Η Δεξιά σε άνοδο

Η Δεξιά σε άνοδο

Όταν μια συγκεκριμένη πολιτική τάξη πραγμάτων διέρχεται περίοδο σοβαροτάτης κρίσεως, τότε αναδεικνύονται πολιτικές δυνάμεις εκτός του έως τότε υπάρχοντος πολιτικού κατεστημένου.

Αυτό έχει αρχίσει να συμβαίνει σήμερα στην Ευρώπη, αλλά από μία άποψη ακόμη και στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη Δημοκρατία σε επίπεδο παγκόσμιο.

Η εντυπωσιακότατη επίδοση στις εκλογές της περασμένης Κυριακής στην Πορτογαλία του Δεξιού Κόμματος Chega με ποσοστό 18% –υπερδιπλασιάζοντας τη δύναμή του μέσα σε δύο χρόνια– ήταν μία δυσάρεστη έκπληξη για το ευρωπαϊκό κατεστημένο. Η δημοσκοπική επίσης αύξηση της ισχύος του κόμματος της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία τείνει να αποδομήσει πλήρως την εικόνα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, που επιδίδεται σε «βοναπαρτισμούς» έναντι της Ρωσίας. Ενώ εκ παραλλήλου κατηγορεί την αντίπαλό του για σχέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο, διότι η κ. Λεπέν συνήψε δάνειο με τράπεζα της Ρωσίας, όταν οι γαλλικές τράπεζες αρνούνταν να το πράξουν.

Δεν είναι οι ηγέτες των δεξιών κομμάτων που αναφύονται εις την Ευρώπη πολιτικές φυσιογνωμίες μεγάλου διαμετρήματος. Οπως δεν ήταν και τα πολιτικά παράγωγα που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια και έπειτα από τον Μεγάλο Πόλεμο. Ηταν η αποσύνθεση του παλαιού συστήματος που επέτρεψε την ανάδειξή τους. Δεν έφτασε η Ευρώπη στο σημείο αυτό. Είναι η έκπτωση των ηγετών του ευρωπαϊκού συστήματος, το κύρος των οποίων επλήγη σοβαρότατα όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επέβαλε την άμεση μεταβολή της ενεργειακής πολιτικής στις χώρες της Ε.Ε., με όλες τις οικονομικές συνέπειες και τη μετωπική αντιπαράθεσή τους με τη Μόσχα. Αλλά ο πολιτικός μιας χώρας της Ευρώπης δεν είναι ο CEO μιας γιγαντιαίας έστω επιχειρήσεως που συμμορφώνεται αδιαμαρτύρητα με την απόφαση του μεγαλομετόχου. Εκπροσωπεί πολίτες μιας συγκεκριμένης χώρας με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά εθνικής, θρησκευτικής και πολιτιστικής ιδιοσυστασίας. Και όταν αυτά παραβιάζονται εν ονόματι μιας τεχνητής ομογενοποιήσεως των πάντων, ο όποιος πολίτης αναζητεί στηρίγματα σε παλαιότερες αναφορές ταυτότητος, ιδιαίτερα όταν η οικονομία πάσχει μακροχρονίως.

Αυτό συνέβη με τη νέα Δεξιά, που αυξάνει την ισχύ της, αφού πέρασε ήδη φάση μετασχηματισμού. Και η μεγεθυνόμενη απήχησή της στους πολίτες των ευρωπαϊκών κρατών –και στην Ελλάδα εξυπακούεται– είναι μέχρι στιγμής μία σοβαρή προειδοποίηση που εάν δεν ληφθεί υπ’ όψιν, θα έχει ενδεχομένως απρόβλεπτες συνέπειες.

Εφημ. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ 26|04|24 15:51

Mercedes-Benz GLC 220d ... The best or nothing [test]

 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ