«Πυρά» Μητσοτάκη προς Τσίπρα - Δεν αναφέρατε κάτι το 2017 στις ΗΠΑ για τα 100 F35 που θα έπαιρνε η Τουρκία

«Πυρά» Μητσοτάκη προς Τσίπρα - Δεν αναφέρατε κάτι το 2017 στις ΗΠΑ για τα 100 F35 που θα έπαιρνε η Τουρκία

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «προς τιμήν του όταν ήταν κυβέρνηση είχε καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ», ρωτώντας «τι ήταν αυτό που τους έκανε να αλλάξουν στάση»


Ολοκληρώθηκε η δευτερολογία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή.

Θυμίζουμε πως νωρίτερα, στην πρωτολογία του ο πρωθυπουργός, εστίασε , στη συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση του Δεύτερου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

«Πυρά» κατά Τσίπρα

Mε αναφορά στη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός σε σχέση με την κατάργηση της συμφωνίας τονίζοντας ότι «του θύμισε τον Ανδρέα Παπανδρέου ο οποίος είπε έξω οι βάσεις του θανάτου». Ο ίδιος του θύμισε χαρακτηριστικά, ότι «ως πρωθυπουργός αγκαλιάσατε τις ΗΠΑ».

Ακόμη και αναφερόμενος στον πρώην αμερικανό πρεσβευτή στη χώρα, θύμισε πως είχε δηλώσει μεγάλη έκπληξη με την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να καταψηφίσει τη συμφωνία διότι επί της διακυβέρνησης του κόμματος της Κουμουνδούρου, είχαν μπει τα θεμέλια αυτής.

Παράλληλα, επισήμανε ότι ο Αλέξης Τσίπρας συνάντησε τον αμερικανό πρέσβη στην Βουλή και δεν το ανακοίνωσε και αναρωτήθηκε τι του είπε.

«Πίσω από κλειστές πόρτες άλλα λέτε εσείς και ο κ. Κατρούγκαλος στους Αμερικανούς και έρχεστε εδώ να μας μιλήσετε για την γλώσσα του πατριωτισμού. Είναι ξένη γλώσσα για σας η γλώσσα αυτή για εσάς κ. Τσίπρα», είπε.

Δεν σταμάτησε να εκτοξεύει «πυρά» κατά του Τσίπρα, αναφέροντας ότι όσα είχε πει ο ίδιος σε σχέση με τη βάση της Σούδας πως είναι γνωστό ότι έχει ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία. «Η συμφωνία του 1990 ανανεωνόταν κάθε χρόνο. «Γιατί εσείς την ανανεώσατε όταν ήσασταν κυβέρνηση και δεν επιστρατεύσατε τον Βαρουφάκη που έχει διαπραγματευτική δεινότητα; Ανανεωνόταν λοιπόν ή όχι; Στην Ουάσινγκτον κάνατε την πρώτη σας κωλοτούμπα και αποκαταστήσατε μια καλή επικοινωνία με τις ΗΠΑ», ρώτησε.

«Προς τιμήν του ΣΥΡΙΖΑ που είχε καλές σχέσεις με ΗΠΑ και Ισραήλ»

Σε σχέση με τα F16, τόνισε ότι υπήρξε ένα αίτημα σε τεχνικό επίπεδο, τονίζοντας ότι αμερικανική εξωτερική πολιτική «δεν χαράσσεται μόνο από την κυβέρνηση και υπάρχουν κάποιοι στις ΗΠΑ που θεωρούν κρίσιμο και σημαντικό εταίρο την Τουρκία. Γνωρίζετε όμως καλά ότι οι τελικές αποφάσεις είναι στο Κογκρέσο. Και αυτό μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί να συζητήσει πώληση νέων οπλικών συστημάτων στην Τουρκία».

«Για τα F35 όταν πήγατε στην Ουάσινγκτον δεν υπήρχε μια αναφορά σας που τότε θα άλλαζαν ριζικά την ισορροπία δυνάμεων. Ούτε μια αναφορά δεν κάνατε. Τελικά κατέληξε η Τουρκία να μην τα πάρει γιατί πήρε S400 και δεν θα ήταν συμβατό να έχει μια Νατοϊκή χώρα και τα δυο συστήματα. Εσείς τί ακριβώς κάνατε στην Ουάσινγκτον για να αποτρέψετε την Τουρκία να πάρει ένα τέτοιο υπερόπλο που θα άλλαζε την ισορροπία δυνάμεων;», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «προς τιμήν του όταν ήταν κυβέρνηση είχε καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ», ρωτώντας «τι ήταν αυτό που τους έκανε να αλλάξουν στάση». Σε σχέση με τη θέση της Ελλάδας στον χάρτη, υπογράμμισε ότι δημιουργεί προβλήματα αλλά και υποχρεώσεις, καθώς ως χώρα του νοτιότερου άκρου της Βαλκανικής και μαζί με την Τουρκία «είμαστε στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και επειδή είμαστε το προκεχωρημένο φυλάκιο ζούμε μέσα στις εξελίξεις της λεκάνης της ανατολικής Μεσογείου. Δεν μπορούμε να μετακινηθούμε».

Αναφορικά με την Ουκρανία και τον προβληματισμό Τσίπρα για την αποστολή υλικού, απηύθυνε ερώτημα προς τον ίδιο για το αν υπάρχει ευρωπαϊκή χώρα που να μην έστειλε.

Αναφερόμενος στο τι έχει πετύχει η χώρα, στάθηκε στα εξής:

  • Eπέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο,
  • οριοθέτηση ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία,
  • αμυντική συμφωνία με την Γαλλία.

«Δεν είπατε τίποτα για τα φέρετρα που θα γύριζαν από το Σαχέλ. Το είπατε ή όχι; Μετανιώνετε ή όχι για όσα είπατε; Δεν είδα κανέναν Έλληνα στρατιώτη να πηγαίνει στο Σαχέλ», τόνισε απαριθμώντας τις συμφωνίες με τρίτες χώρες.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ