Επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα - «Κλείδωσε» η συνάντηση με Μητσοτάκη

Επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα - «Κλείδωσε» η συνάντηση με Μητσοτάκη

Από τη Δευτέρα έως και το πρωί της Τετάρτης (28-30/9) θα παραμείνει στη χώρα μας ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και με Έλληνες αξιωματούχους.

Το ακριβές πρόγραμμα για τις συναντήσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τις υπόλοιπες επαφές του κ. Πομπέο στην Ελλάδα θα το έχετε τις επόμενες ημέρες, είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα έρθει στη χώρα μας λίγες μέρες μετά τη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ (24-25 Σεπτεμβρίου) και ενώ είναι θέμα χρόνου η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Αθήνας και Άγκυρας, όπως επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ο χρόνος επίσκεψης του κ. Πομπέο στην Ελλάδα, δείχνει το έμπρακτο ενδιαφέρον των ΗΠΑ, προκειμένου να υπάρξει εκτόνωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι δε σημαντικό ότι είναι η δεύτερη φορά που μέσα σε 12 μήνες ο Μάικ Πομπέο βρίσκεται στην Ελλάδα και σύμφωνα με διπλωματικές πηγές το γεγονός ότι μετά το ταξίδι του στην Ελλάδα δε θα μεταβεί στην Τουρκία δείχνει την σημασία την οποία αποδίδει η Ουάσινγκτον στο ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, ο Μάικ Πομπέο εκτός από την Αθήνα στη συνέχεια θα επισκεφτεί και την Κρήτη. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ελλάδα, ο κ. Πομπέο θα επισκεφθεί τόσο την Αθήνα όσο και την Κρήτη και συγκεκριμένα τη βάση της Σούδας.

Όσο για το τι περιμένει η ελληνική πλευρά από τις επαφές του κ. Πομπέο, είναι η στήριξη των ελληνικών θέσεων σε ότι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο ενώ πέραν από αυτά καθ’ αυτά τα ζητήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα συζητηθούν και τα ζητήματα της διμερούς αμυντικής-στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ.

Να σημειωθεί ότι πριν από λίγες ημέρες, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε Τουρκία και Ελλάδα να εγκαταλείψουν κάθε στρατιωτική κλιμάκωση και να επικεντρωθούν στην αναζήτηση μιας διπλωματικής λύσης.

«Πρέπει να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα χωρίς να χρησιμοποιηθεί στρατιωτική ισχύς, αλλά μέσω των κανονικών μηχανισμών, μέσω των διεθνών αποφάσεων, ιδιαίτερα για τα ενεργειακά δικαιώματα που συνδέονται με αυτή την περιοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον γαλλικό ραδιοσταθμό France Inter.

«Πρέπει να μειωθεί το στρατιωτικό αποτύπωμα παντού και να γίνεται προσφυγή σε διπλωματικά και όχι στρατιωτικά μέσα», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Οι ελληνικές προσδοκίες

Ερωτηθείς σχετικά με τις προσδοκίες της Αθήνας από την επίσκεψη του κ. Πομπέο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε ότι «αναμένουμε να επιβεβαιωθεί αυτό που πολλές φορές έχει ειπωθεί από αμερικανικής πλευράς το τελευταίο διάστημα. Δηλαδή η έμπρακτη στήριξη των ελληνικών θέσεων σε όλα τα επίπεδα, ιδίως δε απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο κ. Πέτσας πρόσθεσε επίσης ότι «υπάρχουν μια σειρά από θέματα που αφορούν τη συνεργασία των δύο χωρών τα οποία θα αποτυπωθούν και στην επίσκεψη στην Αθήνα αλλά και στην Κρήτη, η οποία θα ακολουθήσει».

Σημειώνεται ότι οι Αμερικανοί σε ότι αφορά το ευρύτερο πλέγμα της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας δίνουν βαρύτητα στη στρατηγική, γεωπολιτική και στρατιωτική σημασία υποδομών όπως το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ενώ ενδιαφέρονται και για επενδύσεις σε τομείς όπως τα ναυπηγεία που σχετίζονται με την κατασκευή πολεμικού υλικού για το ΠΝ.
Αμερικανικές επενδύσεις σε ναυπηγεία και λιμάνια

Στο πλαίσιο αυτό υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με στελέχη του αμερικανικού κρατικού χρηματοδοτικού οργανισμού International Development Finance Corporation με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο Adam Boehler.

Ο εν λόγω κρατικός φορέας των Ηνωμένων Πολιτειών δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων σε στρατηγικές επενδύσεις, στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών και της τεχνολογίας.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ιδιαίτερα την προτεραιότητα που δίνει η κυβέρνηση στην ταχεία υλοποίηση μεγάλων ξένων επενδύσεων σε σειρά τομέων της οικονομίας καθώς και τη σημασία της στρατηγικής σχέσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την προώθηση αυτών των πρωτοβουλιών.

Κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε το αμερικανικό ενδιαφέρον για την προοπτική πραγματοποίησης επενδύσεων στη χώρα μας, όπως στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και στα Λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας και υπογραμμίστηκε ότι η Ελλάδα, ως σημαντικός παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή, παρουσιάζει ιδιαίτερες επενδυτικές ευκαιρίες, με στρατηγικά χαρακτηριστικά, που θα συμβάλλουν στη σημαντική ανάπτυξη της εθνικής της οικονομίας αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Συμμετείχε ο πρέσβης των ΗΠΑ

Παρόντες στη συνάντηση από την πλευρά της κυβέρνησης ήταν ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης και ο Προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

Από αμερικανικής πλευράς παρευρέθηκαν επίσης στη συνάντηση ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ενέργειας Matthew Zais, η Πρόεδρος της Αμερικανικής Τράπεζας Εισαγωγών – Εξαγωγών Kimberly Reed και η Υποδιευθύντρια της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης Bonnie Glick.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ