Σύνοδος Κορυφής: Οι «27» δεν επιβάλλουν νέες κυρώσεις στη Ρωσία - ΕΕ και ΗΠΑ ανακοινώνουν συμφωνία για φυσικό αέριο

Σύνοδος Κορυφής: Οι «27» δεν επιβάλλουν νέες κυρώσεις στη Ρωσία - ΕΕ και ΗΠΑ ανακοινώνουν συμφωνία για φυσικό αέριο

Κοινό μέτωπο εναντίον της ρωσικής επιθετικότητας προβάλλει η Δύση στις συνόδους του ΝΑΤΟ, της G7 και της Ευρωπαϊκής Ένωσης

O ηγέτες των κρατών - μελών της ΕΕ δεν αναμένεται να πάρουν απόφαση για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας. 

Αυτό προκύπτει από το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου, το οποίο, σύμφωνα με την ΕΡΤ, αναφέρει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, που έχουν σημαντικό αντίκτυπο.

Στο προσχέδιο των συμπερασμάτων αναφέρεται ότι τοΕυρωπαϊκό Συμβούλιο έχει ήδη επιβάλλει κυρώσεις που έχουν μεγάλο αντίκτυπο σε Ρωσία και Λευκορωσία και παραμένει έτοιμο για επιπλέον, συντονισμένες κυρώσεις και καλεί όλες τις χώρες να ευθυγραμμιστούν με ό,τι έχει αποφασιστεί μέχρι τώρα.

Το μότο των Ευρωπαίων πάντως είναι ότι οι κυρώσεις πρέπει να πλήττουν περισσότερο τον αντίπαλο από ότι εσένα που τις επιβάλλεις και μέχρι τώρα εκτιμάται ότι αυτό συμβαίνει.

Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τη Ρωσία να εγγυηθεί την ασφαλή διέλευση των αμάχων που είναι παγιδευμένοι σε περιοχές που μαίνεται ο πόλεμος καθώς και να σταματήσει άμεσα τη στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία, αποσύροντας τις δυνάμεις της και τον στρατιωτικό της εξοπλισμό, ενώ ζητά τον σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επαναλαμβάνουν τη στήριξή τους στην Ουκρανία και τον λαό της, όπως και τη βούλησή τους να παράσχουν υποστήριξη σε επίπεδο πολιτικό, οικονομικό και υλικό. Παράλληλα, το Συμβούλιο καλεί όλες τις χώρες να εφαρμόσουν το πλαίσιο κυρώσεων που έχει αποφασιστεί.

ΝΑΤΟ: Στήριξη στην Ουκρανία και στην ανατολική πτέρυγα

Κοινό μέτωπο εναντίον της ρωσικής επιθετικότητας προβάλλει η Δύση στις συνόδους του ΝΑΤΟ, της G7 και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ αποφάσισαν να συνεχίζουν να παρέχουν στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία, προειδοποίησαν τη Μόσχα εναντίον οποιασδήποτε χρήσης χημικού ή βιολογικού όπλου και αποφάσισαν να αναπτύξουν τις δυνάμεις τους για την αντιμετώπιση χημικών, βιολογικών και πυρηνικών απειλών παρέχοντας και σχετική βοήθεια στο Κίεβο, αλλά και να ενισχύσουν την ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας.

Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ: «Έχουμε ήδη αυξήσει την παρουσία μας στα ανατολικά και σήμερα αποφασίσαμε την ανάπτυξη τεσσάρων νέων ομάδων μάχης ενώ οι ηγέτες συμφώνησαν να αναθέσουν στους στρατιωτικούς μας διοικητές την εκπόνηση σχεδίων για μια μακροπρόθεσμη αναδιάρθρωση της παρουσίας μας και των στρατιωτικών μας θέσεων στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας αλλά και στο σύνολο των μελών της». 
 

Μπάιντεν και Φον ντερ Λάιεν ανακοινώνουν συμφωνία «μαμούθ» για προμήθεια της ΕΕ με φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ

To σχέδιο των ΗΠΑ για την προμήθεια της ΕΕ με έως και 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου έως το τέλος του 2022, αποκαλύπτουν οι Financial Times, επικαλούμενοι τρία άτομα με γνώσεις επάνω στο θέμα. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ελπίζουν να ανακοινώσουν τη συμφωνία το πρωί της Παρασκευής.

Η συμφωνία στοχεύει να βοηθήσει την ΕΕ να μειώσει την εξάρτησή της από το φυσικό αέριο από τη Ρωσία, με το μπλοκ να αγωνίζεται να περιορίσει τις ρωσικές εισαγωγές κατά τα δύο τρίτα φέτος.

Οι παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ θα κατευθύνονται προς τον στόχο, που έθεσε η ΕΕ αυτόν τον μήνα, για αντικατάσταση 50 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου που προμηθεύεται επί του παρόντος από τη Ρωσία με εναλλακτικές προμήθειες.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ