Σύνοδος ΝΑΤΟ: Η αναδίπλωση Ερντογάν, η ετοιμότητα Μητσοτάκη και η επόμενη ημέρα στα ελληνοτουρκικά

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Η αναδίπλωση Ερντογάν, η ετοιμότητα Μητσοτάκη και η επόμενη ημέρα στα ελληνοτουρκικά

«Ηρεμία» ή νέες προκλήσεις;


Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ για την Ελλάδα κύλησε ήρεμα, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέφυγε τις αναφορές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και το ζήτημα που θέτει περί αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

Χαρακτηριστικό σημείο της Συνόδου ήταν η αναδίπλωση που έκανε η Τουρκία για την είσοδο Φινλανδίας - Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αλλά και τι έκανε τον ίδιο τον Ερντογάν να υποχωρήσει.

Η Αθήνα είναι ικανοποιημένη με την έκβαση της Συνόδου, καθώς η συνάντηση μεταξύ Μπάιντεν - Ερντογάν είχε ως κύριό της μήνυμα την ανάγκη για διατήρηση της σταθερότητας στο Αιγαίο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Η αναφορά της Αθήνας στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου εκλαμβάνεται ως ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τις προκλήσεις της Άγκυρας και το κλίμα έντασης που διατηρεί εδώ και περίπου ένα μήνα, σε μία περίοδο που το ΝΑΤΟ έχει ως κύριο στόχο την ενότητα και την αποφυγή περαιτέρων εντάσεων. Το μήνυμα Μπάιντεν για την εδαφική ακεραιότητα την Ελλάδα ήταν σαφές, κλείνοντας κάθε «πόρτα» αμφισβήτησης της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας.

«Ηρεμία» ή νέες προκλήσεις;

Το ερώτημα που γεννάται πλέον, προς το τέλος της Συνόδου είναι αν μετά το πέρας της ο Ερντογάν θα διατηρήσει την στάση «ηρεμίας» ή αν θα επιστρέψει στην προκληρική του ρητορική. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προετοιμαστεί για κάθε πιθανό σενάριο, τονίζοντας βέβαια στην τοποθέτησή του πόσο σημαντικό είναι το γεγονός ότι η Συμμαχία επέδειξε ενότητα, ταχύτητα και αποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και τόνισε την ανάγκη ότι θα πρέπει να συνεχίσει προς την κατεύθυνση αυτή.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι κρίσιμο για ουσιαστικούς και συμβολικούς λόγους οι κυρώσεις που αποφασίζονται να εφαρμόζονται από όλα τα μέλη, επανέλαβε ότι η Ελλάδα στάθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της Ουκρανίας και επεσήμανε ότι η ρωσική εισβολή έχει καταστήσει σαφές πως η αποστολή του ΝΑΤΟ για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου δεν είναι πλέον κενό γράμμα.

Το μόνο που μένει πλέον να φανεί είναι εάν η Τουρκία θα επανέλθει «στα γνωστά» το επόμενο διάστημα, καθώς για την Άγκυρα η «σταθερότητα στο Αιγαίο» συνδέεται άμεσα και με την «αποστρατικοποίηση» των νησιών, που ο Ερντογάν εν τέλει δεν έφερε στο τραπέζι του ΝΑΤΟ.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS