Τζανάκης: Σε 1-2 εβδομάδες το αποτύπωμα κρουσμάτων του Δεκαπενταύγουστου - Τι είπε για την μετάλλαξη «Κένταυρος»

Τζανάκης: Σε 1-2 εβδομάδες το αποτύπωμα κρουσμάτων του Δεκαπενταύγουστου - Τι είπε για την μετάλλαξη «Κένταυρος»

«Καμπανάκι» κινδύνου έκρουσε μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης για τα κρούσματα της εξόδου του Δεκαπενταύγουστου λέγοντας ότι «το αποτύπωμα φανεί σε μία με δύο εβδομάδες».

Συγκεκριμένα ο καθηγητής επισήμανε ότι «είναι η δεύτερη εβδομάδα αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων και εδώ και μία εβδομάδα το επιδημιολογικό φορτίο έχει πέσει κάτω από τα 2.000 κρούσματα ανά μέρα, δεν περιμέναμε ότι ο Δεκαπενταύγουστος θα έχει αποτύπωμα. Αυτό όμως το αποτύπωμα θα το δούμε σε μία ή δύο εβδομάδες, φαίνεται ότι προς στιγμήν ξεπεράσαμε τον σκόπελο. Επίσης έχουμε σημαντική πτώση στις εισαγωγές, περίπου 30% και στους θανάτους περίπου 20-25%. Συνεπώς είμαστε σε μία σαφή αποκλιμάκωση. Προβλέπουμε ότι θα περάσουμε έναν καλό Σεπτέμβριο».

Τζανάκης για μετάλλαξη «Κένταυρος»: «Μπορεί να είναι το επόμενο στέλεχος που θα μας προβληματίσει»

Ερωτηθείς σχετικά με την μετάλλαξη Κένταυρος και για το αν μπορεί να οδηγήσει σε έξαρση την πανδημία, ο κ. Τζανάκης απάντησε πως δείχνει «δυναμική» και «μπορεί να είναι το επόμενο στέλεχος που θα μας προβληματίσει». Ωστόσο πρόσθεσε ότι οι μεταλλάξεις Όμικρον 4-5 είναι πολύ μεταδοτικές και δεν θα αφήσουν τον «Κένταυρο» να επικρατήσει εύκολα. «Κάνει εντύπωση που δεν έχει επικρατήσει έως τώρα ας είμαστε αισιόδοξοι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Για τους ασθενείς που εισάγονται στα νοσοκομεία με κοροναϊό κι έπειτα καταλήγουν, τόνισε ότι κατά 99% πρόκειται για υπερήλικες, συνήθως πάνω από 85 ετών, ή άτομα με πολύ βαριά υποκείμενα νοσήματα. «Μάλιστα πολύ από αυτούς δεν έχουν κάνει και την 4η δόση», υπογράμμισε ο καθηγητής.

Προσοχή σε όσους γυρνούν από διακοπές

Παράλληλα ο κ. Τζανάκης συνέστησε την προσοχή όσων γυρνούν από διακοπές ώστε αν πρόκειται να έρθουν σε επαφή ηλικιωμένους να φορούν μάσκα, να έχουν πραγματοποιήσει τεστ και μετά από 5-6 μέρες από την επιστροφή, να συγχρωτιστούν μαζί τους.

Τέλος, εν όψει του ανοίγματος των σχολείων είπε ότι δεν χρειάζεται να υπάρχει υποχρέωση για τη χρήση μάσκας. «Οι γονείς εξ ορισμού έχουν την ευθύνη για τα παιδιά τους και γνωρίζουν πως θα συμπεριφερθούν. Δεν αφήνουμε το παιδί να πάει σχολείο αν είναι άρρωστο ή του κάνουμε σελφ τεστ αν υπάρχει κρούσμα στο οικογενειακό περιβάλλον», δήλωσε ο κ. Τζανάκης.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ