Γερμανία: Διαπραγματεύεται με το Ισραήλ το Arrow 3 για την αντιπυραυλική άμυνα της Ευρώπης

Γερμανία: Διαπραγματεύεται με το Ισραήλ το Arrow 3 για την αντιπυραυλική άμυνα της Ευρώπης

Σε «προχωρημένες διαπραγματεύσεις» βρίσκονται το Ισραήλ και η Γερμανία για την πώληση του ισραηλινοαμερικανικού συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας Arrow 3 (IAI/Boeing) στις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις.

Το Arrow 3 ή αλλιώς Βέλος 3 θα ενταχθεί στο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας της Ευρώπης.

Ο Μοσέ Πατέλ, ο επικεφαλής της ομάδας διαπραγματευτών του Ισραήλ, έκανε λόγο για «σημαντικό ορόσημο» στη δυνητική περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων της χώρας με την Γερμανία.

«Αδημονούμε για μια καρποφόρα διαπραγματευτική διαδικασία τις εβδομάδες που έχουμε μπροστά μας», πρόσθεσε.

Το Ισραήλ διαβεβαιώνει πως το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Arrow 3, ή Βέλος 3, είναι «το πιο προηγμένο του είδους», πως είναι ικανό να αναχαιτίζει όπλα ακόμα και 100 χιλιόμετρα πάνω από την ατμόσφαιρα, στο διάστημα.

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, το κόστος μονάδας του αντιπυραυλικού συστήματος ανέρχεται στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η διαπραγμάτευση άρχισε λίγο καιρό μετά την εισβολή του στρατού της Ρωσίας στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022.

Ωστόσο, καθυστέρησε διότι οι ΗΠΑ δεν έχουν δώσει ακόμη πράσινο φως στην εξαγωγή του.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου πως η αγορά θα σηματοδοτούσε «πολύ μεγάλο βήμα μπροστά» στη διμερή συνεργασία.

Ο κ. Νετανιάχου σχολίασε αργότερα, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού του συμβουλίου, πως η διαπραγμάτευση δείχνει πόσο έχει αλλάξει η τύχη των εβραίων. «Στο ολοκαύτωμα, οι εβραίοι ήταν ανυπεράσπιστοι απέναντι στη ναζιστική Γερμανία. Ογδόντα χρόνια αργότερα, η Γερμανία θέλει να αγοράσει αμυντικά συστήματα από το εβραϊκό κράτος», είπε.

Το Βέλος 3 συμπληρώνει το σύστημα Σιδηρούς Θόλος, το οποίο είναι ικανό να αναχαιτίζει πυραύλους βραχύτερου βεληνεκούς, στο πλαίσιο του ισραηλινού μοντέλου ολοκληρωμένης αντιαεροπορικής άμυνας.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2022 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2023 YSTEROGRAFO NEWS