Νέο sofagate εναντίον της Φον ντερ Λάιεν: Δεν της μίλησε ο ΥΠΕΞ της Ουγκάντα, έσωσε την παρτίδα ο Μακρόν!

Νέο sofagate εναντίον της Φον ντερ Λάιεν: Δεν της μίλησε ο ΥΠΕΞ της Ουγκάντα, έσωσε την παρτίδα ο Μακρόν!

Nέο sofagate σημειώθηκε στις Βρυξέλλες, σε βάρος της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλας Φον ντερ Λάιεν, παρουσία του Σαρλ Μισέλ και του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος, ευτυχώς, έσωσε την κατάσταση.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγκάντα, Jeje Odongo, μετά την 6η Σύνοδο Kορυφής ΕΕ-Αφρικανικής Ένωσης, που έγινε το προηγούμενο διήμερο, στις Βρυξέλλες, πήγε σε ένα ειδικό σημείο, για να χαιρετίσει την ηγεσία της ΕΕ και να φωτογραφηθεί μαζί τους. Ωστόσο, ο Αφρικανός πολιτικός αγνόησε την πρόεδρο της Κομισιόν, κατευθύνθηκε αμέσως στον Σαρλ Μισέλ που βρισκόταν δίπλα της και τον χαιρέτησε, χωρίς εκείνος να διαμαρτυρηθεί ή να αντιδράσει. Στη συνέχεια ο ΥΠΕΞ Jeje Odongo, χαιρέτησε εγκάρδια τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν που στεκόταν πιο πέρα. Έκπληκτη η Φον ντερ Λάιεν παρακολουθούσε τη σκηνή.

Δείτε τη στιγμή με το νέο sofagate:

 

Όταν όπως πήρε τη θέση του για να φωτογραφηθεί, δίπλα στην Φον ντερ Λάιεν, ο Μακρόν του υπέδειξε δυο-τρεις φορές, επίμονα, να χαιρετήσει την επικεφαλής της Κομισιόν. Αντίθετα, ο Σαρλ Μισέλ δεν αντέδρασε. Ο ΥΠΕΞ της Ουγκάντα τότε γύρισε το κεφάλι του, υποκλίθηκε κάπως αμήχανα, είπε μερικές λέξεις στην Φον ντερ Λάιεν, χωρίς να δώσει το χέρι του, και απομακρύνθηκε ώστε να αφήσει τη θέση του στον πρωθυπουργό της Αιθιοπίας που ερχόταν να χαιρετήσει.

Το βίντεο από το νέο sofagate έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Το απίστευτο είναι ότι ο ο ΥΠΕΞ της Ουγκάντα ανέβασε δύο φωτογραφίες, στον λογαριασμό του στο Twitter, προωθώντας ένα δημοσίευμα της εφημερίδας της χώρας του, Daily Monitor, στις οποίες εμφανίζεται μόνο με τον Σαρλ Μισέλ και τον Εμανουέλ Μακρόν. Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν δεν υπάρχει πουθενά.

Πολλοί χρήστεε των social media επέκριναν την συμπεριφορά του απέναντι στην πρόεδρο της Κομισιόν. «Είναι προσβλητικό για όλους. Θα έπρεπε να υπάρξει διπλωματική διαμαρτυρία σε αυτές τις περιπτώσεις», έγραψε κάποιος. «Ήταν απαράδεκτο», σχολίασαν άλλοι. «Είναι μια τεράστια προσβολή από έναν προφανώς μισογύνη μεσόκοπο», έγραψαν κάποιοι. Άλλοι τον αποκάλεσαν αγενή, χωρίς τρόπους και μάτσο.

 

Το sofagate στην Τουρκία του Ερντογάν

Είναι η δεύτερη φορά που συμβαίνει δημόσια μια τέτοια απρέπεια στο πρόσωπο της Φον ντερ Λάιερ, χωρίς να αντιδράσει ο Σαρλ Μισέλ. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Φον ντερ Λάιεν-Σαρλ Μισέλ, στην Αγκυρα, το 2021, η πρόεδρος της Κομισιόν αναγκάσθηκε να καθίσει σε έναν απομακρυσμένο καναπέ, μακριά από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον Ταγίπ Ερντογάν. Η Φον ντερ Λάιεν πήρε θέση σε έναν καναπέ, απέναντι από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, που βρίσκεται ιεραρχικά κάτω από την πρόεδρο της Κομισιόν κατά το πρωτόκολλο.

Το συμβάν προκάλεσε οργή στις Βρυξέλλες, με πολλούς να διερωτώνται γιατί ο Σαρλ Μισέλ δεν έκανε το αυτονόητο, δηλαδή να προσφέρει τη θέση του στην πρόεδρο της Κομισιόν, ως όφειλε, αντί να θρονιαστεί άνετα δίπλα στον Τούρκο πρόεδρο.

Δείτε το βίντεο από το sofagate στην Τουρκία:

 

Οργή της Ούρσουλα: Ένιωσα μόνη και πληγωμένη

Το sofagate της Τουρκίας προκάλεσε σάλο, έντονες πολιτικές αντιδράσεις και σχόλια. Η ίδια η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, δεν έκρυψε τότε τον θυμό της. Μάλιστα, μίλησε χωρίς περιστροφές για την απαξίωση που βίωσε κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Ερντογάν.

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η πρόεδρος της Κομισιόν σχολίασε τα όσα διαδραματίστηκαν στην Αγκυρα.

«Είμαι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Κομισιόν. Είμαι η πρόεδρος της Κομισιόν και με αυτόν τον τρόπο περίμενα να μου συμπεριφερθούν κατά την επίσκεψή μου στην Τουρκία. Σαν την πρόεδρο της Κομισιόν, αλλά όχι», ανέφερε η Φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας: «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τον τρόπο που μου συμπεριφέρθηκαν. Οπότε πρέπει να συμπεράνω ότι συνέβη επειδή είμαι γυναίκα. Θα συνέβαινε αυτό αν φορούσα κοστούμι και γραβάτα;».

«Στις φωτογραφίες προηγούμενων συναντήσεων δεν είδα έλλειψη καρεκλών, αλλά και πάλι δεν είδα καμία γυναίκα σε αυτές τις φωτογραφίες», είπε μεταξύ άλλων.

Κατά την ομιλία της, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παραδέχθηκε ότι πληγώθηκε και αισθάνθηκε μόνη. «Πολλοί από εσάς θα έχετε παρόμοιες εμπειρίες στο παρελθόν. Ειδικά οι γυναίκες, μέλη αυτού του Σώματος, είμαι σίγουρη, γνωρίζουν ακριβώς πώς ένιωσα. Ένιωσα πληγωμένη και μόνη: ως γυναίκα και ως Ευρωπαία. Επειδή δεν πρόκειται για διάταξη θέσεων ή πρωτόκολλο. Αυτό σχετίζεται με τον πυρήνα του ποιοι είμαστε. Με τις αξίες της Ένωσής μας. Και αυτό δείχνει πόσο πρέπει ακόμη να προχωρήσουμε πριν οι γυναίκες αντιμετωπίζονται ως ίσες. Πάντα και παντού».

«Όταν έφτασα στη συνάντηση, υπήρχαν κάμερες στο δωμάτιο. Χάρη σε αυτές, το σύντομο βίντεο της άφιξής μου έγινε viral και προκάλεσε πρωτοσέλιδα σε όλο τον κόσμο. Δεν υπήρξε ανάγκη για υπότιτλους. Δεν υπήρξε ανάγκη για μεταφράσεις. Οι εικόνες μίλησαν από μόνες τους».

«Αλλά όλοι ξέρουμε: Χιλιάδες παρόμοια περιστατικά, τα περισσότερα από τα οποία είναι πολύ πιο σοβαρά, περνούν απαρατήρητα. Κανείς δεν τα βλέπει ποτέ ή δεν τα ακούει. Επειδή δεν υπάρχει κάμερα. Επειδή δεν υπάρχει κανένας που να προσέχει. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτές οι ιστορίες θα ειπωθούν», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κλείνοντας τις δηλώσεις σχετικά με το SofaGate.

 

Μισέλ: Eχασα τον ύπνο μου μετά το «sofagate» -«Αν ήταν δυνατόν, θα επέστρεφα τον χρόνο πίσω»

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, δήλωσε τότε ότι είχε χάσει «τον ύπνο του» εξαιτίας του Sofagate, με πρωταγωνιστές τον ίδιο και τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απέναντι στην πρόεδρο της Κομισιόν. Αλλά απ'ό,τι φαίνεται η συμπεριφορά του δεν έχει διορθωθεί.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ