Ελληνοτουρκικά: Επαφές με στόχο την αποκλιμάκωση - Παρουσίαση κυρώσεων από την ΕΕ

Ελληνοτουρκικά: Επαφές με στόχο την αποκλιμάκωση - Παρουσίαση κυρώσεων από την ΕΕ

Σήμερα ολοκληρώνεται στο Βερολίνο το άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, σε μία κρίσιμη συνεδρίαση που θα προετοιμάσει το έδαφος για τις αποφάσεις που θα ληφθούν στην ειδική Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών, στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

Η συζήτηση για την Τουρκία στο άτυπο αυτό Συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί σήμερα το πρωί και θα τεθεί επί τάπητος η δέσμη κυρώσεων κατά της Τουρκίας από τον ύπατο εκπρόσωπο Εξωτερικών, Ζοζέπ Μπορέλ.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της διπλωματικής προσπάθειας εκτόνωσης της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο ξεδιπλώνονται σχετικές πρωτοβουλίες από Ουάσιγκτον και Βερολίνο.

Όπως έγινε γνωστό από την πρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (CDU), Αννέτ Καρενμπάουερ, σήμερα θα υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν.

Μίχαελ Γκάλερ: Επιδεικνύουμε πρωτίστως αλληλεγγύη προς τους Έλληνες εταίρους μας»

Τη στήριξή του στις ελληνικές θέσεις για την Ανατολική Μεσόγειο εκφράζει ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Μίχαελ Γκάλερ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι όλες οι πλευρές πρέπει να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση.

Μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF) o Γερμανός πολιτικός αναφέρεται αναλυτικά στην ελληνοτουρκική αντιπαράθεση για την αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) των εμπλεκομένων χωρών. Το πρώτο ερώτημα που καλείται να απαντήσει είναι και το πιο σημαντικό, αυτή τη στιγμή: Οδεύουν Ελλάδα και Τουρκία προς μία πολεμική αντιπαράθεση; «Εν τέλει δεν πιστεύω ότι θα συμβεί αυτό», λέει ο Μίχαελ Γκάλερ και συνεχίζει λέγοντας πως «επί δεκαετίες βλέπουμε ότι κάθε τόσο επικρατεί ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όταν τίθεται ζήτημα οριοθέτησης των εκάστοτε εδαφών. Επί του παρόντος το ενδιαφέρον και των δύο πλευρών ενισχύεται και βέβαια πυροδοτείται από τα ευρήματα των γεωτρήσεων και τα οικονομικά συμφέροντα που αυτά συνεπάγονται. Πρέπει να πούμε ξεκάθαρα, νομίζω, ότι είναι σημαντικό να αρχίσει διάλογος, να επιτευχθεί αποκλιμάκωση, αλλά επίσης και ότι ως ΕΕ επιδεικνύουμε πρωτίστως αλληλεγγύη προς τους Έλληνες εταίρους μας».

Η Αθήνα απαντά με αντι-Navtex

Την ίδια ώρα η Αθήνα απάντησε εκ νέου στην τουρκική προκλητικότητα, με μια νέα Navtex που εκδόθηκε το απόγευμα της Πέμπτης. Έτσι, η Ελλάδα ακυρώνει αυτή που είχαν εκδώσει, προκλητικά, από το πρωί της Πέμπτης οι Τούρκοι και διά της οποίας παρατείνεται η παρουσία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Oruc Reis» έως την 1η Σεπτεμβρίου, καλώντας για ακόμη μία φορά τους ναυτιλλομένους να αγνοήσουν την τουρκική Navtex.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS