Οι Τούρκοι, οι προκλήσεις και ο κ. Τσίπρας

Οι Τούρκοι, οι προκλήσεις και ο κ. Τσίπρας

Πριν από ένα χρόνο περίπου ο καθηγητής κ. Άγγελος Συρίγος σε αναλυτικό άρθρο του (Καθημερινή) περιέγραφε, περίπου ως πρόβλεψη, το περιεχόμενο που ένα χρόνο μετά είχε η συμφωνία Τουρκίας Λιβύης για την ανακήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της πρώτης.

Δια της οποίας αγνοεί πλήρως την ελληνική ΑΟΖ νοτίως της γραμμής που περιλαμβάνει Κρήτη, Κάρπαθο, Ρόδο και Καστελόριζο, ακυρώνοντας έτσι και το διεθνές δίκαιο που αναγνωρίζει και στα νησιά υφαλοκρηπίδα.

Να τι ανέφερε σε εκείνο το άρθρο του ο σημερινός βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

«Μέχρι το 2011 οι τουρκικές διεκδικήσεις ορίζονταν δυτικά από τα χωρικά ύδατα Ρόδου - Καρπάθου - Κάσου και ανατολικά από τα χωρικά ύδατα της Κύπρου. Οι Tούρκοι χαρτογράφοι πρότειναν να μην περιοριστούν οι Τουρκοκύπριοι στις περιοχές βορείως και ανατολικώς του νησιού (10.600 τετρ. χλμ.) αλλά να διεκδικήσουν και τις θάλασσες νοτίως (24.500 τετρ. χλμ.). Αυτό έγινε τον Σεπτέμβριο του 2011. Ο χάρτης με τις τουρκικές διεκδικήσεις νοτίως της Κρήτης (8.900 τετρ. χλμ.) εμφανίστηκε από τον Ακάρ τον Οκτώβριο του 2018» .

Είναι βέβαιο πάντως  ότι ο κ.Τσίπρας δεν είναι εξοικειωμένος με την λαϊκή θυμοσοφία διαφορετικά θα ήξερε ότι στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί. Κι αυτό διότι θεώρησε σκόπιμο να επιτεθεί, μιλώντας στην Κ.Ο.του κόμματός του, στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στα ελληνοτουρκικά, την στιγμή που φαμτάζεται ότι ξεχάσαμε το φιάσκο του κατά την επίσκεψη Ερντογάν στην χώρα μας.

Να θυμίσουμε ότι η επίσκεψη δεν ήταν προετοιμασμένη καν, και γι’αυτό η εντύπωση που ευλόγως δημιουργήθηκε ήταν ότι τα πράγματα οξύνθηκαν. Τα προσχήματα έναντι της προκλητικότητας του Τουρκου Προέδρου που συμπεριφέρθηκε και στην χώρα μας  ως Σουλτάνος ενώπιον του Τσίπρα, τα έσωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος δεν θα μπορούσε να ανεχθεί την ενώπιόν του αμφισβήτηση από τον Ερντογάν της ελληνικής κυριαρχίας.

Μπορεί να ήθελε, τότε  για τους δικούς του εσωτερικούς λόγους να έλθει στην χώρα μας ο Τούρκος Πρόεδρος πλην όμως ο Έλληνας πρωθυπουργός όχι μόνον τον διευκόλυνε – λέγοντας ότι ζητησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να του στείλει την επίσημη πρόσκληση(!)- αλλά επιπλέον βρέθηκε απροετοίμαστος. Ή, για να το πούμε λιγότερο κομψά, ήταν  πολύ διαλλακτικότερος έναντι Ερντογάν σε σχέση με την στάση Παυλόπουλου. 

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS