Φωτιά στην Αττική: «Η πιο δύσκολη των τελευταίων 20 ετών» - Γιατί ξέφυγαν τόσο γρήγορα οι φλόγες
Featured

Φωτιά στην Αττική: «Η πιο δύσκολη των τελευταίων 20 ετών» - Γιατί ξέφυγαν τόσο γρήγορα οι φλόγες

Μια νεκρή και τεράστιες καταστροφές άφησε πίσω της η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στη βορειοανατολική Αττική και κατέκαψε σχεδόν 100.000 στρέμματα γης.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος, Κώστας Τσίγκας μίλησε στο OPEN σχετικά με το πώς η φωτιά πήρε τόσο γρήγορα τόσο μεγάλες διαστάσεις και μπήκε στον αστικό ιστό σε Χαλάνδρι και Βριλήσσια. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Ίσως ήταν η πιο δύσκολη πυρκαγιά των τελευταίων 20 ετών. Υπήρχαν αντικειμενικές δυσκολίες» και πρόσθεσε: «Ο ισχυρός άνεμος ήταν ο μεγαλύτερος αντίπαλος μας, όχι μόνο έδινε μεγάλη ταχύτητα στη φωτιά, δημιουργούσε πολλές κηλιδώσεις και με τις καύτρες που ήταν στον αέρα πεταγόταν 20 και 50 και 100 μέτρα και δημιουργούσε νέες εστίες. Και μαζί με την αυξημένη θερμοκρασία και την παρατεταμένη ανομβρία συνθήκες πολύ γρήγορης εξάπλωσης της πυρκαγιάς».

Ο πρόεδρος των Πυροσβεστών εξήγησε ότι «ενδεικτικό είναι ότι το περιπολικό που έφτασε από την πρώτη στιγμή όσο και τα εναέρια μέσα που έτυχε να κάνουν υδροληψία εκεί δεν μπόρεσαν με τις ρίψεις που έγιναν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να κρατήσουν την πυρκαγιά και να μην ανέβει στην πλαγιά. Ξεκίνησε από αγροτική έκταση η φωτιά, η οποία με τους ανέμους δημιούργησε νέες εστίες είτε προς τον Βαρνάβα είτε προς την περιοχή της Πεντέλης, του Βουτσά και της Καλλιτεχνούπολης δημιουργούσε νέες εστίες»

Ο κ. Τσίγκας τέλος πρόσθεσε ότι οι φωτιές συνήθως από πίσω έχουν ανθρώπινο παράγοντα, τονίζοντας ότι «Αυτό που θέλουμε να πούμε και το λέμε συνέχεια ότι κάθε πυρκαγιά, το 99% από αυτές, ξεκινά από ένα ανθρώπινο χέρι είτε από αμέλεια είτε από πρόθεση. Είναι έκκληση που κάνουμε αυτό το διάστημα να μην έχουν τόσο πολύ αυτοπεποίθηση οι συμπολίτες μας ότι αν κάψουν πέντε χόρτα που με ένα λάστιχο στην αυλή τους θα μπορέσουν να περιορίσουν την πυρκαγιά».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ