Όλο και πιο απομονωμένος ο Μπάιντεν -«Οι επόμενες 72 ώρες είναι κρίσιμες», κλιμακώνονται οι πιέσεις να αποσυρθεί

Όλο και πιο απομονωμένος ο Μπάιντεν -«Οι επόμενες 72 ώρες είναι κρίσιμες», κλιμακώνονται οι πιέσεις να αποσυρθεί

Περισσότερος απομονωμένος από ποτέ στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών είναι ο Τζο Μπάιντεν.

Ολα αυτά καθώς ζυγίζει τις δημόσιες και κατ' ιδίαν προειδοποιήσεις κορυφαίων στελεχών του κόμματος στο Κογκρέσο να αποσυρθεί από την κούρσα στην εξοχική του κατοικία στο Ντέλαγουερ, όπου βρίσκεται σε καραντίνα μετά τη μόλυνσή του με Covid.

Πολλά ανώτερα στελέχη του Λευκού Οίκου και του επιτελείου επανεκλογής του λένε κατ’ ιδίαν ότι Mπάιντεν πρέπει να εγκαταλείψει τη μάχη των προεδρικών εκλογών και μάλιστα το συντομότερο δυνατό.

«Οι επόμενες 72 ώρες είναι μεγάλες. Δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ αυτό», δήλωσε στο CNN Δημοκρατικός κυβερνήτης,  ο οποίος βρίσκεται σε στενή επαφή με στελέχη του κόμματος.

Αλλά και δεκάδες άλλες πηγές που έχουν γνώση των διεργασιών στον Λευκό Οίκο και το επιτελείο του Μπάιντεν είπαν στο αμερικανικό δίκτυο ότι είναι πλέον ευρέως αποδεκτό ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η παραμονή του 81χρονου Αμερικανού προέδρου στην κούρσα. «Όλοι το λένε κατ’ ιδίαν», σχολίασε υψηλόβαθμο στέλεχος των Δημοκρατικών προσθέτοντας ότι «οι άνθρωποι βλέπουν και νιώθουν τους τείχους να κλείνουν μέσα».

Ο Μπάιντεν αισθάνεται προδομένος

Ο Μπάιντεν την ίδια ώρα αισθάνεται πληγωμένος και προδομένος από τη στάση τόσων Δημοκρατικών, ανάμεσά τους και πολλών ηγετικών στελεχών, όπως μεταδίδει το NBC News επικαλούμενο δύο πηγές που έχουν γνώση του τρόπου που σκέφτεται ο Αμερικανός πρόεδρος.

Πολλοί εξ’ αυτών εξέφρασαν κατ’ ιδίαν αμφιβολία για τον Μπάιντεν. Ο Μπαράκ Ομπάμα προέβη στο μοναδικό δημόσιο σχόλιό του το τελευταίο διάστημα την επομένη της καταστροφικής εμφάνισης του Μπάιντεν στο ντιμπέιτ με τον Τραμπ, όταν τον στήριξε. Αλλά τα τελευταία 24ωρα, σύμφωνα με την Washington Post, ο Ομπάμα αμφιβάλλει κατά πόσον θα μπορέσει να νικήσει ο Μπάιντεν τον Τραμπ και σκέφτεται ότι ίσως θα πρέπει να αποσυρθεί από τη διεκδίκηση της προεδρίας των ΗΠΑ, τονίζοντας σε συζητήσεις που είχε με άλλους Δημοκρατικούς πώς το θέμα «είναι κάτι που πρέπει να επανεξετάσει», αλλά θα πρέπει να είναι μια απόφαση που «θα ληφθεί από τον ίδιο».

Ο Μπιλ και η Χίλαρι Κλίντον δεν έχουν προβεί σε κανένα δημόσιο σχόλιο στήριξης του Μπάιντεν, ενώ οι επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή και τη Γερουσία, Χακίμ Τζέφρις και Τσακ Σούμερ όπως και η πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, μεταφέρουν στο επιτελείο του Μπάιντεν τις ανησυχίες πολλών Δημοκρατικών. Και μολονότι δημοσίως λένε ότι θα στηρίξουν την όποια απόφασή του, ακόμη και κεκλεισμένων των θυρών δεν είπαν στους Δημοκρατικούς του Κογκρέσου να τον στηρίξουν ή τι θα πρέπει να κάνουν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του NBC News ο Μπάιντεν νιώθει οργισμένος με το πώς προσπαθούν στο κόμμα να τον πετάξουν έξω από την κούρσα. «Να θυμηθούμε μια στιγμή ότι αυτοί οι άνθρωποι που προσπαθούν να πετάξουν έξω τον Τζο Μπάιντεν είναι οι ίδιοι που μας φόρτωσαν τον Ντόναλντ Τραμπ; Ομπάμα, Πελόζι και Σούμερ παραμέρισαν τον Μπάιντεν για χάρη της Χίλαρι. Έκαναν λάθος τότε, όπως κάνουν και τώρα», είπε η πηγή που εκπροσωπεί τις απόψεις του περιβάλλοντος Μπάιντεν στο αμερικανικό δίκτυο σημειώνοντας ότι και το 2016 οι δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών έδιναν προβάδισμα έως και εννέα μονάδων στη Χίλαρι Κλίντον.

Στυλώνει τα πόδια ο Μπάιντεν αλλά η πίεση συνεχίζεται

Συνεργάτες του Μπάιντεν επιμένουν, πάντως, ότι ο πρόεδρος παραμένει αποφασισμένος να μην κατεβεί από το τρένο, ενώ άλλοι σύμμαχοί του έκαναν λόγο για κατευθυνόμενη εκστρατεία πίεσης εις βάρος του.

Αλλά ακόμη και σύμμαχοί του επί μακρόν παραδέχονται ότι μειώνεται ταχύτατα στο κόμμα η υποστήριξη στο πρόσωπό του. Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Κρις Κουνς είπε στο CNN ότι ο Μπάιντεν ζητά να ενημερωθεί για τις δημοσκοπήσεις και τις απόψεις των γερουσιαστών για το πρόσωπό του. «Νομίζω ότι ζυγίζει πολύ σοβαρά όσα του λένε αυτοί που εμπιστεύεται και θαυμάζει», είπε προσθέτοντας ότι αξίζει να δοθεί χρόνος στον Μπάιντεν «για νακαταστήσει σαφέστερο στον Αμερικανικό λαό τον δρόμο προς τα εμπρός».

Το βράδυ της Τετάρτης ο Τζον Τέστερ προστέθηκε στη λίστα των Δημοκρατικών γερουσιαστών που κάλεσαν τον Μπάιντεν να βγει από την κούρσα, ενώ ο δισεκατομμυριούχος Τζον Γκρέι, δωρητής των Δημοκρατικών εξέφρασε την ελπίδα να σκεφτεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ ότι το πόστο «είναι μια δουλειά που συνιστά μεγάλη σωματική πρόκληση».

Πλησιάζει το τέλος για τον Μπάιντεν;

Άτομα κοντά στον Μπάιντεν κάνουν λόγο για μια εντεινόμενη αίσθηση μεταξύ των συμμάχων του ότι ίσως πλησιάζει το τέλος ή ότι είναι αναπόφευκτο, μεταδίδει το Bloomberg. Αλλά με τον πρόεδρο σε καραντίνα λόγω της Covid-19 και λόγω του γεγονότος ότι στηρίζεται σε μια μικρή ομάδα αφοσιωμένων συνεργατών, είναι δύσκολο να συμπεράνει κανείς πώς επεξεργάζεται ο Μπάιντεν τις τελευταίες εξελίξεις.

Σύμφωνα με το ABC News ο Μπάιντεν δεν έχει εγκαταλείψει τα σχέδια να συνεχίσει την προεκλογική καμπάνια την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά είναι πιο δεκτικός στο να ακούσει τις εκκλήσεις να αποσυρθεί και έχει ζητήσει να ενημερωθεί αναφορικά με το τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για τις πιθανότητες της αντιπροέδρου του, Καμάλα Χάρις απέναντι στον Τραμπ.

Η σκυτάλη στην Καμάλα Χάρις;

Ορισμένοι από τους συμμάχους του Μπάιντεν θεωρούν ότι με τις εικασίες ότι είναι δεκτικός στο να κάνει στην άκρη τού ασκείται πίεση, ενώ άλλοι λένε ότι είναι σαφές ότι θα αναθεωρήσει τη στάση του λαμβάνοντας υπόψη τα πλήγματα που έχει δεχθεί η εκστρατεία επανεκλογής του.

Όπως και να έχει, η ασθένεια του Μπάιντεν είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα εμποδίσει τις προσπάθειές του να απαντήσει στους επικριτές που τον κάλεσαν να αποδείξει ότι έχει την αντοχή να ξεπεράσει και πάλι το εμπόδιο του Τραμπ .

Το αποτέλεσμα είναι ένα πολιτικό περιβάλλον που έχει αφήσει τους συνεργάτες του Μπάιντεν αγανακτισμένους και με λίγες ευκαιρίες να ξεφύγουν από την καθοδική δίνη της εκστρατείας του. Διαδικτυακές εταιρείες στοιχημάτων την Πέμπτη είδαν την Χάρις να έχει περισσότερες πιθανότητες από τον νυν πρόεδρο να κερδίσει τις εκλογές. Ανώτεροι Δημοκρατικοί στοιχηματίζουν ότι η αυξανόμενη πίεση από βουλευτές του κόμματος και στενούς φίλους θα πείσει τον Μπάιντεν να εγκαταλείψει την κούρσα ακόμη και εντός του Σαββατοκύριακου, όπως ανέφερε χθες το Axios.

«Πιστεύω ότι σπάζει το φράγμα για να τον πετάξει έξω», δήλωσε μέλος των Δημοκρατικών στο NBC News. «Τα μέλη ίσως αισθάνονται ότι δεν συντρέχει λόγος να ενταθεί η πίεση αυτή τη στιγμή». Αλλά αρκετές πηγές είπαν στο ίδιο δίκτυο ότι υπάρχει το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των πιέσεων από τους Δημοκρατικούς βουλευτές στον Μπάιντεν όταν επιστρέψουν στην Ουάσιγκτον την ερχόμενη εβδομάδα.

Αν δεν ανακοινώσει εντός του Σαββατοκύριακου την αποχώρησή του, η Δευτέρα ίσως είναι «η μεγάλη μέρα» αντίδρασης των βουλευτών, πρόσθεσε η πηγή.

 

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ