Θα παραιτηθεί η βασίλισσα Ελισάβετ από τον θρόνο; Ειδικοί απαντούν στον Guardian

Θα παραιτηθεί η βασίλισσα Ελισάβετ από τον θρόνο; Ειδικοί απαντούν στον Guardian

Η βασίλισσα Ελισάβετ, που πρόσφατα έγινε χήρα, θα δυσκολευτεί πολύ χωρίς την υποστήριξη που είχε επί 73 χρόνια από τον πρίγκιπα Φίλιππο, αλλά οι βασιλικοί παρατηρητές απορρίπτουν κάθε φήμη πως θα μπορούσε ακόμη και να σκεφτεί την παραίτηση από τον θρόνο.

Ο πρώην πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ αναγνώρισε πως η θέση της ως βασίλισσας είναι «μια πολύ μοναχική θέση». Όπως δήλωσε στην εκπομπή του BBC «The Andrew Marr Show», «υπάρχει ένας περιορισμένος αριθμός ανθρώπων στους οποίους μπορεί πραγματικά να ανοίξει την καρδιά της, στους οποίους μπορεί πραγματικά να μιλήσει με απόλυτη ειλικρίνεια».

«Αν είσαι χρισμένη βασίλισσα, δεν παραιτείσαι»
Και συνεχίζει ο Τζον Μέιτζορ: «Η βασίλισσα Ελισάβετ μπορούσε να βρει "ανακούφιση" στον πρίγκιπα Φίλιππο. Όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με μια θάλασσα προβλημάτων ή όταν αισθάνεσαι κυριευμένος από το άγχος, χρειάζεται να μοιραστείς με κάποιον τη λήψη αποφάσεων, κάποιον που να μπορεί να σε καταλάβει, κάποιον που να μπορεί μεταφορικά -και στην περίπτωση του πρίγκιπα Φίλιππου, νομίζω πιθανώς κυριολεκτικά- να σε αγκαλιάσει και να σου πει: "Δεν είναι τόσο κακό όσο νομίζεις"».

vasilissa elisavet 2

Ο πρίγκιπας Φίλιππος υπήρξε πάντα το στήριγμα και ο «βράχος» της βασίλισσας Ελισάβετ
Οι εικασίες πως ο θάνατος του πρίγκιπα Φίλιππου θα οδηγήσει στην παραίτηση της βασίλισσας Ελισάβετ είναι απίθανο να πραγματοποιηθούν, λένε οι ειδικοί επί βασιλικών θεμάτων. «Ένας βασικός λόγος για τον οποίο η βασίλισσα Ελισάβετ δεν θα παραιτηθεί είναι το γεγονός πως, σε αντίθεση με άλλους Ευρωπαίους μονάρχες, είναι μια χρισμένη βασίλισσα», δήλωσε ο ιστορικός της βασιλικής οικογένειας Χούγκο Βίκερς στον Guardian, αναφερόμενος στο σύμφωνο που έκανε με τον Θεό κατά τη στέψη της: «Κι αν είσαι χρισμένη βασίλισσα, δεν παραιτείσαι».

Το πλατινένιο ιωβηλαίο της βασίλισσας Ελισάβετ
Εάν δεν μπορούσε να εκπληρώσει τα συνταγματικά της καθήκοντα, θα μπορούσε να διοριστεί ένας αντιβασιλέας, όπως συνέβη στην περίπτωση του Γεωργίου Γ’. Ένα άλλο γεγονός είναι επίσης πως γιορτάζει το πλατινένιο ιωβηλαίο της του χρόνου. «Θα ήταν απολύτως παράλογο να παραιτηθεί λίγο πριν από αυτή την εξαιρετική επέτειο», είπε. «Είναι μια υπέροχη ευκαιρία για εορτασμό. Και ελπίζω να έχει τη διάθεση να το γιορτάσει, καθώς θα έχει περάσει λίγος χρόνος από τον θάνατο του πρίγκιπα Φίλιππου».

«Χρειαζόμαστε τη βασίλισσα, με την τεράστια εμπειρία της. Και παραμένει ακόμη σε εξαιρετική κατάσταση. Εξακολουθεί να οδηγεί και είναι απασχολημένη στο κέντρο των πάντων, το γραφείο της εξακολουθεί να ευδοκιμεί. Μπορεί αυτή την περίοδο να μην μπορεί να κάνει πολλές δημόσιες εμφανίσεις, λόγω του κορωνοϊού, αλλά εμφανίζεται περιστασιακά. Δείχνει υπέροχη, άρα δεν πρόκειται να παραιτηθεί»,πρόσθεσε ο Βίκερς.

Ο πρίγκιπας Κάρολος και ο πρίγκιπας Γουίλιαμ έχουν σηκώσει πολλά από τα βάρη των βασιλικών δεσμεύσεων τα τελευταία χρόνια. Από τότε που ο πρίγκιπας Φίλιππος αποσύρθηκε από τη δημόσια ζωή το 2017, η βασίλισσα Ελισάβετ έχει στραφεί στον γιο και τον εγγονό της. «Είναι υπέροχο να βλέπεις πως έχει μια πολύ υποστηρικτική βασιλική οικογένεια και πως γι’ αυτό είναι εκεί», είπε ο Βίκερς. «Και σίγουρα, θα τη βοηθήσουν τώρα».

«Έκανε συμβόλαιο με τον Θεό και νιώθει πως δεν μπορεί να το σπάσει»
Ο Τζο Λιτλ, διευθύνων σύμβουλος του Majesty Magazine, δήλωσε: «Παραμένω της γνώμης ότι, παρόλο που η απώλεια του πρίγκιπα Φίλιππου είναι για την ίδια καταστροφική, δεν νομίζω ότι θα επηρεάσει τον ρόλο της ως βασίλισσας. Υποψιάζομαι ότι θα συνεχίσει σχεδόν όπως έκανε και τα τελευταία χρόνια. Είναι σαφές ότι αυτή η περίοδος είναι περίεργη, εξαιτίας του κορωνοϊού, και την έχουμε δει πολύ λιγότερο από όσο συνηθίζαμε στο παρελθόν. Ωστόσο, πιστεύω πως, παρότι τώρα είναι χήρα και σύντομα πρόκειται να γίνει 95 ετών, θα συνεχίσει να εργάζεται ως συνήθως. Υπήρξε ήδη η παραχώρηση ορισμένων ευθυνών, ιδίως στον πρίγκιπα της Ουαλίας τα τελευταία χρόνια, και σαφώς αυτό θα συνεχιστεί. Όμως, ως μονάρχης, θα συνεχίσει όσο είναι σε σωματική και διανοητική θέση να το κάνει».

Και κλείνει λέγοντας: «Νομίζω ότι είναι στο DNA της. Δεν έχει να κάνει μόνο με την ομιλία της το 1947 στη Νότια Αφρική, αλλά πιο πολύ με τον όρκο που έδωσε κατά τη στέψη της. Είναι μια αφοσιωμένη χριστιανή. Αυτό είναι το συμβόλαιο που έκανε με τον Θεό και νομίζω ότι είναι κάτι που νιώθει ότι δεν μπορεί να σπάσει. Έτσι είναι η βασίλισσα Ελισάβετ».

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ