Κοκκύτης: Έξαρση κρουσμάτων - Αγωνία για 2 μηνών βρέφος που νοσηλεύεται διασωληνωμένο στο ΠΑΓΝΗ

Κοκκύτης: Έξαρση κρουσμάτων - Αγωνία για 2 μηνών βρέφος που νοσηλεύεται διασωληνωμένο στο ΠΑΓΝΗ

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) νοσηλεύονται 3 παιδιά, ηλικίας μόλις 2 και 4 μηνών, τα οποία έχουν προσβληθεί από κοκκύτη, επιβεβαιώνοντας τα στοιχεία που κάνουν λόγο για έξαρση των κρουσμάτων το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Μάλιστα, το 2 μηνών μωρό παρουσίασε επιδείνωση και το βράδυ της Κυριακής 14/07, και χρειάστηκε να μεταφερθεί στην Εντατική Μονάδα Παίδων, όπου και νοσηλεύεται διασωληνωμένο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του neakriti.gr, και τα τρία μωρά να είναι ανεμβολίαστα.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από το ECDC, οι ηλικιακές ομάδες που προσβάλλονται περισσότερο είναι τα παιδιά, οι έφηβοι, καθώς και τα βρέφη που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η αύξηση των κρουσμάτων σε σχέση με πέρυσι αγγίζει το 60%, με το 90% να αφορούν παιδιά και μωρά.

Ανησυχία ειδικών

Η έξαρση των κρουσμάτων κοκκύτη ανησυχεί τους ειδικούς στην Κρήτη.

Όπως τόνισε σε δηλώσεις τους στη «Νέα Κρήτη» ο καθηγητής Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, λοιμωξιολόγος δρ. Εμμανουήλ Γαλανάκης, κρούσματα είχαμε πάντα, όμως το τελευταίο διάστημα παρατηρείται σημαντική αύξηση, κυρίως στα παιδιά, με τον ίδιο να επισημαίνει πως ασπίδα θωράκισης του οργανισμού μας απέναντι στον κοκκύτη είναι ουσιαστικά το εμβόλιο.

«Πάντα μπορεί να έχουμε βαριές νοσήσεις κοκκύτη και η καλύτερη προστασία μας είναι το εμβόλιο. Ο κόσμος βέβαια δεν εμβολιάζεται στον επιθυμητό βαθμό. Επειδή όμως ο κοκκύτης μεταδίδεται, το περιβάλλον του μωρού πρέπει να εμβολιάζεται έγκαιρα», υπογράμμισε ο κ. Γαλανάκης, σημειώνοντας τη σημαντικότητα του εμβολιασμού ιδιαίτερα στο οικείο περιβάλλον ενός παιδιού.

Τα βρέφη διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσου και θανάτου και σχεδόν όλοι οι θάνατοι στις χώρες της Ευρώπης έχουν καταγραφεί σε βρέφη κάτω των τριών μηνών.

Πανευρωπαϊκή έξαρση

Η πανευρωπαϊκή έξαρση του κοκκύτη έχει προκαλέσει ανησυχία στον ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, τους τελευταίους μήνες, αρκετές χώρες της Ευρώπης καταγράφουν αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κοκκύτη σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια (Δανία, Βέλγιο, Κροατία, Τσεχία, Νορβηγία, Ισπανία, Σουηδία, Μαυροβούνιο, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία, Σερβία).

Παράλληλα, είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν όλοι οι θάνατοι στις χώρες της Ευρώπης έχουν καταγραφεί σε βρέφη κάτω των τριών μηνών.

«Η αύξηση των δηλωθέντων κρουσμάτων κοκκύτη πιθανώς συνδέεται με τη μη έγκαιρη ανοσοποίηση ορισμένων ηλικιακών ομάδων, καθώς και τη χαμηλότερη κυκλοφορία του παθογόνου κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19», αναφέρει επακριβώς ο ΕΟΔΥ.

Στην Ελλάδα, από τις αρχές του έτους 2024 και μέχρι τις 30/05/2024, έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ 230 κρούσματα κοκκύτη, ενώ κατά το έτος 2023 είχαν δηλωθεί μόλις 9 κρούσματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 230, τα 133 (57,8%) αφορούν σε παιδιά και εφήβους <18 ετών και 58 (25,2%) αφορούν σε βρέφη <12 μηνών. Τέλος, 34 (14,8%) αφορούν βρέφη ηλικίας <2 μηνών, δύο από τα οποία κατέληξαν, ενώ τουλάχιστον τρία χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ) και Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Τα συμπτώματα του κοκκύτη

Τα πρώτα συμπτώματα δίνουν την εντύπωση ότι το παιδί περνά ένα απλό κρυολόγημα.

Παρουσιάζει, δηλαδή, βήχα, ελαφρύ πυρετό, τρέχουν τα μάτια του και η μύτη του. Τα πιο πάνω συμπτώματα διαρκούν 1-2 εβδομάδες και στη συνέχεια ο βήχας αρχίζει να γίνεται πιο έντονος και πιο συχνός. Επίσης, ο βήχας αρχίζει να γίνεται παροξυσμικός. Ο παροξυσμικός βήχας χαρακτηρίζεται από απότομη εισπνοή αέρα που ακολουθείται με 5-10 προσπάθειες για βήχα. Αυτές οι απανωτές προσπάθειες για βήχα διακόπτονται με απότομη εισπνοή, κατά την οποία ακούγεται και ένας χαρακτηριστικός θόρυβος (εισπνευστικός συριγμός).

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών (ΕΕΕ) συνιστούν:

  1. Την εγρήγορση των επαγγελματιών Υγείας (ιδιαίτερα παιδιάτρων, νεογνολόγων, μαιευτήρων-γυναικολόγων, γενικών ιατρών, παθολόγων, πνευμονολόγων) για αυξημένη κλινική υποψία (ιδιαίτερα σε ενήλικες με επίμονο παροξυσμικό βήχα, ακόμα και χωρίς άλλα συμπτώματα), με σκοπό την έγκαιρη έναρξη της κατάλληλης θεραπείας με μακρολίδες. Σημειώνεται ότι καθυστερημένη χορήγηση αντιβιοτικών είναι αναποτελεσματική στην αντιμετώπιση της νόσου.
  2. Τη χορήγηση αντιμικροβιακής αγωγής σε όλα τα άτομα που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα κοκκύτη, ανεξάρτητα από προηγούμενη νόσηση ή εμβολιασμό.
  3. Τον εμβολιασμό όλων των βρεφών και παιδιών, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.
  4. Τον άμεσο εμβολιασμό όλων των εγκύων γυναικών μεταξύ 27ης και 36ης εβδομάδας κύησης με το εμβόλιο TdaP, όπως άλλωστε συστήνεται και από τις συναφείς επιστημονικές εταιρείες: Ένωση Μαιευτήρων Γυναικολόγων Ελλάδος και Ελληνική Εταιρεία Περιγεννητικής Ιατρικής.
  5. Τον εμβολιασμό των ανεμβολίαστων λεχωίδων πριν από την έξοδό τους από το μαιευτήριο.
  6. Τον έγκαιρο εμβολιασμό όλων των μελών της οικογένειας που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένα για τον κοκκύτη και έρχονται σε επαφή με νεογνά και βρέφη, τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν από την επαφή.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ