Nέες ισορροπίες στην περιοχή

erdogan poutinτου Κώστα Ιορδανίδη

Η προσέγγιση Ουάσιγκτον και Μόσχας, που διαπιστώνεται προσφάτως, για την επίτευξη μιας λύσεως στον πόλεμο στη Συρία καταδεικνύει ότι οι ΗΠΑ, ή, εν πάση περιπτώσει, η διοίκηση του προέδρου κ. Μπαράκ Ομπάμα, αναγνωρίζουν την ύπαρξη μιας ζώνης συμφερόντων στην περιφέρεια της Ρωσίας του κ. Βλαντιμίρ Πούτιν.

Δεν πρόκειται περί τομής στα έως τώρα ισχύοντα, καθώς υπάρχουν τα προηγούμενα της Γεωργίας, της προσαρτήσεως της Κριμαίας και της ουκρανικής «εκκρεμότητος». Ολα αυτά επιτεύχθηκαν με την ανάληψη στρατιωτικής δράσεως που διακινδύνευσε η Μόσχα και εν τελική αναλύσει προσδιορίζουν και το πλαίσιο των διπλωματικών ρυθμίσεων.

Ενα νέο status quo αρχίζει να διαμορφώνεται, όχι στη βάση της παλαιάς σοβιετικής ηγεμονίας, αλλά της σύγχρονης Ρωσίας, που εκ των πραγμάτων παραμένει σημαντικότατη δύναμη περιφερειακή, με αξιολογότατο πυρηνικό και συμβατικό οπλοστάσιο – αν και όχι ασφαλώς ισοβαρές με το αντίστοιχο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν επιχείρησε –και ορθότατα– μία παρέμβαση σε αυτήν τη διαδικασία και συμμετείχε, καθ’ ον τρόπο συμμετείχε, στη διαμόρφωση των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, που ούτως ή άλλως δεν είχαν καμία ιδιαίτερη βαρύτητα.
Αλλά η Τουρκία ενεπλάκη με ποικίλους τρόπους και με κορύφωση την προ εβδομάδων κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους. Εάν η πρόθεση της Αγκυρας ήταν να προκαλέσει κρίση στις σχέσεις του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, είναι προφανές ότι απέτυχε. Οι σύμμαχοι της Τουρκίας την εστήριξαν με ένα χλιαρό ανακοινωθέν και η κυβέρνηση του κ. Αχμέτ Νταβούτογλου υφίσταται τις συνέπειες των ρωσικών οικονομικών αντιμέτρων και τη στρατιωτική πίεση της Μόσχας.

Εναπόκειται στους συμμάχους της Αγκυρας –κυρίως στις ΗΠΑ– εάν τελικώς θα ανεχθούν την ίδρυση κουρδικού κράτους στα νότια σύνορα της Τουρκίας και ίσως ο κίνδυνος αυτός εξαναγκάσει τον πρόεδρο κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να παύσει να αυτενεργεί σε θέματα εξωτερικής πολιτικήγς.

Αντιθέτως, η Αγκυρα επέτυχε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενώσεως να ανοίξουν κεφάλαια των διαπραγματεύσεων που αφορούν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, δίχως να ικανοποιεί τους όρους που είχαν τεθεί έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Αθήνα και η Λευκωσία δεν αντέδρασαν και για μία ακόμη φορά δημιουργούνται εντυπώσεις επιλύσεως του Κυπριακού, αναντίστοιχες προς την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις έως τώρα. Βεβαίως, το γεγονός ότι άνοιξαν κάποια κεφάλαια δεν σημαίνει ότι θα κλείσουν επιτυχώς για την Τουρκία.

Από απόψεως συμβολικής, το πλέον ουσιώδες είναι ότι ο πρωθυπουργός κ. Αχμέτ Νταβούτογλου συμμετέσχε στη συνάντηση που οργάνωσε η αυστριακή προεδρία της Ε.Ε. με τους ηγέτες των χωρών που θα έχουν την πρόθεση να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα μετεγκαταστάσεως των προσφύγων. Είναι ενδεχομένως μία αρχή συμμετοχής της Τουρκίας σε ευρωπαϊκές πολιτικές διαβουλεύσεις και πρόκειται για μάλλον θετική εξέλιξη – υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι η Ελλάς δεν θα περιορισθεί σε ρόλο παρατηρητού.

Εφημ. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS