Φορολογικές δηλώσεις: Αντίστροφη μέτρηση για νέα παράταση

Φορολογικές δηλώσεις: Αντίστροφη μέτρηση για νέα παράταση

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών στο αν και για πόσο θα παρατείνει εκ νέου την περίοδο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Ήδη η ΑΑΔΕ προχώρησε στην έκδοση της εγκυκλίου με τις νέες προθεσμίες για την καταβολή των δόσεων του φόρου εισοδήματος οι οποίες από 3 διμηνιαίες γίνονται 8 μηνιαίες όπως επίσης και την παροχή έκπτωσης 2% στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής.

Έως το μεσημέρι της Τετάρτης είχαν υποβληθεί :

· 4,79 εκατ. φορολογικές δηλώσεις εκ των οποίων

· 2,25 εκατ. φορολογούμενοι καλούνται

· να πληρώσουν φόρο 823,5 ευρώ κατά μέσο όρο.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι είχαν υποβληθεί συνολικά 6,41 εκατ. φορολογικές δηλώσεις. Δηλαδή απομένουν περισσότερες από 1,5 εκατ. φορολογικές δηλώσεις οι οποίες θα πρέπει να υποβληθούν μέσα σε 7 ημέρες, έως τις 29 Ιουλίου που λήγει και η προθεσμία που έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα κι αν ληφθεί απόφαση για νέα παράταση πέρα από τις 29 Ιουλίου, όπως έχει διευκρινίσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ο αριθμός των δόσεων θα παραμείνει στις 8. Δηλαδή αν δοθεί παράταση κάποιων ημερών, οι φορολογούμενοι θα κληθούν να καταβάλλουν π.χ. στο τέλος Αυγούστου, δύο δόσεις αντί για μία (του Ιουλίου και του Αυγούστου).

Σύμφωνα με την εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, η καταβολή του φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2019, με εξαίρεση τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες που έχουν λυθεί ή έχουν τεθεί υπό εκκαθάριση, πραγματοποιείται σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του επόμενου μήνα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης, με βάση τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 68 του ν. 4172/2013 (Α' 167) και οι υπόλοιπες επτά (7) μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα των επτά (7) επόμενων μηνών. Ειδικά για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, των οποίων η προθεσμία υποβολής παρατάθηκε με την υπ. αριθμ. Α.1156/2020 απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών μέχρι την 29η Ιουλίου 2020, η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουλίου του 2020 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επτά επόμενων μηνών.

Η καταβολή του φόρου εισοδήματος των φυσικών προσώπων του φορολογικού έτους 2019 πραγματοποιείται σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του μηνός Ιουλίου 2020 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επτά επόμενων μηνών.

Η καταβολή του φόρου που προσδιορίζεται από δηλώσεις φορολογούμενων που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία γίνεται σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Σεπτεμβρίου 2020 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των πέντε επόμενων μηνών.

Όταν ο φόρος που οφείλεται με βάση την εμπρόθεσμη δήλωση καταβάλλεται εφάπαξ μέσα στη προθεσμία της πρώτης δόσης, παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου και των λοιπών συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών έκπτωση δύο τοις εκατό (2%). Τα ανωτέρω ισχύουν και για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2019 που έχουν υποβληθεί πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος, ήτοι και πριν την 17/7/2020.

Επισημαίνεται ότι οι παραπάνω διατάξεις για την καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών, νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων και για την έκπτωση του 2% σύμφωνα με τα ως άνω οριζόμενα καταλαμβάνουν και τις περιπτώσεις φορολογουμένων για τους οποίους ο φόρος βεβαιώθηκε μέχρι και την προηγούμενη ημέρα της δημοσίευσης των διατάξεων του νόμου αυτού (17/7/2020). Επίσης, αν πριν τη δημοσίευση των ως άνω διατάξεων ο φορολογούμενος - φυσικό πρόσωπο έχει ήδη καταβάλει το συνολικό ποσό της οφειλής του, τότε για τις περιπτώσεις αυτές το ποσό της έκπτωσης θα συμψηφίζεται ή θα επιστρέφεται κατά περίπτωση.

Όσον αφορά τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ, εφόσον η πράξη προσδιορισμού του φόρου εκδοθεί εντός του μηνός Σεπτεμβρίου, αυξάνονται από πέντε (5) σε έξι (6), εκ των οποίων η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου του έτους 2020 και η τελευταία μέχρι και τις 26 Φεβρουαρίου του έτους 2021.

naftemporiki.gr

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS