Σύνοδος G7: Ο Μακρόν «βλέπει» ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία μέσω ενίσχυσης συνεργασίας με ΗΠΑ και Καναδά

Σύνοδος G7: Ο Μακρόν «βλέπει» ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία μέσω ενίσχυσης συνεργασίας με ΗΠΑ και Καναδά

Οι χώρες της ΕΕ θα ενισχύσουν τη συνεργασία τους με τις ΗΠΑ και τον Καναδά για να μειώσουν την εξάρτηση της Ευρώπης από τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους. Αυτό δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.


«Πρέπει να απομακρυνθούμε από την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και το πετρέλαιο μέσω της διαφοροποίησης των αγορών και μιας πολιτικής συνεργασίας με άλλες χώρες της G7. Ορισμένες χώρες θα αυξήσουν την παραγωγή υδρογονανθράκων, κάποιες θα βοηθήσουν στη διαφοροποίηση... Από αυτή την άποψη, οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς συμβάλλουν σημαντικά και σκοπεύουμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μαζί τους για να μειώσουμε την ενεργειακή μας εξάρτηση», είπε ο Μακρόν μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Στο μεταξύ, με αφορμή τον θόρυβο που προκλήθηκε στη Γαλλία εξαιτίας εταιρειών, όπως η Renault και η Leroy Merlin, οι οποίες αποφάσισαν να διατηρήσουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία, ο Γάλλος πρόδρος είπε ότι στόχος ήταν να σταματήσει ο πόλεμος και να επιβληθούν αποτελεσματικές κυρώσεις, αλλά και να «περιοριστεί ο αντίκτυπος στις οικονομίες μας».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Μακρόν είπε ότι ζήτησε από όλες τις γαλλικές εταιρείες «που δραστηριοποιούνται σε τομείς οι οποίοι υπόκεινται σε κυρώσεις» να «σεβαστούν τις αποφάσεις και τις ενέργειες της Γαλλίας», ανέφερε.

Ταυτόχρονα, όμως, είπε ότι υπάρχουν πιέσεις και κίνδυνοι για τη φήμη αυτών των εταιρειών, και ως εκ τούτου, «είναι επιλογή των διευθυντών αυτών των εταιρειών να εκτιμήσουν ανάλογα με τις ισορροπίες τους, τις δραστηριότητές τους και να κάνουν τις επιλογές που τους εξυπηρετούν».

Παράλληλα, ο Μακρόν τόνισε πως η Ευρώπη θα συνεχίσει να παρέχει οικονομική, στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία. «Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τον ουκρανικό λαό παρέχοντας οικονομική, στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια», είπε ο Γάλλος πρόεδρος, προσθέτοντας πως περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες από την Ουκρανία βρίσκονται ήδη στην Ευρώπη.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS