Δαιμόνια του Βορρά

Δαιμόνια του Βορρά

Συνέβη και αυτό εντέλει. Υπερψηφίσθηκε η κ. Γκορντάνα Σιλιανόφσκα στο αξίωμα της προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, που υποστηρίχθηκε από το εθνικιστικό κόμμα της Δεξιάς VMRO-DPMNE.

Η ηλικίας 71 ετών πρώτη γυναίκα αναδειχθείσα πρόεδρος στη γειτονική αυτή χώρα, όταν διεκδίκησε δίχως επιτυχία το προεδρικό αξίωμα το 2019, είχε ταχθεί κατά της συμφωνίας των Πρεσπών και υποσχεθεί πως θα διενεργούσε νέο δημοψήφισμα για να επαναφέρει το όνομα «Μακεδονία», δίχως τον γεωγραφικό προσδιορισμό.

Ο θρίαμβος των εθνικιστών, ωστόσο, ολοκληρώθηκε με τη συντριπτική νίκη των VMRO-DPMNE στις βουλευτικές εκλογές και την ανάδειξη στο πρωθυπουργικό αξίωμα του κ. Κρίστιαν Μίτσκοσκι, ο οποίος επίσης εξακολουθεί να αποκαλεί τη χώρα του «Μακεδονία», κατά παράβασιν της συμφωνίας των Πρεσπών.

Αλλά και η Νέα Δημοκρατία υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, υπό την πίεση εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, είχε σφοδρότατα αντιταχθεί στη συμφωνία των Πρεσπών. Οταν ανέλαβε την εξουσία το 2019, όμως, δεν την κατήγγειλε· αλλά επί μία τετραετία ως κυβέρνηση δεν αποτόλμησε να προχωρήσει σε κύρωση των «πρωτοκόλλων».

Τώρα η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αναμένει ότι με δέλεαρ την ένταξη της Βορείου Μακεδονίας στην Ε.Ε. η νέα κυβέρνηση αυτής της χώρας θα προχωρήσει στις απαιτούμενες πολιτικές προσαρμογές. Βεβαίως, η σαρωτική νίκη των εθνικιστών οφείλεται στο γεγονός ότι οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας απογοητεύθηκαν από την εγγενή βραδύτητα της Ε.Ε.

Συμβαίνουν πράγματα αλλόκοτα στις Νέες Χώρες. Υπάρχει προφανώς και άλλη Ελλάδα πέρα από το λεκανοπέδιο Αττικής.

Αλλά περί αυτού θα φροντίσουν οι ΗΠΑ, που θα πειθαναγκάσουν τους ασπόνδυλους πολιτικά Ευρωπαίους να επιταχύνουν τις διαδικασίες. Οπότε η συμφωνία των Πρεσπών θα εφαρμοστεί οριστικώς επί κυβερνήσεων Μητσοτάκη και Μίτσκοσκι. Εχει ο καιρός γυρίσματα.

Υπάρχουν και άλλα δαιμόνια στον Βορρά που ταλανίζουν την ελληνική κυβέρνηση. Σήμερα το πρωί, στις 10.30, ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα θα ομιλήσει στο Christmas Theater, των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων, στο Γαλάτσι, στους συμπατριώτες του που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας για να μοιραστεί μαζί τους «την υπερηφάνειά μας γι’ αυτούς και το όραμά μας “Αλβανία 2030″».

Λίγες ημέρες πριν, ο κ. Μητσοτάκης είχε χαρακτηρίσει την παρουσία του κ. Ράμα στην Αθήνα «αχρείαστη», υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνησή του «δεν θα διευκολύνει» αλλά «δεν θα εμποδίσει» τον Αλβανό πρωθυπουργό να απευθυνθεί στους εν Ελλάδι ομογενείς του. Η άρνηση του Ελληνα πρωθυπουργού να απαγορεύσει τη συγκέντρωση επικρίθηκε από την αντιπολίτευση, αλλά και από μερίδα των συντηρητικών της Ν.Δ.

Ολα αυτά συμβαίνουν ένα μήνα πριν από τις εκλογές της 9ης Ιουνίου, με τις δημοσκοπήσεις να καταγράφουν εντυπωσιακή αύξηση των ποσοστών στα κόμματα που κείνται στα δεξιά της Ν.Δ. στη Βόρεια Ελλάδα. Συμβαίνουν πράγματα αλλόκοτα στις Νέες Χώρες. Υπάρχει προφανώς και άλλη Ελλάδα πέρα από το λεκανοπέδιο Αττικής. Καιρός να το αντιληφθούν οι παροικούντες μεταξύ Συντάγματος και Ομονοίας. Κατά τα άλλα, πάμε πολύ καλά. Ή μήπως όχι;

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ