Δύσκολοι οι επόμενοι μήνες για τον Μακρόν - «Αγκάθια» η οικονομία, το συνταξιοδοτικό, η διαχείριση της πανδημίας

Δύσκολοι οι επόμενοι μήνες για τον Μακρόν - «Αγκάθια» η οικονομία, το συνταξιοδοτικό, η διαχείριση της πανδημίας

Η κατηγορηματική διάψευση από το Ελυζέ ότι ο Εμανουέλ Μακρόν σκέφτεται να παραιτηθεί για να πάει η Γαλλία σε πρόωρες εκλογές δεν κατάφερε να σιγήσει πλήρως τις φήμες.

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας Le Figaro ανέφερε ότι ο Μακρόν άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αυτό μιλώντας σε δωρητές της προεκλογικές του εκστρατείας στο Λονδίνο. Η Γαλλική προεδρία έσπευσε να το διαψεύσει επισημαίνοντας ότι ο Προέδρος ούτε μετείχε σε τηλεδιάσκεψη με δωρητές, ούτε κάνει τέτοιες σκέψεις, με την κυβερνητική εκπρόσωπο να χαρακτηρίζει μάλιστα μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό France Info «αλλόκοτο» ένα τέτοιο σενάριο παραίτησης του Μακρόν. Ωστόσο, το θέμα έχει πυροδοτήσεις συζητήσεις σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές στη Γαλλία και σχεδόν μονοπωλεί τις τελευταίες ώρες το ενδιαφέρον.

Κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο Μακρόν αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων. Αν και λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού μπήκαν προσωρινά στον πάγο κάποια από τα ακανθώδη ζητήματα που αντιμετώπιζε, όπως οι διαδηλώσεις των Kίτρινων Γιλέκων και η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού – τα προβλήματα αυτά αναμένεται να επανέλθουν στο προσκήνιο. Το δυσμενές κλίμα επιδείνωσε ακόμη περισσότερο το πλήγμα που κατάφεραν στη γαλλική οικονομία τα περιοριστικά μέτρα λόγω της υγειονομικής κρίσης και οι πιθανώς τεράστιες απώλειες θέσεων εργασίας και οι ακρωτηριασμοί μισθών που προοιωνίζονται νέο γύρο κοινωνικών εντάσεων.

Με την πλάτη στον τοίχο, ως εκ τούτου, ο Μακρόν ίσως χρειάζεται μια νέα λαϊκή εντολή, λένε σχολιαστές. «Μια εκλογική αναμέτρηση ίσως να ήταν ένας τρόπος για επαναπροσανατολισμό της εντολής του Μακρόν, να στραφεί στο εκλογικό σώμα για να ανανεώσει την εντολή αυτή. Αλλά θα ήταν μια ριψοκίνδυνη κίνηση που θα είχε νόημα μόνον αν είχε πιάσει πάτο κι αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση του Μακρόν», εκτιμά ο Ιστορικός Ζαν Γκαρίγκ του Πανεπιστημίου της Ορλεάνης.

Ο Μακρόν επαναχαράσσει την πολιτική της κυβέρνησής του

Ο Μακρόν, ωστόσο, έχει ήδη αρχίσει να κάνει λόγο για ανάγκη επαναπροσανατολισμού της πολιτικής του, ενώ παραδέχθηκε και κάποια σφάλματα στη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνησή του. Την Κυριακή θα απευθύνει νέο διάγγελμα στο γαλλικό λαό - τέταρτο από την έναρξη της κρίσης της Covid-19 – με πιθανά θέματα την οικονομική ανάκαμψη της Γαλλίας μετά το lockdown και την αστυνομική βία, ζήτημα που είχε απασχολήσει τον περασμένο χρόνο στη διάρκεια των βίαιων διαδηλώσεων των Κίτρινων Γιλέκων και το οποίο επανήλθε πρόσφατα στο προσκήνιο με την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη των ΗΠΑ. Κι όλα αυτά την ώρα που μειώνονται τα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα και συνεχίζεται η άρση των περιοριστικών μέτρων προσθέτοντας στους πονοκεφάλους λόγω της πανδημίας και τα προβλήματα που αντιμετώπιζε πριν την υγειονομική κρίση.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Ελυζέ ο Μακρόν μελετά τα «επόμενα βήματα» της προεδρίας του, πράγμα που όπως εκτιμά το Bloomberg πιθανώς σημαίνει ότι εξετάζει μεταξύ άλλων ποιες παράμετροι της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης θα πρέπει να αφαιρεθούν. Πριν την πανδημία ο Γάλλος πρόεδρος είχε δεσμευτεί να αναθεωρήσει το καθεστώς χορήγησης παχυλών συντάξεων με στόχο τον περιορισμό των δημοσίων δαπανών, ένας στόχος που παραμένει και πιθανώς έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία τώρα, δεδομένης της πίεσης που ασκεί η πανδημία στα κρατικά ταμεία, σύμφωνα με τους συμβούλους του.

Στο σταυρόνημα η διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση Μακρόν

Η κυβέρνηση Μακρόν εφήρμοσε αυστηρά περιοριστικά μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας, καταβάλλοντας παράλληλα μεγάλες προσπάθειες για τη στήριξη της οικονομίας – που αναμένεται να επιστρέψει σε δύο χρόνια στα προ της υγειονομικής κρίσης επίπεδα -, πληρώνοντας επιδόματα σ’ όσους αδυνατούσαν να πάνε στις δουλειές τους, ενώ υποσχέθηκε κονδύλια ύψους δισ. ευρώ στους τομείς που επλήγησαν περισσότερο, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία . Μια από τις νέες μεταρρυθμίσεις θα περιλαμβάνει μεγάλες επενδύσεις στα νοσοκομεία, είπε ο Πρόεδρος, ενώ δεσμεύτηκε για αυξήσεις στους μισθούς των προσωπικών τους.

Όλα αυτά την ώρα που κοινοβουλευτικές επιτροπές μελετούν τον τρόπο που διαχειρίστηκε η κυβέρνηση Μακρόν την υγειονομική κρίση σε σχέση με άλλες χώρες αναφορικά με το lockdown, τα διαγνωστικά τεστ, τις μάσκες και την ιχνηλάτηση των ατόμων που ήλθαν σε επαφή με διαγνωσμένους ή ύποπτους φορείς. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει επίσης σκληρή κριτική για την αμφιλεγόμενη απόφασή της να διεξαχθούν κανονικά οι δημοτικές εκλογές του Μαρτίου ένα 24ωρο πριν ανακοινωθούν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, καθώς ερευνητές υποστήριξαν πρόσφατα ότι η υψηλή προσέλευση στις κάλπες – σε όποια εκλογικά τμήματα παρατηρήθηκε κάτι τέτοιο – ίσως οδήγησε σε περισσότερους θανάτους λόγω της πανδημίας.

Ο πρωθυπουργός πιστώνεται τις επιτυχίες, όχι ο Μακρόν

Η αλήθεια είναι ότι μολονότι η Γαλλία θρηνεί σχεδόν 30.000 θύματα λόγω του κορωνοϊού, πολλοί θάνατοι αποφεύχθηκαν αφού άντεξε το Εθνικό Σύστημα Υγείας της και λόγω της ταχεία μεταφοράς ασθενών σε νοσοκομεία με υπερταχείας. Παράλληλα το κράτος στήριξε όσους απειλούνταν από το φάσμα της φτώχειας, αποφεύγοντας πιθανώς μια ακόμη χειρότερη ύφεση. Ωστόσο οι επιτυχίες των μέτρων αυτών πιστώνονται κυρίως στον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ κι όχι τον Μακρόν, τον οποίο στηρίζει το 33% των ψηφοφόρων σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση του ινστιτούτου Elabe - 6% κάτω σε σχέση με τον Απρίλιο – ενώ η δημοτικότητα του Φιλίπ ανέβηκε κατά 5% στο 39%, το υψηλότερο ποσοστό από τον Δεκέμβριο του 2017.

Ωστόσο, όπως σχολιάζουν αναλυτές, η διαφορά του Μακρόν με τους προκατόχους του στην Προεδρία, Ολάντ και Σαρκοζί, που κατέγραφαν χαμηλά ποσοστά στο ίδιο σημείο της θητείας της και δεν κατάφεραν να επανεκλεγούν , είναι ότι ο νυν ένοικος του Ελυζέ δεν έχει απέναντι του κάποιον αξιόπιστο αντίπαλο, ούτε προλαβαίνει κάποιος να αναδυθεί στο προσκήνιο σε περίπτωση πρόωρης προσφυγής στις κάλπες… Χώρια ότι διαθέτει μια σχετικά ισχυρή πλειοψηφία στη γαλλική Εθνοσυνέλευση… «Δεν είναι και τόσο άσχημα τα πράγματα για τον Μακρόν», λέει ο Γκαρίγκ. «Το ερώτημα είναι ποιες συγκεκριμένες επιλογές θα κάνει για να δώσει νέα πνοή στο υπόλοιπο της θητείας του»…

 

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ