Ρεύμα: Πόσο θα αυξηθούν τα τιμολόγια τον Αύγουστο

Ρεύμα: Πόσο θα αυξηθούν τα τιμολόγια τον Αύγουστο

«Φρένο» στο ράλι των τιμών στα τιμολόγια του ρεύματος επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση με παρέμβασή της, καθώς η αύξηση στις τιμές χονδρικής οδηγεί σε σημαντικές επιβαρύνσεις στα οικιακά τιμολόγια.

Το Μαξίμου ανακοίνωσε τριπλό δίχτυ προστασίας των καταναλωτών από τις αυξήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος που περιλαμβάνουν:

  • Έκτακτη επαναφορά του τέλους στην ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο για τουλάχιστον 2 μήνες
  • Επιδότηση των νοικοκυριών τον Αύγουστο το ύψος της οποίας θα ανακοινωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα
    Μηχανισμό ελέγχου στην αγορά ρεύματος.

Την ίδια στιγμή, εν μέσω καύσωνα οι καταναλωτές προσπαθούν με κάθε τρόπο να μειώσουν την κατανάλωση του ρεύματος, ενώ αντιδράσεις έχει προκαλέσει στις επιχειρήσεις η μη συμπερίληψή τους στις παραπάνω ρυθμίσεις.

«Ζήτημα τι θα γίνει από εδώ και πέρα»

«Από την Άνοιξη φαινόταν, από τον Μάιο είχε ήδη ξεκινήσει η ανοδική πορεία της χονδρικής αγορά του ρεύματος», λέει, μιλώντας στο MEGA, ο ενεργειακός επιθεωρητής, Μιχάλης Χριστοδουλίδης.

«Το θέμα είναι τι κάνουμε από εδώ και πέρα ή τι θα έπρεπε να έχουμε κάνει για να μην φτάσουμε να βλέπουμε τέτοιες αυξήσεις της τάξης του 40%. Περάσαμε μια ενεργειακή κρίση και τα είχαμε όλα. Τι άλλαξε από τότε μέχρι σήμερα; Σχεδόν τίποτα. Σίγουρα δεν μπορείς να πατήσεις ένα κουμπάκι και να αλλάξεις τις τηλεκριτικές υποδομές της χώρας. Το ότι έχουμε εγκαταστήσει ένα 40% περισσότερες ΑΠΕ σε σχέση με το 2019, αν δεν έχεις εγκαταστήσει και αντίστοιχα αποθηκευτικά συστήματα, δεν αξιοποιείς το μέγιστο της ενέργειας».

Ο ίδιος κάνει λόγο για πολυπαραγοντικό φαινόμενο «όμως εγώ πιστεύω ότι πρέπει να το αντιμετωπίσουμε και θεσμικά το πρόβλημα, πέρα από τις υποδομές. Δεν μπορεί σχεδόν όλη η ηλεκτρική ενέργεια να περνάει από το χρηματιστήριο ενέργειας. (…) Θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός ανάκτησης υπερεσόδων. Τα ουρανοκατέβατα κέρδη δε θα έπρεπε να υπάρχουν γιατί δεν τα δικαιούνται οι πάροχοι. Πιστεύω ότι το τέλος στο φυσικό αέριο θα το μετακινήσουν στα τιμολόγια της λιανικής οι πάροχοι».

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ