Καθ’ οδόν ο Πομπέο- Συμβολική επίσκεψη στην Ελλάδα

Καθ’ οδόν ο Πομπέο- Συμβολική επίσκεψη στην Ελλάδα

Στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» αναμένεται να προσγειωθεί τα μεσάνυχτα, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάικλ Πομπέο, ο οποίος από τις 27 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου επισκέπτεται την Ελλάδα, την Ιταλία, την Αγία Έδρα και την Κροατία.

Πρώτος σταθμός της επίσκεψης του κ. Πομπέο στην Ελλάδα θα είναι η Θεσσαλονίκη, όπου θα τον υποδεχτεί ο Νίκος Δένδιας, και δεύτερος σταθμός του ταξιδιού του θα είναι η Κρήτη, όπου θα τον υποδεχτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών έρχεται σε μια περίοδο έντονης διπλωματικής κινητικότητας στη χώρα μας με φόντο την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη συμφωνία Αθήνας- Άγκυρας για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών.

Στο επίκεντρο της επικείμενης επίσκεψης του Αμερικανού ΥΠΕΞ θα βρεθούν, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η ιστορική αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και η ανάπτυξη της Ελλάδας ως ισχυρού περιφερειακού εταίρου των ΗΠΑ στους τομείς της ασφάλειας και της ενέργειας.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα αποκτά συμβολική σημασία όσον αφορά τις τεταμένες σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας με φόντο την Ανατολική Μεσόγειο. Όπως σημειώνεται, δεν περνά απαρατήρητο από τον τουρκικό τύπο το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά που υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επισκέπτεται τη μία χώρα χωρίς να επισκεφθεί την άλλη. Να σημειωθεί ότι με αφορμή την επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε τη σχέση Ελλάδας- ΗΠΑ ως «την ισχυρότερη σχέση που έχει υπάρξει εδώ και δεκαετίες».

Στο μεταξύ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέφερε χθες το ζήτημα της υπεράσπισης της «Γαλάζιας Πατρίδας». Σε μήνυμά του με την ευκαιρία της νίκης των Οθωμανών κατά τη ναυμαχία της Πρέβεζας το 1538 ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως «τα πρόσφατα γεγονότα στον κόσμο και ειδικά στη Μεσόγειο μας δείχνουν ότι πρέπει να είμαστε πολύ πιο δυνατοί στις θάλασσες. Συνεχίζουμε με πίστη και αμετάβλητη βούληση την υπεράσπιση την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων μας στο θάλασσες με συνειδητοποίηση του πόσο σημαντική είναι η υπεράσπιση της Γαλάζιας Πατρίδας μας».

Χθες παράλληλα η Τουρκία εξέδωσε νέα Navtex με την οποία δεσμεύει θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Ρόδο και το Καστελλόριζο για τη διεξαγωγή άσκησης με πραγματικά πυρά στις 29 Σεπτεμβρίου.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS