Φορολογικές δηλώσεις: Η νέα προθεσμία υποβολής και τα πρόστιμα – Από Δευτέρα και οι πρώτες δόσεις

Φορολογικές δηλώσεις: Η νέα προθεσμία υποβολής και τα πρόστιμα – Από Δευτέρα και οι πρώτες δόσεις

Απόψε τα μεσάνυχτα έληγε η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, όμως το υπουργείο Οικονομικών έδωσε παράταση έως τη Δευτέρα στις 3 το μεσημέρι, δίνοντας ανάσα στους λογιστές αλλά και στους φορολογούμενους αφού πάνω από 200.000 πολίτες δεν είχαν πατήσει το κουμπί της υποβολής της δήλωσης τους.

Η ολιγοήμερη παράταση δεν ανατρέπει το ημερολόγιο πληρωμής του φόρου εισοδήματος και συνεπώς όσοι υποβάλλουν δήλωση τη Δευτέρα θα πρέπει την ίδια μέρα να πληρώσουν τις δυο πρώτες δόσεις του φόρου εισοδήματος, δηλαδή την δόση του Ιουλίου και τη δόση του Αυγούστου ενώ σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης της οφειλής παρέχεται έκπτωση 2%.

Μέχρι και χθες το μεσημέρι είχαν υποβληθεί 6.150.704 φορολογικές δηλώσεις και είχαν εκδοθεί 8.506.880 εκκαθαριστικά σημειώματα καθώς εκδίδεται διαφορετικό εκκαθαριστικό για το σύζυγο και τη σύζυγο. Από την εκκαθάριση των δηλώσεων προκύπτει ότι:

  • Σχεδόν 4 στους 10 φορολογούμενους που έχουν υποβάλει τη φορολογική δήλωση καλούνται να πληρώσουν έξτρα φόρο για τα εισοδήματα που εισέπραξαν το 2019. Ο μέσος όρος αγγίζει τα 1.100 ευρώ ενώ το ποσό που καλούνται να πληρώσουν 3.081.491 φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα υπερβαίνει τα 3,22 δις. ευρώ

  • Μόνο το 12,35% των φορολογούμενων ή 1.050.222 έχουν επιστροφή φόρου η οποία κατά μέσο όρο ανέρχεται σε 334 ευρώ. Το ποσό της επιστροφής αναμένεται να συμψηφιστεί με τον ΕΝΦΙΑ για τους φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους ακίνητη περιουσία ενώ για τους υπόλοιπους θα κατατεθεί στο τραπεζικό λογαριασμό που έχουν δηλώσει στο Taxisnet.

  • Για τους μισούς φορολογούμενους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της φορολογικής τους δήλωσης ήταν μηδενικό. Πρόστιμα

Επισημαίνεται ότι με βάση το νόμο όσοι υποβάλλουν εκπρόθεσμα δήλωση θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα από 100 έως 500 ευρώ αλλά και τόκο εκπρόθεσμης καταβολής 0,73% που θα τρέχει κάθε μήνα. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες από τις εκπρόθεσμες δηλώσεις θα προκύψουν μηδενικά ή πιστωτικά εκκαθαριστικά, οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν μόνο 100 ευρώ πρόστιμο, το οποίο σε περίπτωση πιστωτικού εκκαθαριστικού θα συμψηφιστεί με την επιστροφή φόρου μειώνοντάς την, μηδενίζοντάς την ή μετατρέποντάς την σε χρεωστικό υπόλοιπο.

Σε περιπτώσεις κατά τις οποίες από την υποβολή εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων δεν αλλάζει ούτε το ύψος του φορολογητέου εισοδήματος ούτε το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης του φόρου, αλλά μόνο ορισμένα πληροφοριακά στοιχεία για τον φορολογούμενο και τα μέλη της οικογενείας του, δεν επιβάλλεται πρόστιμο.

Αναλυτικότερα:

  1. Εάν ο φορολογούμενος δεν υποβάλλει ή υποβάλλει εκπρόθεσμα ή υποβάλλει ελλιπή φορολογική δήλωση από την οποία δεν προκύπτει υποχρέωση καταβολής φόρου, επιβαρύνεται με πρόστιμο 100 ευρώ.

  2. Αν από την υποβολή της εκπρόθεσμης δήλωσης προκύπτει υποχρέωση καταβολής φόρου, τότε ο φορολογούμενος επιβαρύνεται, κατ' αρχήν, με το πρόστιμο των 100 ευρώ. Εάν έχει παρέλθει και η προθεσμία καταβολής του φόρου, τότε επιβαρύνεται και με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, οι οποίοι υπολογίζονται επί του φόρου που προκύπτει με ποσοστό 0,73% για κάθε μήνα που παρήλθε από την καταληκτική ημερομηνία καταβολής του φόρου μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης δήλωσης.

  3. Αν ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας και από τη δήλωση που υπέβαλε εκπρόθεσμα προκύπτει φόρος προς πληρωμή, τότε η φορολογική αρχή θα του καταλογίσει πρόστιμο 250 ευρώ, εφόσον τηρεί απλογραφικά βιβλία, ή 500 ευρώ, εφόσον τηρεί διπλογραφικά βιβλία. Εάν έχει εκπνεύσει και η προθεσμία καταβολής του φόρου, τότε η φορολογική αρχή θα τον χρεώσει επιπλέον και με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής οι οποίοι θα υπολογιστούν επί του φόρου που θα προκύψει από τη δήλωση με ποσοστό 0,73% για κάθε μήνα που θα έχει παρέλθει από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης δήλωσης.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS