Ο ρόλος των κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών στην αξιοποίηση της ελληνικής καινοτομίας

Ο ρόλος των κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών στην αξιοποίηση της ελληνικής καινοτομίας

Με θέμα «Ταμεία επιχειρηματικών συμμετοχών για την αξιοποίηση της έρευνας και της καινοτομίας» συνεδρίασε στις 22 και 23 Μαρτίου η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής με προσκεκλημένους ομιλητές από τα ταμεία επιχειρηματικών συμμετοχών (Venture Capitals) που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας και πρωταγωνιστούν στην ανάπτυξη του οικοσυστήματος καινοτομίας και των νεοφυών επιχειρήσεων (start-ups).


Σε έκτακτη παρέμβασή του στην Επιτροπή, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Ιωάννης Τσακίρης, δήλωσε ότι η Κυβέρνηση συνεχίζει τη στρατηγική ενίσχυσης των κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών με νέα προϊόντα και ευρωπαϊκούς πόρους. Γνωστοποίησε, μάλιστα, ότι 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης θα ενισχύσουν τέτοιου είδους ταμεία, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν Early-Stageεπιχειρήσεις, που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο. Ο κ. Τσακίρης δεσμεύτηκε για την ενίσχυση των νεοφυών επιχειρήσεων, τονίζοντας ότι μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά στο ΑΕΠ της χώρας, ως μια καλή εναλλακτική σε κλάδους της οικονομίας που είναι ευεπηρέαστοι από φυσικές καταστροφές και άλλες συγκυρίες.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, Καθηγητής Χρήστος Ταραντίλης, με τις ομιλίες του στις δύο συνεδριάσεις τόνισε πως το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας αναπτύσσεται συνεχώς και στόχος είναι να αποτελέσει κόμβο στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Προς αυτή την κατεύθυνση, πρόσθεσε, ότι καταλυτικός αναδεικνύεται ο ρόλος των ταμείων επιχειρηματικών συμμετοχών, τα οποία δημιουργούν προσβάσεις χρηματοδότησης στις νεοφυείς επιχειρήσεις, καλύπτοντας χρηματοδοτικά κενά σε κάθε φάση επιχειρηματικής ανάπτυξης, δημιουργώντας δίκτυα συνεργασίας με διεθνή ταμεία επιχειρηματικών συμμετοχών και στρατηγικούς επενδυτές. Ο κ. Ταραντίλης εστίασε στην προστιθέμενη αξία που παράγει η καινοτομία για τη χώρα με ανταγωνιστικά διεθνώς προϊόντα και υπηρεσίες και με τη δημιουργία θέσεων εργασίας, που μπορούν να αντιστρέψουν το φαινόμενο της διαρροής Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό.

Ο πρώτος προσκεκλημένος ομιλητής, κ. Μάρκος Βερέμης (Πρόεδρος Επιτροπής Καινοτομίας ΣΕΒ, Πρόεδρος Upstream, Εταίρος Big Pi Ventures, Πρόεδρος Junior Achievement) επεσήμανε ότι κανένα οικοσύστημα καινοτομίας στον κόσμο δεν έχει πετύχει χωρίς κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών, τα οποία αναλαμβάνουν το υψηλό ρίσκο χρηματοδότησης νεοφυών επιχειρήσεων, πιστεύοντας έμπρακτα στην καινοτομία και το μέλλον της χώρας. Ο κ. Βερέμης κατέδειξε το έλλειμμα της χώρας σε ταμεία επιχειρηματικών συμμετοχών, συγκρίνοντας τα μόλις 6 ελληνικά με τα περίπου 500 του Ισραήλ. Τέλος, τόνισε ότι λείπει από την Ελλάδα ένα πλήρες χρηματοδοτικό πλαίσιο με την απαραίτητη διάθεση για ρίσκο και σαφώς μεγαλύτερες επενδύσεις, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες μιας εταιρείας σε όλα τα στάδια.

Ο κ. Κωνσταντίνος Λαύκας (Εταίρος Uni.Fund) εστίασε με την παρουσίασή του στον τρόπο που λειτουργούν τα Venture Capitals ως μηχανισμοί καινοτομίας που κατανοούν την τεχνολογία, παρέχουν εξασφάλιση στα πρώτα στάδια διαχείρισης του ρίσκου, επιταχύνουν την ανάπτυξη ενός προϊόντος σε μια συγκεκριμένη αγορά και προσφέρουν στρατηγική στήριξη στα επόμενα βήματα των εταιρειών. Σύμφωνα με τον κ. Λαύκα η συμβολή των ταμείων επιχειρηματικών συμμετοχών στην οικονομική ανάπτυξη είναι ξεκάθαρη, καθώς εντείνουν την επιχειρηματική οξυδέρκεια, δημιουργούν υγιή ανταγωνισμό, συνέργειες και θέσεις εργασίας. Επιπλέον, σημείωσε την ανάγκη να δημιουργηθούν κατάλληλες συνθήκες γύρω από τα ερευνητικά κέντρα και τα πανεπιστήμια, που θα συνδέουν μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα την επιχειρηματικότητα με την τεχνολογία.

Η κ. Μυρτώ Παπαθάνου (Συνιδρύτρια και Εταίρος Metavallon VC) αναφέρθηκε στην πρόκληση των ταμείων επιχειρηματικών συμμετοχών να επενδύσουν κεφάλαια σε εταιρείες υψηλής αιχμής που έχουν αναπτύξει κάτι πραγματικά καινοτόμο, αναλαμβάνοντας το ρίσκο να τις υποστηρίξουν για να αναπτυχθούν κυρίως στο εμπορικό κομμάτι, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «καινοτομία χωρίς εμπορική αξιοποίηση δεν υπάρχει». 

Κατά τη δεύτερη μέρα συνεδρίασης της Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας με θέμα τα ταμεία επιχειρηματικών συμμετοχών, ο κ. Γιώργος Δημόπουλος (Συνιδρυτής Venture Friends), αναφέρθηκε στην αξία των επενδύσεων σε εταιρείες τεχνολογίας για την οικονομία μιας χώρας και τόνισε ότι τόσο η Ευρώπη όσο και η χώρα μας πρέπει να αυξήσουν τις επενδύσεις, προκειμένου να αποκτήσουν ένα μεγάλο οικοσύστημα καινοτομίας. Πρόσθεσε ότι οι επιτυχημένες ελληνικές εταιρείες έχουν θετική επίδραση στη ζωή όλων μας και αναφέρθηκε σε γενικότερες βελτιωτικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν (καλύτερες υποδομές, μείωση των εργοδοτικών εισφορών, επενδύσεις θεσμικών κεφαλαίων, αλλαγές στα προγράμματα σπουδών των πανεπιστημίων).

Στη συνέχεια ο κ. Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου (Συνιδρυτής και Εταίρος Velocity.Partners VC,  Συνιδρυτής Found.ation), επεσήμανε ότι τα τελευταία χρόνια υπήρξε υποστήριξη του οικοσυστήματος καινοτομίας (πρωτοβουλίες Jeremie και EquiFund, Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα) αλλά μπορούμε πλέον, εξασφαλίζοντας την επενδυτική εμπιστοσύνη ιδιωτών επενδυτών,  να «ξεκλειδώσουμε περισσότερο ιδιωτικό κεφάλαιο».Παρουσιάζοντας με στοιχεία την εκτίναξη των νεοφυών εταιρειών που δέχθηκαν χρηματοδότηση από τα έξι ταμεία επιχειρηματικών συμμετοχών, τα οποία συμμετείχαν στις δύο συνεδριάσεις της Επιτροπής Έρευνας και Καινοτομίας, ο κ. Καλαβρός-Γουσίου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «αν ενισχύσουμε την επενδυτική δραστηριότητα ελληνογενών χρημάτων και ελληνικών κεφαλαίων σε αυτή την αγορά, μπορούμε να περιμένουμε εκθετικά καλύτερα αποτελέσματα».

Τέλος, ο κ. Γεώργιος Τζιραλής (Εταίρος Marathon Venture Capital), επεσήμανε ότι χρειάζεται να προσελκύσουμε περισσότερους εργαζόμενους στον χώρο της καινοτομίας, προτείνοντας μάλιστα τη δημιουργία μιας Startup Visa για κατοίκους εκτός ΕΕ που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στη χώρα μας. Στη συνέχεια, συγκρίνοντας το μοντέλο των επιχορηγήσεων και επιδοτήσεων με αυτό των επενδύσεων, τόνισε πως την επιτυχία κάθε εξαγωγικής εταιρείας καρπώνεται η ίδια η ελληνική οικονομία και γι’ αυτό θα πρέπει να πολλαπλασιαστεί ο αριθμός των θεσμικών επενδυτών με σημαντική διαθεσιμότητα κεφαλαίων για συμμετοχή σε ταμεία επιχειρηματικών συμμετοχών.  

Συνολικά, έγινε σαφές από όλους του ομιλητές του διημέρου ότι η νεοφυής επιχειρηματικότητα αποτελεί εθνικό κεφάλαιο και αξίζει να ενισχυθούν οι επενδύσεις με στόχο την ανάπτυξη του οικοσυστήματος μέσα στην επόμενη δεκαετία φτάνοντας το 10% του ΑΕΠ.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ