H Χαμάς απέχει από τις διαπραγματεύσεις για την εκεχειρία στη Γάζα -Πιο κοντά η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ;
Φωτογραφία αρχείου
Featured

H Χαμάς απέχει από τις διαπραγματεύσεις για την εκεχειρία στη Γάζα -Πιο κοντά η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ;

Η ανησυχία εντείνεται στη Μέση Ανατολή μετά την απόφαση της Χαμάς να μη μετάσχει στο νέο γύρο συνομιλιών για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας ψαλιδίζοντας τις ελπίδες για εκεχειρία, που θα μπορούσε να ματαιώσει τα σχέδια επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ.

Οι ΗΠΑ λένε ότι αναμένουν να διεξαχθούν, όπως είχε προγραμματιστεί, αύριο Πέμπτη οι έμμεσες συνομιλίες στην Ντόχα και ότι είναι ακόμη εφικτή μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, που θα μπορούσε κατά τον Τζο Μπάιντεν να αποτρέψει την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.

Ωστόσο, το Axios μετέδωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ανέβαλε το ταξίδι στη Μέση Ανατολή που αναμενόταν να ξεκινήσει την Τρίτη.

Ιράν: Μόνον μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα θα αποτρέψει άμεσα αντίποινα στο Ισραήλ

Τρεις ανώτεροι Ιρανοί αξιωματούχοι είπαν, σύμφωνα με το Reuters, ότι μόνο μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας θα συγκρατούσε το Ιράν από το να προχωρήσει σε άμεσα αντίποινα κατά του Ισραήλ για τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη τον περασμένο μήνα.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ είπε ότι θα στείλει αντιπροσωπεία στις συνομιλίες της Πέμπτης, αλλά η Χαμάς ζήτησε ένα λειτουργικό σχέδιο για να εφαρμοστεί στην πράξη η πρόταση, την οποία έχει ήδη αποδεχθεί, κι όχι περαιτέρω συνομιλίες.

Τι ζητά η Χαμάς

«Η Χαμάς είναι προσηλωμένη στην πρόταση που της παρουσιάστηκε στις 2 Ιουλίου, η οποία βασίζεται στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στην ομιλία Μπάιντεν και το κίνημα είναι έτοιμο να ξεκινήσει αμέσως τη συζήτηση για έναν μηχανισμό εφαρμογής της, δήλωσε στο Reuters ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, Σάμι Αμπού Ζούχρι.

«Η μετάβαση σε νέα διαπραγμάτευση επιτρέπει στην κατοχή [εννοεί το Ισραήλ- να επιβάλει νέους όρους και να χρησιμοποιήσει τον λαβύρινθο της διαπραγμάτευσης για να πραγματοποιήσει περισσότερες σφαγές», πρόσθεσε.

Τα αγκάθια στη συμφωνία

Μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός θα είχε ως στόχο τον τερματισμό των μαχών στη Λωρίδα της Γάζας και τη διασφάλιση της απελευθέρωσης των Ισραηλινών ομήρων,  που κρατούνται από τη Χαμάς στον Παλαιστινιακό θύλακο σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση πολλών Παλαιστινίων από το Ισραήλ, αλλά οι δύο πλευρές διαφωνούν σε σειρά ζητημάτων.

Η Χαμάς θέτει ως βασική προϋπόθεση για την απελευθέρωση ομήρων μια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου και την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου λέει ότι θα συμφωνήσει μόνο σε μια παύση των μαχών που θα επιστρέψει την επιστροφή όσο το δυνατόν περισσότερων ομήρων. Ο ίδιος έχει επανειλημμένα πει ότι ο πόλεμος θα τελειώσει μόνο όταν εξαλειφθεί η Χαμάς.

Διπλωματικές προσπάθειες για αποτροπή γενίκευσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Σε μια προσπάθεια αποτροπής μιας άλλης κλιμάκωσης μεταξύ της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χεζμπολάχ και του Ισραήλ, μετά τη δολοφονία από το τελευταίο του στρατιωτικού διοικητή της σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου στη Βηρυτό τον περασμένο μήνα, ο Άμος Χόχσταϊν, ανώτερος σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, προσγειώθηκε σήμερα στη Βηρυτό.

Ο Χόχσταϊν θα συναντηθεί με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι και τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι, ο οποίος ηγείται του ένοπλου κινήματος Amal, συμμάχου της Χεζμπολάχ, που έχει επίσης εκτοξεύσει ρουκέτες κατά του Ισραήλ.

«Αντιμετωπίζουμε αβέβαιες ευκαιρίες για τη διπλωματία, η οποία τώρα κινείται για να αποτρέψει τον πόλεμο και να σταματήσει την ισραηλινή επιθετικότητα», είπε ο Μικάτι σε ομιλία του ενόψει της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη. Ο Μικάτι είπε ότι οι συνομιλίες με Άραβες και Δυτικούς ηγέτες έχουν ενταθεί λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης στον Λίβανο και στην ευρύτερη περιοχή.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ