Σύνοδος Ε.Ε.: «Λευκός καπνός» από τις Βρυξέλλες

Εγκρίθηκε μετά από τέσσερις ημέρες επίπονων διαπραγματεύσεων η συμφωνία των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ιστορικό σχέδιο με σκοπό την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά το πλήγμα που δέχθηκε εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Συμφωνία» έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

 

 

Για «ιστορική μέρα για την Ευρώπη» έκανε λόγο ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε tweet του.

 

 


Οι συζητήσεις μεταξύ των «27» για το σχέδιο Μισέλ συνεχίζονταν όλη νύχτα για το πως θα μοιραστεί τελικά το ποσό των 750 δις για το Ταμείο Ανάκαμψης. Η μαραθώνια Σύνοδος Κορυφής πέρα από την ιστορική της σημασία, ήταν ιστορική και σε... χρόνο, καθώς έφτασε το συνέδριο της Νίκαιας στη Γαλλία το 2000, όπου τα μέλη της ΕΕ είχαν συνεδριάσει για 90 περίπου ώρες, με τους ηγέτες των 27 χωρών να επιστρέφουν σήμερα στην Ολομέλεια στις 06:15 ώρα Ελλάδας, για τις τελικές συζητήσεις.

Στις 6:31 ο Μισέλ ανακοίνωσε την Συμφωνία, ενώ αμέσως ξεκίνησε και η συνέντευξη Τύπου με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την ιστορική συμφωνία.

 

 Τι προβλέπει η πρόταση Μισέλ
Η πρόταση του Σαρλ Μισέλ προβλέπει από τα 750 δις, τα 390 να δοθούν με την μορφή επιχορηγήσεων και τα 360 με την μορφή δανείων, καθώς και πως ο προϋπολογισμός για το διάστημα 2021-27 θα φτάσει το 1,074 τρις ευρώ.

Το σχέδιο προβλέπει επίσης ότι τα εθνικά σχέδια διάθεσης των χρημάτων θα πρέπει να λάβουν την έγκριση της ενισχυμένης πλειοψηφίας των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Η εκταμίευση θα συνδέεται επίσης με κυβερνήσεις που τηρούν το κράτος δικαίου, γεγονός που θα καθιερωθεί επίσης με ενισχυμένη πλειοψηφία των «27».

Το κείμενο πέρασε από χίλια κύματα, καθώς αντιδράσεις από έθνη, όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία, ανάγκασαν τον Μισέλ να αναπροσαρμόσει παραγράφους, όπως αυτή σχετικά με την σύνδεση της χρηματοδότησης της ΕΕ με τα κριτήρια του κράτους δικαίου. Οι «27» τα ξημερώματα φέρονται να κατέληξαν σε συμφωνία για την μορφή του τελικού σχεδίου κειμένου, το οποίο ωστόσο… καθυστερούσε επιδεικτικά να δοθεί, ώστε να επιστρέψουν στις τελικές συζητήσεις οι ηγέτες των 27 κρατών.

Συμβιβασμός για τη σύνδεση της χρηματοδότησης με το Κράτος Δικαίου
Κατά την διάρκεια των νυχτερινών συζητήσεων, οι «2» κατέληξαν σε συμφωνία, όσον αφορά την σύνδεση μεταξύ της χορήγησης χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της κρίσης και τον σεβασμό στις δημοκρατικές αξίες. Πρόκειται για έναν συμβιβασμό που επιδίωκαν Ουγγαρία και Πολωνία, οι οποίες ανακαλούνται συχνά στην τάξη από τις Βρυξέλλες, καθώς οι κυβερνήσεις τους κατηγορούνται πως υπονομεύουν τους κανόνες για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και τις ευρωπαϊκές δημοκρατικές αξίες και είναι αμφότερες αντιμέτωπες με τη λεγόμενη διαδικασία βάσει του άρθρου 7.

Είχε προταθεί πριν από τη Σύνοδο Κορυφής να προβλεφθεί η δυνατότητα αναστολής, ή μείωσης, της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης στις χώρες αυτές εάν κριθεί πως δεν σέβονται τις ευρωπαϊκές αξίες, με την Πολωνία και την Ουγγαρία να απειλούν για βέτο στην προσπάθεια λύσης για το Ταμείο Ανάκαμψης. Τελικά οι πιέσεις τους έπιασαν τόπο και η Ολομέλεια συνέχισε τις πρώτες πρωινές ώρες, τις τελικές συζητήσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Συσκέψεις επί συσκέψεων με Μητσοτάκη, Μέρκελ, Μακρόν, Κόντε
Η χθεσινή τέταρτη ημέρα, κύλησε με συνεχείς συσκέψεις, στην προσπάθεια να καμφθούν οι «φειδωλοί» του βορρά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το πρωί ήταν παρών στις διαβουλεύσεις, συμμετέχοντας ενεργά σε συσκέψεις που έγιναν μαζί με την Ανγκελα Μέρκελ, τον Εμανουέλ Μακρόν, τον Τζουζέπε Κόντε και άλλους ηγέτες του Νότου.


 Copyright © 2014 - 2022 YSTEROGRAFO NEWS