονομική, στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια» αναφέρει η δήλωση της αμερικανικής αντιπροσωπείας. «Θα εξακολουθήσουμε να αναζητούμε τρόπους για να υποστηρίξουμε τον πρόεδρο Ζελένσκι και τον ουκρανικό λαό όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά καθώς συνεχίζουν τη γενναία αντίστασή τους», προστίθεται.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν ανέφερε την Τετάρτη ότι η Ουάσινγκτον θα έστελνε άλλα τέσσερα συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων στην Ουκρανία, ανεβάζοντας σε 16 τον συνολικό αριθμό των HIMARS που έχουν σταλεί μέχρι σήμερα.

Η αμερικανική αντιπροσωπεία δεν έκανε συγκεκριμένη αναφορά το Σάββατο σε μεταφορές οπλικών συστημάτων. Ο Σμιθ φέρεται να είπε στο υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ Radio Free Europe/Radio Liberty ότι η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της ήταν έτοιμοι να παραδώσουν στην Ουκρανία περισσότερα συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων.

Οι ρωσικοί πύραυλοι που έπληξαν το Σάββατο το λιμάνι της πόλης της Οδησσού, στη νότια Ουκρανία, προκάλεσαν τραυματισμούς ανθρώπων, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της περιοχής, χωρίς να διευκρινίσει πόσοι είναι οι τραυματίες.

«Δυστυχώς, κάποιοι άνθρωποι τραυματίστηκαν. Οι υποδομές του λιμανιού υπέστησαν ζημιές», δήλωσε ο Μαξίμ Μαρσένκο σε βίντεο που ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το Λονδίνο καταδικάζει την «αποτρόπαια» επίθεση στο ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού

Η "Βρετανία καταδίκασε σήμερα την "αποτρόπαια" επίθεση στο ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού, την επομένη της συμφωνίας που υπογράφηκε από τη Ρωσία και την Ουκρανία προκειμένου να επαναληφθούν οι εξαγωγές σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

«Είναι απολύτως φρικτό ότι μόλις μια μέρα μετά τη συμφωνία αυτή», ο Ρώσος πρόεδρος "Βλαντίμιρ Πούτιν εξαπέλυσε μια εντελώς αδικαιολόγητη επίθεση κατά της Οδησσού», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας.

«Αυτό δείχνει ότι δεν μπορούμε να εμπιστευόμαστε ούτε λέξη από αυτά που λέει», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού της στο πλαίσιο της εκστρατείας της για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον, «και πρέπει να εργαστούμε επειγόντως με τους διεθνείς μας εταίρους για την εξεύρεση ενός άλλου τρόπου ώστε να εξαχθούν τα σιτηρά από την Ουκρανία χωρίς να εμπλακεί η Ρωσία και οι υποσχέσεις της που δεν τηρεί».

Τα μέλη του βρετανικού Συντηρητικού κόμματος αναμένεται να ψηφίσουν στις 5 Σεπτεμβρίου για να οριστεί ποιος -- η Λιζ Τρας ή ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ -- θα είναι ο επόμενος αρχηγός της κυβέρνησης.

Ανησυχία Τουρκίας για τη ρωσική επίθεση στο λιμάνι της Οδησσού

Η Τουρκία δηλώνει «ανήσυχη» για την ρωσική επίθεση κατά του ουκρανικού λιμανιού της Οδησσού, μία ημέρα μετά την υπογραφή στην Κωνσταντινούπολη από το Κίεβο και την Μόσχα της συμφωνίας για την επανάληψη των εξαγωγών των ουκρανικών σιτηρών.

«Το γεγονός ότι ένα τέτοιο περιστατικό συνέβη αμέσως μετά τη συμφωνία που υπογράψαμε χθες (...) μας ανησυχεί πραγματικά», δήλωσε ο Tούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

Ο Tούρκος υπουργός κάλεσε όλες τις πλευρές να συνεχίσουν την συνεργασία στο πλαίσιο της συμφωνίας για την εξαγωγή των σιτηρών.

Ο Χουλουσί Ακάρ πρόσθεσε ότι η Μόσχα τού δήλωσε ότι δεν έχει καμία σχέση με την επίθεση στην Οδησσό.

«Στην επαφή μας με την Ρωσία, οι Ρώσοι μάς είπαν ότι δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με την επίθεση αυτή και ότι εξετάζουν το θέμα από πολύ κοντά και λεπτομερώς», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Tούρκος υπουργός Αμυνας.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS