Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Μακρόν απέφυγε τον όρο «γενοκτονία»

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Μακρόν απέφυγε τον όρο «γενοκτονία»

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απέφυγε σήμερα να επαναλάβει τον όρο «γενοκτονία» που χρησιμοποίησε ο Αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν για να περιγράψει τα πεπραγμένα του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία, αμφισβητώντας τη χρησιμότητα που μπορεί να έχει για τον τερματισμό του πολέμου μια «λεκτική κλιμάκωση».

Ερωτηθείς από το τηλεοπτικό κανάλι France 2 σχετικά με τις δηλώσεις που έκανε χθες, Τρίτη, ο Τζο Μπάιντεν, ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος επιδιώκει την επανεκλογή του, απάντησε πως θέλει να είναι «προσεκτικός με τους όρους».

«Θα έλεγα πως η Ρωσία κήρυξε με μονομερή τρόπο ένα βάναυσο πόλεμο, ότι είναι τώρα αποδεδειγμένο πως εγκλήματα πολέμου διαπράχθηκαν από το ρωσικό στρατό και πως πρέπει τώρα να βρούμε τους υπεύθυνους γι’ αυτά», εξήγησε.

«Είναι τρέλα αυτό που συμβαίνει, είναι μια ασύλληπτη βαναυσότητα (…) αλλά κοιτάζω ταυτόχρονα τα γεγονότα και θέλω να προσπαθήσω στο μέγιστο βαθμό να μπορέσω να σταματήσω αυτόν τον πόλεμο και να ξανακτίσω την ειρήνη, συνεπώς δεν είμαι σίγουρος πως η λεκτική κλιμάκωση εξυπηρετεί την υπόθεση», πρόσθεσε.

Ο Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε για πρώτη φορά τον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι διαπράττει «γενοκτονία» στην Ουκρανία, μια λέξη που μέχρι τώρα χρησιμοποιούσε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αλλά ποτέ η αμερικανική κυβέρνηση.

Tι ακριβώς είπε ο Μπάιντεν για τη γενοκτονία;

Ο Αμερικανός Πρόεδρος βρισκόταν σε μία εκδήλωση στην Ιοwa όταν έκανε την πρώτη αναφορά περί γενοκτονίας.

Λίγο αργότερα, και καθώς επιβιβαζόταν στο Air Force One, ξαναρωτήθηκε.

Η απάντησή του ήταν η εξής:

«Ναι, το αποκάλεσα γενοκτονία. Είναι όλο και πιο ξεκάθαρο ότι ο Πούτον προσπαθεί να σβήσει ακόμη και την ιδέα να μπορείς να είσαι Ουκρανός.

Και ο όγκος, οι αποδείξεις πληθαίνουν. Είναι διαφορετικό από ό,τι την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι περισσότερες αποδείξεις προέρχονται από τα κυριολεκτικά φρικτά πράγματα που έχουν κάνει οι Ρώσοι στην Ουκρανία. Και θα μάθουμε σίγουρα ακόμη περισσότερα για την καταστροφή.

«Και θα αφήσουμε τους δικαστές να αποφασίσουν διεθνώς αν ή όχι συνιστά γενοκτονία, αλλά για μένα σίγουρα φαίνεται ότι είναι».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS