Τι προκάλεσε το παγκόσμιο μπλακ άουτ σε πληροφοριακά συστήματα – Συνεχίζονται τα προβλήματα σε αρκετές επιχειρήσεις και κυρίως αεροπορικές εταιρείες

Τι προκάλεσε το παγκόσμιο μπλακ άουτ σε πληροφοριακά συστήματα – Συνεχίζονται τα προβλήματα σε αρκετές επιχειρήσεις και κυρίως αεροπορικές εταιρείες

Ο τεχνολογικός γίγαντας Microsoft ανακοίνωσε σήμερα ότι λαμβάνει μέτρα έπειτα από τεχνικό πρόβλημα που έπληξε αρκετές επιχειρήσεις και κυρίως αεροπορικές εταιρείες.

Η ανακοίνωση εκδόθηκε καθώς πολλές επιχειρήσεις αναφέρουν τεχνικά προβλήματα ή βλάβη: επιχειρήσεις στην Αυστραλία, όπως το τηλεοπτικό δίκτυο ABC, το αεροδρόμιο του Σίδνεϊ και αλυσίδα σουπερμάρκετ, το αεροδρόμιο του Βερολίνου, ή ακόμη ο μεγαλύτερος σιδηροδρομικός φορέας της Βρετανίας, όπως και το Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Σε μήνυμά της με τίτλο «Υποβάθμιση υπηρεσίας», η Microsoft σημειώνει ότι οι χρήστες «ενδέχεται να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση σε διάφορες εφαρμογές και υπηρεσίες του Microsoft 365».

H Microsoft προσθέτει ότι παραμένει «κινητοποιημένη για να διαχειριστεί αυτό το συμβάν, δίδοντας την μεγαλύτερη και επείγουσα προτεραιότητα, ενώ συνεχίζει να αντιμετωπίζει τον συνεχιζόμενο αντίκτυπο για τις υπόλοιπες εφαρμογές Microsoft 365 που βρίσκονται σε υποβαθμισμένη κατάσταση».

Τι συνέβη

Σύμφωνα με το Forbes, η δυσλειτουργία της παγκόσμιας εταιρείας κυβερνοασφάλειας Crowdstrike προκαλεί το εκτεταμένο παγκόσμιο πρόβλημα που παρατηρείται. Οι μηχανικοί της CrowdStrike λένε ότι εργάζονται πάνω στο πρόβλημα, το οποίο επηρεάζει το προϊόν Falcon Sensor. Η CrowdStrike αναφέρει για το Falcon ότι «η πλατφόρμα CrowdStrike έχει σχεδιαστεί ειδικά για να σταματά τις παραβιάσεις μέσω ενός ενοποιημένου συνόλου τεχνολογιών που παρέχονται από το cloud και αποτρέπουν όλους τους τύπους επιθέσεων – συμπεριλαμβανομένου του κακόβουλου λογισμικού και πολλά άλλα».

Η διακοπή στη λειτουργία του προγράμματος επηρέασε αεροδρόμια, επιχειρήσεις και ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, σύμφωνα με τον ιστότοπο Sky News. Αεροπλάνα έχουν καθηλωθεί στις ΗΠΑ, τα τρένα στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν επηρεαστεί, καθώς και οι σαρωτές επιβίβασης στο αεροδρόμιο του Εδιμβούργου στη Σκωτία.

Η Microsoft αναφέρει ότι έχει προβεί σε «ενέργειες μετριασμού» ύστερα από προβλήματα υπηρεσιών που, όπως είπε, ξεκίνησαν περίπου στις 18:00 ώρα Ανατολικής Ευρώπης. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι διερευνά ζητήματα σχετικά με τις υπηρεσίες cloud στις ΗΠΑ και «ένα ζήτημα που επηρεάζει αρκετές από τις εφαρμογές και τις υπηρεσίες της», σύμφωνα με το Sky News.

Ενώ οι αρχικές αναφορές επικεντρώθηκαν σε μια ύποπτη ενημέρωση, ένας χρήστης με το όνομα Brody, ο οποίος είναι διευθυντής του CrowdStrike Overwatch δημοσίευσε στο X (πρώην Twitter) ότι πρόκειται για «ένα ελαττωματικό αρχείο καναλιού, οπότε δεν είναι ακριβώς ζήτημα ενημέρωσης».

Το χρονικό

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Παρασκευής μεγάλες αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ αναγκάστηκαν να ακυρώσουν πτήσεις επικαλούμενες προβλήματα στην επικοινωνία, ενώ άλλες εταιρείες αερομεταφορών και μέσων ενημέρωσης, τράπεζες και εταιρείες τηλεπικοινωνιών σε όλο τον κόσμο ανέφεραν επίσης τεχνικά προβλήματα σε σύστημα πληροφορικής τα οποία επηρεάζουν τη λειτουργία τους.

Η American Airlines, η Delta Airlines, η United Airlines και η Allegiant Air καθήλωσαν τις πτήσεις τους. Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο αν η απόφαση αυτή συνδέεται με βλάβη της Microsoft.

Στην Αυστραλία μέσα ενημέρωσης, τράπεζες και εταιρείες τηλεπικοινωνιών αντιμετώπισαν τεχνικές βλάβες, οι οποίες, σύμφωνα με την κυβέρνηση, συνδέονται με πρόβλημα της παγκόσμιας εταιρείας κυβερνοασφάλειας Crowdstrike.

Ο ιστότοπος Downdetector έδειξε ότι πολλές τράπεζες και εταιρείες τηλεπικοινωνιών αντιμετώπιζαν τεχνική βλάβη.

Από την πλευρά της, η Crowdstrike ανέφερε σε ηχογραφημένο μήνυμά της ότι είναι ενήμερη για αναφορές περί προβλήματος στο λειτουργικό σύστημα Windows της Microsoft που συνδέονται με τον αισθητήρα της Falcon.

«Έχω ενημερωθεί για μια μεγάλης κλίμακας τεχνική βλάβη που επηρεάζει αριθμό επιχειρήσεων και υπηρεσιών σε όλη την Αυστραλία σήμερα το απόγευμα», επεσήμανε μέσω Χ η Μισέλ ΜακΓκίνες, της αυστραλιανής υπηρεσίας κυβερνοασφάλειας.

Εξάλλου η ΜακΓκίνες τόνισε ότι «δεν υπάρχουν πληροφορίες που να υπονοούν ότι πρόκειται για περιστατικό συνδεόμενο με την κυβερνοασφάλεια».

Η τεχνική βλάβη επηρέασε δεκάδες χώρες, με την Ισπανία να κάνει λόγο για «ένα συμβάν στο σύστημα πληροφορικής» το οποίο έπληξε όλα τα αεροδρόμια της χώρας.

H Ryanair προειδοποίησε τους πελάτες της για ενδεχόμενα προβλήματα «εξαιτίας παγκόσμιας βλάβης στο σύστημα πληροφορικής».

Προβλήματα ανακοίνωσε ότι αντιμετωπίζει και το αεροδρόμιο της Πράγας στο σύστημα check-in που χρησιμοποιεί μεγάλος αριθμός αεροπορικών εταιρειών, σημειώνοντας ότι κάποιες αναχωρήσεις θα καθυστερήσουν.

Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρα αν όλες οι βλάβες συνδέονται με το πρόβλημα στην Crowdstrike.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ