Ο Μακρόν εξέλεξε την εκλεκτή του πρόεδρο Βουλής, με τη βοήθεια της δεξιάς -Απογοήτευση στην Αριστερά

Ο Μακρόν εξέλεξε την εκλεκτή του πρόεδρο Βουλής, με τη βοήθεια της δεξιάς -Απογοήτευση στην Αριστερά

Ως πρώτο βήμα για την έξοδο από την ακυβερνησία χαρακτηρίζουν γαλλικά και διεθνή ΜΜΕ την επανεκλογή της εκλεκτής του Εμανουέλ Μακρόν στην προεδρία της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

Το στρατόπεδο του Γάλλου προέδρου και βουλευτές της Δεξιάς έκαναν μια ad hoc συμφωνία της τελευταίας στιγμής για να επανεκλεγεί πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης η Γιαέλ Μπράουν-Πιβέ στον τρίτο γύρο με 220 ψήφους υπέρ σε μια νίκη που ανοίγει τον δρόμο στον Μακρόν για να διαδραματίσει έναν μεγαλύτερο του αναμενομένου ρόλο στον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Ενώνοντας τις δυνάμεις τους οι κεντρώοι του Γάλλου προέδρου και η κεντροδεξιά άδραξαν την πολιτική ευκαιρία καταφέροντας παράλληλα ένα εντυπωσιακό πλήγμα στην αριστερή συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου. Η νίκη της Μπράουν-Πιβέ «καθιστά πιθανό να είναι σε θέση ο Μακρόν να διορίσει έναν πρωθυπουργό από το στρατόπεδό του», δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής της δεξιαμενής σκέψης Millenaire του Παρισιού, Ματιέ Χοκ. «Στη σύγχρονη ιστορία της Γαλλίας, ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης ήταν πάντα στο ίδιο στρατόπεδο με τον πρωθυπουργό, θα ήταν ιστορικό αν δεν συνέβαινε» και τώρα, πρόσθεσε.

«Η νίκη της είναι το αποτέλεσμα ενός συνόλου συμμαχιών μεταξύ ομάδων που δεν σχηματίζουν —προς το παρόν— μια πολιτική γραμμή», είπε σε συνέντευξή της η καθηγήτρια του Sciences Po και ειδική σε κοινοβουλευτικές υποθέσεις, Μελοντί Μοκ-Γκρυέ. «[Η Μπράουν-Πιβέ] θα είναι η πρόεδρος μιας κατακερματισμένης συνέλευσης χωρίς απόλυτη πλειοψηφία».

Η δραματική ψηφοφορία

Η χθεσινή δραματική ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση διενεργήθηκε 11 μέρες μετά την αιφνίδια νίκη του αριστερού συνασπισμού του Νέου Λαϊκού Μετώπου στις βουλευτικές εκλογές, με την οποία εξασφάλισε μεν τις περισσότερες έδρες, αλλά όχι και την απόλυτη πλειοψηφία.

Η αναμέτρηση χθες κρίθηκε οριακά. Αφού η κεντροδεξιά απέσυρε τον δικό της υποψήφιο μετά τον πρώτο από τους τρεις γύρους, η Μπραούν-Πιβέ από το κόμμα του Μακρόν και ο αριστερός αντίπαλός της, ο κομμουνιστής βουλευτής Αντρέ Σασένι, βρέθηκαν να τους χωρίζουν μόλις οκτώ ψήφοι κι η Μπράουν-Πιβέ κατάφερε να επικρατήσει χάρη στην υποστήριξη λίγων μόνο ανεξάρτητων βουλευτών.

Οι έδρες στην Εθνοσυνέλευση των 577 εδρών είναι τώρα μοιρασμένες μεταξύ τριών παρατάξεων με την αριστερή συμμαχία να διαθέτει πάνω από 190, το στρατόπεδο του Μακρόν 164 και την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν 143 και η Γαλλία – δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ – απειλείται με πολύμηνη αν όχι πολυχρόνια πολιτική παράλυση.

Αλλά η χθεσινή ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο άρσης του αδιεξόδου.

Θα συμμαχήσουν το στρατόπεδο του Μακρον και η κεντροδεξιά;

Παρά την επιτυχία τους μέσω της χθεσινής ad hoc σύμπραξης , το στρατόπεδο του Μακρόν και οι συντηρητικοί ενδέχεται να μην συνεχίσουν τη συνεργασία τους.

Βουλευτής της γκωλικής δεξιάς είπε σύμφωνα με το Politico ότι η νεοσυσταθείσα πολιτική ομάδα των Ρεπουμπλικανών θα ακολουθήσει μια προσέγγιση βήμα-βήμα εστιάζοντας τις προσπάθειές της σε αυτό το στάδιο στην εξασφάλιση βασικών θέσεων στην Εθνοσυνέλευση αντί στη συζήτηση για την οικοδόμηση κυβέρνησης συνασπισμού. Πρόσθεσε δε ότι οι Ρεπουμπλικανοί έχουν εγγραφεί επίσημα ως μέρος της αντιπολίτευσης.

Οι Ρεπουμπλικανοί είχαν προηγουμένως απορρίψει δημοσίως την προοπτική ενός κυβερνητικού συνασπισμού με το στρατόπεδο του Μακρόν, αλλά έχουν επανειλημμένα στείλει το μήνυμα ότι είναι ανοικτοί στο ενδεχόμενο να βρεθεί κοινό έδαφος για διάφορα θέματα, προτείνοντας ένα «νομοθετικό πακέτο», που θα επικεντρώνεται σε πολιτικές που στοχεύουν στην «καλύτερη αναγνώριση της εργασίας και την αποκατάσταση της εξουσίας».

Η αριστερή συμμαχία απειλείται με κατάρρευση

Ο αριστερός συνασπισμός του Νέου Λαϊκού Μετώπου την ίδια ώρα δείχνει να είναι πιο κοντά στην κατάρρευση. Οι έριδες και οι εσωτερικές διαμάχες δεν επέτρεψαν στα κόμματα που τον απαρτίζουν να καταλήξουν σε υποψήφιο κοινής αποδοχής για την πρωθυπουργία κι ακόμη και για τη συμφωνία για την υποψηφιότητα του Σασένι για την προεδρία της Εθνοσυνέλευσης χρειάστηκαν διαπραγματεύσεις που κράτησε μέχρι το βράδυ της Τετάρτης.

Αρκετά μέλη της αριστερής συμμαχίας διαμαρτυρήθηκαν έντονα μετά την ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση καταγγέλλοντας την παράταξη Μακρόν και τη γκωλική Δεξιά ότι πήγαν κόντρα στη βούληση του λαού με τη σύναψη μιας κεκλεισμένων των θυρών συμφωνίας, που επέτρεψε στην εκλεκτή του Μακρόν να παραμείνει στο πόστο της μολονότι η συμμαχία του Γάλλου προέδρου ήρθε δεύτερη στις βουλευτικές εκλογές.

Ορισμένοι βουλευτές αποδοκίμασαν έντονα την Μπραούν-Πιβέ στην επινίκια ομιλία της.

H συγκρότηση κυβερνητικών συνασπισμών είναι σπάνια στη γαλλική πολιτική σκηνή, αλλά μια κυβέρνηση μειοψηφίας θα ήταν πολύ ευάλωτη σε προτάσεις μομφής. «Δεν έχουμε επιλογή. Πρέπει να τα βρούμε, να συνεργαστούμε, να συμβιβαστούμε, να κάνουμε διάλογο, να ακούσουμε ο ένας τον άλλο και να προχωρήσουμε μπροστά», είπε η Μπραούν Πιβέ στην επινίκια ομιλία της.

 

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ