Ο Τραμπ πήρε... πάνω του την Ανατολική Μεσόγειο - Τα τηλεφωνήματα σε Μητσοτάκη - Ερντογάν

Ο Τραμπ πήρε... πάνω του την Ανατολική Μεσόγειο - Τα τηλεφωνήματα σε Μητσοτάκη - Ερντογάν

Στις... πλάτες του φαίνεται πως επιχειρεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, να σηκώσει την Ανατολική Μεσόγειο και ουσιαστικά κάνει προσπάθεια αποκλιμάκωσης της κατάστασης μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας.

Πιο αναλυτικά την Τετάρτη  ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες, με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στη συνέχεια με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε η αποκλιμάκωση της ελληνοτουρκικής έντασης.

Αρχικά ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τηλεφώνησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Τουρκίας, που βάζουν σε κίνδυνο την ειρήνη και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και δοκιμάζουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ.

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, εξέφρασε την ανησυχία της Ουάσιγκτον για την αυξημένη ένταση μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, δύο νατοϊκών συμμάχων, στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Ο πρόεδρος Τραμπ επαναβεβαίωσε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να δεσμευτούν σε διάλογο, ο οποίος είναι ο μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών τους», αναφέρει ο Λευκός Οίκος.

Επίσης, η ανακοίνωση σημειώνει ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν σημαντικά διμερή και περιφερειακά θέματα.

Η επικοινωνία με Ερντογάν

Αμέσως μετά ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, συζητήθηκαν περιφερειακά ζητήματα και κυρίως οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως η Τουρκία επιθυμεί μείωση της έντασης στην περιοχή και πως είναι υπέρ του διαλόγου.

Δημοσιεύματα τουρκικών ΜΜΕ αναφέρουν ωστόσο πως ο Ερντογάν υπέδειξε την Ελλάδα στον Τραμπ, ως υπαίτια για την κρίση, ζητώντας του να στραφεί προς την Αθήνα για αποκλιμάκωση.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS