Μέση Ανατολή: Οι κινήσεις του Ιράν πριν χτυπήσει το Ισραήλ και τα σενάρια που εξετάζουν Τελ Αβίβ και ΗΠΑ

Μέση Ανατολή: Οι κινήσεις του Ιράν πριν χτυπήσει το Ισραήλ και τα σενάρια που εξετάζουν Τελ Αβίβ και ΗΠΑ

Με τις εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση και αποκλιμάκωση στην Μέση Ανατολή να πολλαπλασιάζονται, το Ιράν επιδιώκει διεθνή νομιμοποίηση στην αντεκδίκηση σε βάρος του Ισραήλ που έχει υποσχεθεί, μετά την δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, οι Ισραηλινοί δηλώνουν έτοιμοι για γρήγορη αντεπίθεση, ενώ δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο να χτυπήσουν πρώτοι, όταν οι μυστικές υπηρεσίες ανιχνεύσουν ότι επίκεινται τα ιρανικά αντίποινα.

Οι υπουργοί εξωτερικών της Ιταλίας και του Ιράκ με κοινή τους δήλωση ζήτησαν να προτιμηθεί η διπλωματία και να αποκλιμακωθεί η κρίση στην Μέση Ανατολή, ενώ επέμειναν ότι πρέπει να υπάρξει εκεχειρία στην Γάζα. Στην ουσία πάντως οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στην Γάζα και απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων έχουν ανασταλεί, καθώς οι διαπραγματευτές περιμένουν τις εξελίξεις.

Κι ενώ η διεθνής κοινότητα έχει εστιάσει την προσοχή της στο Ιράν, δύο ρουκέτες κατιούσα χτύπησαν βάσεις των Αμερικανών, στο Δυτικό Ιράκ. Ταυτοχρόνως ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Μοχάμεντ μπεν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν και ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν κάλεσαν σήμερα «όλους τους παράγοντες» στη Μέση Ανατολή «να επιδείξουν υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση» για να αποφευχθεί μια περιφερειακή σύγκρουση.

Αν και το Ιράν σε πρώτη φάση δηλώνει ότι δεν θέλει κλιμάκωση, εμμένει ότι πρέπει να απαντήσει στην δολοφονία του Χανίγια, για την οποία πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει επισήμως την ευθύνη. Η αναμονή εντείνεται πολύ περισσότερο καθώς όλα δείχνουν ότι η Τεχεράνη δεν θα κινηθεί αν δεν τελειώσει η έκτακτη σύνοδος του Οργανισμού Ισλαμικών Χωρών, την οποία εξασφάλισε και αν η Χαμάς δεν εκλέξει νέο ηγέτη, αν και το τελευταίο δεν είναι απαραίτητο.

Εντωμεταξύ στον Λίβανο εισρέει ιατρική βοήθεια για να είναι έτοιμα τα νοσοκομεία να αντιμετωπίσουν θύματα ενδεχόμενης επίθεσης. Ταυτοχρόνως οι ξένοι και οι ομογενείς φεύγουν από την χώρα, πριν κλείσουν εντελώς οι ουρανοί, καθώς το Ιράν εξέδωσε ΝΟΤΑΜ ζητώντας από τα αεροσκάφη να αλλάξουν πορεία στα δρομολόγιά τους, αποφεύγοντας τον ιρανικό εναέριο χώρο.

Πάντως για κλιμάκωση των συγκρούσεων ετοιμάζονται και οι ΗΠΑ, στέλνοντας τον διοικητή της CENTCOM στο Ισραήλ για συνομιλίες με την ηγεσία των IDF, ενώ σε λίγες ώρες θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας το οποίο συγκάλεσε ο πρόεδρος Μπάιντεν για να εκτιμήσει την κατάσταση.

Εν μέσω αυτής της αναταραχής ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρήκε την ευκαιρία για ακόμα μία σκληρή επίθεση , στις ΗΠΑ, στο Ισραήλ και τον πρωθυπουργό του, Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον οποίον σύγκρινε ευθέως με τον Χίτλερ.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ