Επεισόδια στην Γαλλία: Νεκρός διαδηλωτής - Έπεσε από ταράτσα κτηρίου

Επεισόδια στην Γαλλία: Νεκρός διαδηλωτής - Έπεσε από ταράτσα κτηρίου

Νεκρός κατέληξε νεαρός άνδρας που πήδηξε από κτήριο προσπαθώντας να αποφύγει τα επεισόδια που έχουν ξεσπάσει στη Γαλλία, για τον θάνατο του 17χρονου Ναέλ από σφαίρα αστυνομικού.

Ειδικότερα, η τηλεόραση BFM μετέδωσε την Παρασκευή (30/06) ότι ένας νεαρός άνδρας, 21 ετών, που πήδηξε από κτήριο όταν όροφος σούπερ μάρκετ «χτυπήθηκε» κατά τη διάρκεια των ταραχών χθες το βράδυ, πέθανε.

Μεταδίδοντας την δυσάρεστη είδηση, η τηλεόραση BFM επικαλέστηκε πληροφορίες από την εισαγγελία της Ρουέν, στη βόρεια Γαλλία.

Πληροφορίες του RTL αναφέρουν ότι ο νεαρός διακομίσθηκε εγκεφαλικά νεκρός σε νοσοκομείο, και λίγες ώρες αργότερα ανακοινώθηκε ο θάνατός του. «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ένας νεαρός άνδρας πέθανε σήμερα το απόγευμα αφού έπεσε από μια στέγη στην οποία είχε ανέβει μαζί με έναν άλλο νεαρό άνδρα», είπε στο RTL ο εισαγγελέας της Ρουέν.

Ο Μακρόν κατεβάζει τεθωρακισμένα στους δρόμους

Η κυβέρνηση, με τον Εμανουέλ Μακρόν να έχει επιστρέψει άρον άρον από τις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο Κορυφής, που τελειώνει το βράδυ της Παρασκευής, ανακοίνωσε την Παρασκευή την ανάπτυξη τεθωρακισμένων οχημάτων της αστυνομίας για την αντιμετώπιση των βίαιων επεισοδίων.

Θα αναπτυχθούν επίσης «πρόσθετες κινητές δυνάμεις», ανέφερε το γραφείο της πρωθυπουργού στο Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας ότι «εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας (..) που ενδέχεται να ελλοχεύουν κινδύνους για τη δημόσια τάξη ανάλογα με τις καταστάσεις ανά περιοχή» θα ακυρωθούν.

Οι αποφάσεις αυτές αποτελούν μέρος των μέτρων που εγκρίθηκαν κατά τη διάρκεια της διυπουργικής επιτροπής αντιμετώπισης κρίσεων που συνεδρίασε το μεσημέρι στο υπουργείο Εσωτερικών υπό την ηγεσία του Προέδρου Μακρόν.

Επιπλέον, η κυβέρνηση της Γαλλίας ζήτησε στην Παρασκευή από τους νομάρχες, τους περιφερειάρχες, δημόσιες συγκοινωνίες, λεωφορεία και τραμ να σταματήσουν τα δρομολογία σε όλη τη χώρα από τις 21:00, τοπική ώρα (22:00 ώρα Ελλάδας).

Ύστερα από τρεις νύχτες ταραχών που προκλήθηκαν από το θάνατο του 17χρονου Ναέλ από αστυνομικό, το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε πως ο αρμόδιος υπουργός ζήτησε να σταματήσει η κυκλοφορία των δρομολογίων καθώς υπάρχουν φόβοι για καταστροφές.

Ο υπουργός τούς ζήτησε επίσης να εφαρμόζουν «συστηματικά τις εντολές που απαγορεύουν την πώληση και μεταφορά» πυροτεχνημάτων, κουτιών βενζίνης, και άλλων εύφλεκτων και χημικών προϊόντων στα καταστήματα, μετά την χθεσινή νύχτα τρόμου και οργής σε πολλά σημεία της χώρας.

Ο Μακρόν, από την πλευρά του, ζήτησε από τους γονείς, με ανάρτησή του, να κρατούν τα παιδιά στο σπίτι. Έμοιαζε πολύ με απαίτηση. Συγκεκριμένα, κάλεσε «όλους τους γονείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους». «Είναι ευθύνη των γονιών να τα κρατήσουν σπίτι. (…) Η πολιτεία δεν έχει σκοπό να τους υποκαταστήσει», είπε.

Ενώ, πάντως, η Γαλλία φλεγόταν από τα επεισόδια για τη δολοφονία 17χρονου από αστυνομικό στην πόλη Ναντέρ, ο Εμανουέλ Μακρόν χόρευε σε συναυλία του Έλτον Τζον στο Παρίσι, κάτι που έχει προκαλέσει τεράστιο σάλο και πλήθος αντιδράσεων στη χώρα.
Πιο αναλυτικά, βίντεο δείχνει τον πρόεδρο της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, να χορεύει μαζί με τη γυναίκα του στους ρυθμούς των τραγουδιών του Ελτον Τζον, σε συναυλία που έδωσε στο Παρίσι ο σπουδαίος Βρετανός τραγουδιστής και μουσικός.

Το βίντεο που κυκλοφόρησε δείχνει τον πρόεδρο της Γαλλίας να χορεύει στη συναυλία που έδωσε στην Accor Arena στο Παρίσι ο Έλτον Τζον την Τετάρτη (28.6.2023), τη δεύτερη δηλαδή βραδιά που η χώρα φλεγόταν από τα βίαια και μεγάλα επεισόδια με αφορμή το θάνατο του Ναέλ Μ.

«Έχει πιάσει πάτο»

Όπως είναι φυσικό το βίντεο προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις και ο Εμανουέλ Μακρόν άκουσε τα εξ αμάξης στα σχόλια που έγιναν κάτω από το εν λόγω βίντεο.

«Η Γαλλία καίγεται και η πρόεδρος της πάει σε συναυλία του Έλτον Τζον. Ο Μακρόν έχει πιάσει πάτο», έγραφε ένα σχόλιο και ένα άλλο ανέφερε με πιο… ευγενικό τρόπο: «Λάθος timing».

Άλλα σχόλια ήταν πιο σκληρά. Ένα απ΄ αυτά ανέφερε: «Έρχεται η κόλαση για τον Μακρόν».

Ένα άλλο σχόλιο έκανε αναφορά στον Νέρωνα και τόνιζε: «Ο Νέρωνας έπαιζε μουσική όταν καιγόταν η Ρώμη, ενώ ο Μακρόν χορεύει όταν καίγεται το Παρίσι».

Τον… πρόδωσε και ο σύντροφος του Έλτον Τζον

Την παρουσία του Εμανουέλ Μακρόν στη συναυλία… κάρφωσε και ο σύντροφος του Έλτον Τζον, Ντέιβιντ Φέρνις, ο οποίος ανάρτησε την Πέμπτη στο Instagram μια φωτογραφία με τον ίδιο, τον τραγουδιστή, τον Γάλλο πρόεδρο και τη σύζυγό του Μπριζίτ.

Στη λεζάντα ο Φέρνις έγραψε: «Βackstage στο Παρίσι».

Κόλαση χωρίς τέλος

Η Γαλλία συγκλονίστηκε και χθες το βράδυ, αλλά και σήμερα τα ξημερώματα για τρίτη μέρα από τα επεισόδια με αφορμή τη δολοφονία του 17χρονου από αστυνομικό. Περίπου 250 αστυνομικοί τραυματίστηκαν στα τελευταία επεισόδια, ενώ έγιναν 667 συλλήψεις.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας πήγε στις Βρυξέλλες μετά τη συναυλία για τη Σύνοδο Κορυφής τη ΕΕ, αλλά αποφάσισε να επισπεύσει την επιστροφή του στη χώρα, προκειμένου να είναι παρών σε μία ακόμα υπουργική σύσκεψη διαχείρισης της κρίσης.

Το χρονικό

Τρίτη νύχτα χάους και ταραχών έζησαν αρκετές πόλεις της Γαλλίας, μετά τον θάνατο εφήβου σε προάστιο του Παρισιού από σφαίρα αστυνομικού, σε βάρος του οποίου απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Ο 17 ετών Ναέλ σκοτώθηκε από σφαίρα που τον χτύπησε στον θώρακα κατά τη διάρκεια ελέγχου από δυο μοτοσικλετιστές της αστυνομίας, αφού «αρνήθηκε να υπακούσει», στη Ναντέρ, δυτικό προάστιο της γαλλικής πρωτεύουσας. Στη Γαλλία, το όριο ηλικίας για την απόκτηση άδειας οδήγησης είναι τα 18 έτη. Σύμφωνα με το βίντεο –την αυθεντικότητα του οποίου επαλήθευσαν το Γαλλικό Πρακτορείο και άλλα ΜΜΕ– ο ένας από τους αστυνομικούς τον σημάδεψε με το υπηρεσιακό του όπλο, κατόπιν τον πυροβόλησε σχεδόν εξ επαφής.

Τα επεισόδια

Ο θάνατος του εφήβου είχε ήδη πυροδοτήσει ταραχές για δύο νύχτες, κυρίως στα προάστια της γαλλικής πρωτεύουσας, και το σενάριο επαναλήφθηκε τη νύχτα, παρά την πορεία που έγινε χθες Πέμπτη και οι αρχές εξέφραζαν ελπίδες πως θα ηρεμούσε τα πνεύματα.

Ως τις 02:30 (σ.σ. τοπική ώρα· 03:30 ώρα Ελλάδας), οι δυνάμεις επιβολής της τάξης είχαν προχωρήσει σε τουλάχιστον 328 προσαγωγές σε εθνική κλίμακα, σύμφωνα με το περιβάλλον του υπουργού Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν.

Η μητέρα του θύματος, πάνω σε αυτοκίνητο, φορώντας μπλουζάκι με το σύνθημα «Δικαιοσύνη για τον Ναέλ», ήταν στην κεφαλή της πορείας που ξεκίνησε από τη Ναντέρ, με τη συμμετοχή περίπου 6.200 ανθρώπων, σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στην αστυνομία που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η πορεία πήγε ως τον τόπο της τραγωδίας, όπου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Όμως η διαδήλωσε ολοκληρώθηκε με σύγχυση, επεισόδια, ρίψεις δακρυγόνων και πυροτεχνημάτων, κάποιες πυρκαγιές κι ένα ακίνητο να καταστρέφεται. Τουλάχιστον ένα υποκατάστημα τράπεζας υπέστη μεγάλες υλικές φθορές και οχήματα πυρπολήθηκαν.

Κίνδυνος «γενίκευσης»

Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα της υπηρεσίας πληροφοριών, στο οποίο αναφέρθηκε αστυνομική πηγή του AFP, τα βίαια επεισόδια ενδέχεται να «γενικευτούν» τα «επόμενα βράδια», με «στοχευμένες ενέργειες εναντίον των δυνάμεων επιβολής της τάξης, συμβόλων του κράτους ή της κρατικής εξουσίας».

Στο Πο (νοτιοδυτικά) κυρίως, εκσφενδονίστηκε κοκτέιλ μολότοφ εναντίον αστυνομικού τμήματος.

Στο ίδιο το Παρίσι, στις περίφημες Αλ (σ.σ. Halles, η ιστορική κεντρική αγορά τροφίμων της μεγαλούπολης), καθώς και στην οδό Ριβολί, που οδηγεί στο μουσείο του Λούβρου, ορισμένα καταστήματα «βανδαλίστηκαν», «λεηλατήθηκαν» και «πυρπολήθηκαν», διευκρίνισε ανώτερος αξιωματικός της γαλλικής αστυνομίας.

Τουλάχιστον τρεις δήμοι κοντά στην πρωτεύουσα αποφάσισαν να κηρύξουν απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας, ως και πολυήμερη, στο σύνολο της επικράτειάς τους ή σε κάποιες συνοικίας, για όλους ή μόνο τους ανήλικους. Ο δήμος της Κλαμάρ και της Κομπιέν επέβαλαν έτσι απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 ως τις 06:00 (22:00-07:00 ώρες Ελλάδας).

Στη Λίλη (βόρεια), δημαρχείο λαϊκής νότιας συνοικίας πυρπολήθηκε και άλλο ένα, σε ανατολικό προάστιο της πόλης, υπέστη υλικές φθορές.

Στα προάστια του Παρισιού, λεωφορεία και τραμ σταμάτησαν να κυκλοφορούν χθες στις 21:00 (22:00).

Ο υπουργός Εσωτερικών Νταρμανέν είχε αναγγείλει νωρίτερα χθες πως θα κινητοποιούνταν 40.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες, οι 5.000 στο Παρίσι, έναντι 2.000 την προηγουμένη. Σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στην αστυνομία, η RAID και η GIGN, μονάδες των ειδικών δυνάμεων αντίστοιχα της αστυνομίας και της χωροφυλακής, αναπτύχθηκαν σε μεγάλες πόλεις όπως η Τουλούζη (νοτιοδυτικά), η Μασσαλία (νοτιοανατολικά), η Λιόν (νοτιοανατολικά), η Λίλη (βόρεια) και η Μπορντό (νοτιοδυτικά).

Απαγγελία κατηγοριών

Η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε πως η επιβολή εθνικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης, όπως απαιτούν φωνές που υψώθηκαν στην άκρα δεξιά, είναι «επιλογή που δεν εξετάζεται σήμερα». Η υπόθεση αναζωπύρωσε τη δημόσια συζήτηση για το πώς δρουν οι δυνάμεις επιβολής της τάξης στη Γαλλία: το 2022, καταγράφτηκαν δεκατρείς θάνατοι κατά τη διάρκεια ελέγχων της αστυνομίας σε δρόμους έπειτα από «άρνηση συμμόρφωσης», αριθμός άνευ προηγουμένου στη χώρα.

«Δεν είμαι οργισμένη με την αστυνομία, δεν είμαι οργισμένη παρά εναντίον ενός ανθρώπου: αυτού που πήρε τη ζωή του γιου μου», είπε η Μ.Μ., η μητέρα του Ναέλ, σε συνέντευξή της που μεταδόθηκε χθες βράδυ από το τηλεοπτικό δίκτυο France 5.

Η εισαγγελία «θεωρεί ότι δεν συνέτρεχαν» συνθήκες οι οποίες θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν «την οπλοχρησία» του αστυνομικού που πυροβόλησε τον έφηβο, τόνισε χθες το πρωί ο εισαγγελέας της Ναντέρ, ο Πασκάλ Πρας. «Τα πρώτα» και «τα τελευταία» λόγια του αστυνομικού, που παραμένει προφυλακισμένος, είναι πως ζητάει συγγνώμη από την οικογένεια, δήλωσε χθες ο συνήγορός του Λοράν-Φρανκ Γενάρ στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV, επιμένοντας στο ότι ο εντολέας του «δεν ήθελε να σκοτώσει».

Σε βάρος του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία και διατάχθηκε να παραμείνει προφυλακισμένος, σύμφωνα με δελτίο Τύπου της εισαγγελίας.

Η τραγωδία έγινε κατά τη διάρκεια ελέγχου της τροχαίας στο όχημα που οδηγούσε ο Ναέλ, γνωστός στη δικαιοσύνη διότι είχε «αρνηθεί να υπακούσει» σε εντολή οργάνου της τάξης και στο παρελθόν και για παραβάσεων του κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Επρόκειτο να προσαχθεί σε δικαστήριο ανηλίκων τον Σεπτέμβριο.

Και στο Βέλγιο

Στη Μασσαλία, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκρούστηκαν χθες βράδυ με την αστυνομία, καταστήματα λεηλατήθηκαν και 14 άνθρωποι προσήχθησαν. Στη Γκρενόμπλ, λεωφορείο δέχθηκε βροχή πυροτεχνημάτων και υπάλληλοι τοπικής εταιρείας μεταφορών σταμάτησαν τη δουλειά.

Επεισόδια ξέσπασαν επίσης στην πρωτεύουσα του Βελγίου, τις Βρυξέλλες, όπου η αστυνομία έκανε λόγο για περίπου 30 προσαγωγές το βράδυ. Συγκοινωνίες ανεστάλησαν. Βελγικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πλάνα στα οποία εικονίζεται αυτοκίνητο στις φλόγες.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ