Αυτά είναι τα 5+1 μέτρα στήριξης που μελετά η κυβέρνηση

Αυτά είναι τα 5+1 μέτρα στήριξης που μελετά η κυβέρνηση

Μέτρα στήριξης που θα αφορούν τα ενοίκια, τις αναστολές συμβάσεων εργασίας και τους μισθούς καθώς και την ενίσχυση ρευστότητας των επιχειρήσεων βρίσκονται στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών, ενώ μόλις κλείσει η παρένθεση των έκτακτων δαπανών, λόγω κορονοϊού, ανοίγει ξανά ο κυβερνητικός φάκελος για νέες μειώσεις φόρων και εισφορών.

Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες όσον αφορά το νέο πακέτο ελαφρύνσεων σε φόρους και εισφορές, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι μόλις κλείσει η παρένθεση των έκτακτων δαπανών λόγω κορονοϊού θα μπορούν να υλοποιηθούν και τα σχέδια για μόνιμες μειώσεις εισφορών.

Ανέφερε πως "έχουμε ρευστότητα ύψους 34,7 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία για να καλύψουμε τις όποιες ανάγκες προκύψουν από τη συνέχιση της κρίσης του κορονοϊού". Τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου, σύμφωνα με τον Σταϊκούρα, ανέρχονται σε 34,7 δισ. ευρώ (ήταν 37,5 δισ. ευρώ τον Μάρτιο).

Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου, αναφορικά με το νέο πακέτο στήριξης, βρίσκεται μεταξύ άλλων η επιμήκυνση των αναστολών συμβάσεων εργασίας, η παράταση των επιδομάτων των 534 ευρώ, η παράταση της επιδότησης μισθών και εισφορών , η στήριξη των εποχικών εργαζομένων, η φορολογική κάλυψη των μειωμένων ενοικίων από οικειοθελείς συμφωνίες ενοικιαστών και ιδιοκτητών αλλά και η παράταση του μειωμένου ΦΠΑ.

Σχετικά με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή η αγορά έχει ενισχυθεί με περίπου 1,8 δισ. ευρώ από τις πρώτες φάσεις ενώ η τρίτη αναμένεται να ανακοινωθεί εντός του Αυγούστου με στόχο να διατεθούν πόροι περί το 1 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση από το φθινόπωρο αναμένεται να εξαγγείλει παρεμβάσεις -με ισχύ το 2021- που θα αφορά φοροελαφρύνσεις περίπου 2 δισ. ευρώ.

Στο υπό εξέταση πακέτο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης (30%), η μείωση του τέλους επιτηδεύματος (50%), η μείωση του ΕΝΦΙΑ (8-10%) και φυσικά η στήριξη της μισθωτής εργασίας. Ανάμεσα στις προτεραιότητες είναι η μείωση του μη μισθολογικού κόστους με στόχο την τόνωση της απασχόλησης και τη μείωση της αδήλωτης εργασίας. Υπενθυμίζεται ότι η πανδημία έβαλε στον πάγο την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά περίπου 1.2 ποσοστιαίες μονάδες το 2020, το οποίο μετατίθεται ενδεχομένως για το 2021.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS