Γερμανία: Σκέψεις για την απόκτηση αντιπυραυλικού συστήματος από το Ισραήλ

Γερμανία: Σκέψεις για την απόκτηση αντιπυραυλικού συστήματος από το Ισραήλ

Η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο να αποκτήσει ισραηλινό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας ανάλογο αυτού που είναι γνωστό με την ονομασία «Σιδηρούς Θόλος», στο πλαίσιο του επανεξοπλισμού της που αποφασίστηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, επιβεβαίωσε χθες Κυριακή το βράδυ ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

«Μπορώ να σας αποκαλύψω πως αυτό είναι ασφαλώς ανάμεσα στα πράγματα που συζητάμε, και για καλούς λόγους», δήλωσε στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Επιβεβαίωσε έτσι πληροφορίες που είχαν δώσει νωρίτερα χθες σε γερμανικά ΜΜΕ κοινοβουλευτικοί.

Η απόφαση δεν έχει ακόμη επισημοποιηθεί, όμως το ζήτημα βρίσκεται στο τραπέζι αφότου ο καγκελάριος Σολτς ανήγγειλε πως θα δαπανηθούν 100 δισεκατομμύρια ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων και ότι οι στρατιωτικές δαπάνες της Γερμανίας θα φθάνουν πλέον τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ ετησίως.

«Πρέπει να προστατευθούμε καλύτερα έναντι της ρωσικής απειλής. Για αυτό, χρειαζόμαστε γρήγορα αντιπυραυλική ασπίδα σε παγγερμανική κλίμακα», εξήγησε ο ειδικός εισηγητής της Μπούντεσταγκ για τον αμυντικό προϋπολογισμό Αντρέας Σβαρτς, μέλος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) του καγκελάριου.

«Το ισραηλινό σύστημα Arrow 3 είναι καλή λύση», πρόσθεσε σε δηλώσεις του που δημοσίευσε η εφημερίδα Bild, αναφερόμενος στο ισραηλινό σύστημα που έχει σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.

Σύμφωνα με την Bild, το σύστημα αυτό, που έχει από σχεδιαστική σκοπιά τη βάση του σε αυτό που αποκαλείται «Σιδηρούς Θόλος», θα κοστίσει περίπου 2 δισεκ. ευρώ και μπορεί να είναι «επιχειρησιακό» –να έχει τεθεί σε υπηρεσία– από το 2025 σε τρεις τοποθεσίες στη Γερμανία.

«Δοθείσης της απειλής και των διαφόρων οπλικών συστημάτων που διαθέτει η Ρωσία, πρέπει βεβαίως να ενδιαφερθούμε, είναι λογικό», τόνισε από την πλευρά της στην εφημερίδα Welt η πρόεδρος της επιτροπής Άμυνας της Μπούντεσταγκ, η Μαρί-Άνιες Στρακ-Τσίμερμαν.

Επίσκεψη στο Ισραήλ

«Υπάρχουν διάφορες επιλογές» καθώς το σύστημα που θέλει να αποκτήσει η Γερμανία είναι κατασκευασμένο για πυραύλους «ακριβείας», που «φθάνουν σε πολύ μεγάλο ύψος», που έρχονται «από το διάστημα» (σ.σ. τη στρατόσφαιρα), άρα «τα κλασικά συστήματα (αντιπυραυλικής) άμυνας δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν».

«Είναι επομένως σημαντικό να καταπιαστούμε με το ζήτημα το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε ενόψει επίσκεψης στο Ισραήλ η κοινοβουλευτικός, το κόμμα της οποίας, αυτό των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), είναι μέρος του κυβερνητικού συνασπισμού. «Όλα αυτά πρέπει να γίνουν πολύ γρήγορα, αλλά πρέπει επίσης να συζητηθούν πολύ σοβαρά», έκρινε.

Η ασπίδα αυτή είναι επαρκώς ισχυρή για να καλύπτει επίσης την Πολωνία, τη Ρουμανία και τις χώρες της Βαλτικής, σύμφωνα με γερμανικές πηγές.

Για την άμυνά της έναντι πυραύλων μικρού βεληνεκούς, η Γερμανία διαθέτει ήδη το αμερικανικό σύστημα Patriot.

Η απόκτηση του συστήματος αυτού θα σήμαινε «πως θα διαδραματίζαμε ρόλο κλειδί για την ευρωπαϊκή ασφάλεια», υπερθεμάτισε ο κ. Σβαρτς.

Έπειτα από χρόνια έλλειψης επενδύσεων, η Γερμανία προχώρησε στα τέλη Φεβρουαρίου σε ιστορική αναστροφή της πολιτικής της για τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που αποτέλεσε ηλεκτροσόκ για το Βερολίνο.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ