Δύο βαρόμετρα για την κυβέρνηση

Δύο βαρόμετρα για την κυβέρνηση

Δύο είναι τελικώς τα βαρόμετρα για την κυβέρνηση το επόμενο διάστημα στα οποία κυρίαρχο ρόλο φαίνεται ότι παίζει πλέον και η αντοχή της κοινής γνώμης, καθώς η κόπωση από την πανδημία και τους αυτονόητους περιορισμούς για την αναχαίτιση της διασποράς της επηρεάζουν το θυμικό της και τη στάση της.

Με άλλα λόγια τα δύο βαρόμετρα για την κυβέρνηση –η εξέλιξη των οποίων ενδέχεται να επηρεάσει και την πρόθεση του πρωθυπουργού όσον αφορά στον χρόνο των εκλογών- είναι η πορεία της πανδημίας με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τους πολίτες και το ζήτημα της Οικονομίας, στην οποία κυρίαρχη θέση παίρνει πλέον και ο πληθωρισμός που έχει επιπτώσεις στην αγοραστική δύναμη των πολιτών.

Στην πρώτη φάση της πανδημίας η κυβέρνηση κατόρθωσε με τον τρόπο που την διαχειρίστηκε να πάρει διεθνή εύσημα. Θυμίζουμε χαρακτηριστικά  ότι ο κορυφαίος Ισραηλινός φιλόσοφος Γιουβάλ Νώε Χαράρι ο οποίος αξιολόγησε την στάση στην πανδημία  δύο ηγέτιδων δυνάμεων, των  ΗΠΑ και της Κίνας, είχε καταλήξει στο συμπέρασμα  ότι, στο συγκεκριμένο ζήτημα παγκόσμιος ηγέτης  αναδείχθηκε Ελλάδα. «Αν είχα να διαλέξω ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα, είπε χαρακτηριστικά, ποιός να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας για την επιδημία, ποιος θα εκπονήσει μια στρατηγική εξόδου, εγώ θα διάλεγα χωρίς αμφιβολία την Ελλάδα...».

Αλλά και το έγκριτο Bloomberg ανέφερε ότι η χώρα που είχε χαρακτηριστεί το προβληματικό παιδί της Ευρώπης δίνει τώρα το παράδειγμα σε όλο τον κόσμο κατ’ αντιδιαστολή προς άλλες ανεπαρκείς ηγεσίες που έδειξαν έλλειψη κυβερνησιμότητας.

Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει ακριβώς λόγω των μεταλλάξεων (συνεχών μάλιστα) που οδηγούν σε αυστηροποίηση των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας αντί για χαλάρωση γεγονός που έχει ως συνέπεια να διαφοροποιείται σε σχέση με ένα χρόνο πριν και η στάση των κουρασμένων πολιτών. Είναι μία κόπωση καταγεγραμμένη στις δημοσκοπήσεις, η οποία όμως δεν ανατρέπει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας όσον αφορά τ=στην ικανότητα διακυβέρνησης από την σημερινή κυβέρνηση και τον σημερινό πρωθυπουργό. 

Δεν είναι τυχαίο προφανώς ότι μολονότι οι δείκτες αξιολόγησης του τρόπου αντιμετώπισης της πανδημίας από την κυβέρνηση έχουν αρνητικό πρόσημο, εν τούτοις είναι αυτήν την σημερινή κυβέρνηση που προτιμούν οι πολίτες να κυβερνά την χώρα όπως προκύπτει από πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Λ.χ. στην  τελευταία δημοσκόπηση της εταιρίας Marc οι πολίτες σε ποσοστό 26,3% προτιμούν αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ενώ μόνο ένα 7,1% προτιμάει αυτοδύναμη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Και τα στοιχεία αυτά έχουν την σημασία τους καθώς ο Αλέξης Τσίπρας, υπό το άγχος προφανώς του ΚΙΝΑΛ, ζητεί συνεχώς εκλογές.  Επιπλέον της προτίμησης της κοινωνίας σε μία κυβέρνηση της ΝΔ πρέπει να υπολογίσουμε επίσης την εντυπωσιακή διαφορά που είναι ήδη παγιωμένη υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα στην καταλληλόλητα για την πρωθυπουργία.

Ούτως εχόντων των πραγμάτων αν το ένα βαρόμετρο είναι η διαχείριση της πανδημίας, εκείνο που προκύπτει μέχρι στιγμής είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει επιτύχει παρά τα σκαμπανεβάσματα του κόσμου ως προς το ζήτημα της διαχείρισης αυτής, να προτιμάται ως προς την κυβερνησιμότητα. Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν σε περιόδους κρίσεων –και η πανδημία δεν είναι μικρή κρίση, οι λαοί προτιμούν σταθερές κυβερνήσεις. Και την στιγμή αυτή την σταθερότητα αυτή την εξασφαλίζει η σημερινή κυβέρνηση. 

Το άλλο βαρόμετρο για την κυβέρνηση που συγχρόνως συνιστά και δικό της στοίχημα είναι η Οικονομία, με τον νέον παράγοντα που έχει προκύψει από διεθνείς λόγους και δεν είναι άλλος από τον πληθωρισμό. Κωδικοποιώντας το βαρόμετρο αυτό έχει σημασία από εδώ και στο εξής το πως  θα αντιμετωπιστεί  το μετέπειτα διάστημα της κρίσης και οι πληγές που θα αφήσει, κυρίως στην Οικονομία.

Βεβαίως λόγω της πανδημίας υπάρχει μία παράταση στην αγορά των ελληνικών ομολόγων  από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρά το γεγονός ότι αυτά ακόμη δεν έχουν αλλάξει κατηγορία ώστε να μετέχουν της ποσοτικής χαλάρωσης. Πέραν αυτού η χώρα περιμένει ποσά και από το Ταμείο Ανάκαμψης ενώ έχει  προγραμματιστεί και σειρά έργων. Αυτές είναι προϋποθέσεις για την δημιουργία μεν νέων θέσεων εργασίας, αλλά το ζήτημα του πληθωρισμού που αποτελεί από μόνο του ένα αντικοινωνικό φαινόμενο, αντιμετωπίζεται με την αύξηση της εγχώριας παραγωγής σε βασικά αγαθά –τομέας όπου υστερούμε ακόμη- διαρκείς ελέγχους σε αισχροκέρδεια ή την δημιουργία καρτέλ, την συνεργασία των παραγωγικών φορέων με την κυβέρνηση και –κάτι που δεν εξαρτάται από εμάς- την πορεία που θα λάβουν οι τιμές της ενέργειας.. 

Με άλλα λόγια η κρίση και ο τρόπος αντιμετώπισης των απόνερων της είναι το  Βαρόμετρο για την κυβέρνηση, η οποία, πάντως, έχει ήδη στην φαρέτρα της τους επιτυχημένους χειρισμούς του προηγούμενου κρίσιμου διαστήματος.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS